Ημερίδα με θέμα: «Αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση Τεμένους Βαλιδέ Τζαμί στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης»

Βαλιδέ Τζαμί: Το πρώτο Έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων για Οθωμανικό Μνημείο στη Μυτιλήνη [Vid]

08/12/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 09/12/2022 - 11:50

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου διοργανώνει την Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 17:30 στο αμφιθέατρο του Νέου Κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Αποκατάσταση, Ανάδειξη και Επανάχρηση Τεμένους Βαλιδέ Τζαμί στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης», η οποία διενεργείται στο πλαίσιο της δημοσιότητας του εν λόγω έργου, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης

«Θα δώσουμε την δυνατότητα στο κοινό να μάθει πληροφορίες για το Τέμενος αυτό, που αποτελεί το παλαιότερο Οθωμανικό Τέμενος που υπάρχει στην Λέσβο και το οποίο βάσει των εγκεκριμένων μελετών που θα παρουσιάσουν οι ίδιοι οι μελετητές, θα γίνουν γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τι έχουμε εντοπίσει, τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την υλοποίηση του έργου», τόνισε σε δήλωσή του στο «Ε» ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης.

Στόχος της ημερίδας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι να ενημερώσει το κοινό για το έργο της αποκατάστασης, αλλά και για της επανάχρησης του μνημείου ως Μουσείου Νεότερης Ιστορίας της Λέσβου, διαφωτίζοντας πτυχές των εθνοτικών ομάδων που ζούσαν στη Μυτιλήνη και γενικότερα στη Λέσβο κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας.

Η αφίσα της ημερίδας

Ο κ. Τριανταφυλλίδης ξεκαθάρισε ότι το μνημείο θα επαναχρησιμοποιηθεί ως μουσειακός χώρος και όχι ως τόπος λατρείας. «Η Εφορεία και το Υπουργείο θα το επαναχρησιμοποιήσει ως Μουσείου Νεότερης Ιστορίας της Λέσβου, κάτι που σήμερα λείπει από το νησί και στο οποίο θα φαίνεται από την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας της Λέσβου πως συμβίωναν αυτοί οι δύο πληθυσμοί στη Λέσβο. Όλα αυτά μέσα από την μελέτη των ηθών και των εθίμων, από τις μαρτυρίες των φιλολογικών πηγών , που είναι ελάχιστες και από ευρήματα που έχουμε από αυτή τη περίοδο και από τις δύο αυτές διαφορετικές εθνότητες. Ακόμη μέσα από τις πολιτικές που εφάρμοζαν οι δύο αυτές εθνότητες και δεν είναι γνωστές στο ευρύτερο λεσβιακό κοινό» είπε κάνοντας αναφορά στην «πολιτική της συγκατάβασης, της συμβατικότητας». «Μέσα από αυτή την πολιτική επιβίωσαν και άνθισαν οικονομικά και οι δύο κοινότητες την περίοδο αυτή» κάτι που όπως εξηγεί ο κ. Τριανταφυλλίδης προκύπτει από φιλολογικά κείμενα, από εντυπώσεις περιηγητών αλλά και από τα σημαντικά αρχαία κειμήλια που έχει στην κατοχή της η Μονή Λειμώνος, η οποία όπως τόνισε στην δήλωσή του, διατήρησε τα δικαιώματά της κατά την περίοδο της Οθωμανικής Κυριαρχίας. «Θα δείξουμε πτυχές του βίου για τον οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα μία «γκρίζα ζώνη». Βέβαια αυτό θα γίνει επιλεκτικά, μέσα από συγκεκριμένα εκθέματα και μέσα από συγκεκριμένες μαρτυρίες οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στην διεθνή βιβλιογραφία».

Ένα επίσης πολύ σημαντικό οθωμανικό μνημείο είναι και το Γενί Τζαμί, που ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου Μυτιλήνης. «Η Εφορεία έχει βάλει σαν στόχο να το αποκαταστήσει, υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη (...) και υπήρχε πρόταση επανάχρησής του ως Δημοτική Βιβλιοθήκη (…) Ακόμη στον Μεσαγρό υπάρχει θρησκευτικό μνημείο για το οποίο η Εφορεία έχει ήδη εγκεκριμένη μελέτη και αποτελεί ώριμο έργο. Μάλιστα θα μπορούσε να γίνει ένα δίκτυο ανάδειξης των μνημείων αυτών, καθώς πολλοί Τούρκοι επισκέπτες τα τελευταία χρόνια έρχονται κατά κόρον στην Λέσβο για διακοπές. Οπότε γιατί να μην τους δώσουμε ένα έναυσμα να δουν και εκείνοι τα μνημεία αυτά, που αποκαθίστανται ως Μουσειακοί Χώροι; Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να γίνουν οι χώροι αυτοί, χώροι λατρείας, ούτε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, αλλά ούτε από τους ανθρώπους που με πολύ αγάπη εκπονούν αυτές τις μελέτες. Ο Οθωμανικός κόσμος είναι ένας άλλος κόσμος, ένας πολύ ιδιαίτερος κόσμος που θα πρέπει να τον προσεγγίσουμε με πολύ αγάπη και πολύ προσοχή. Αυτός είναι και ο στόχος της Εφορείας μέσα από το πρώτο έργο που κάνει για Οθωμανικό Μνημείο στην πόλη της Μυτιλήνης, όπως είναι το Βαλιδέ Τζαμί », τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Τριανταφυλλίδης.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα μιλήσουν οι: Παύλος Τριανταφυλλίδης Ι Δρ Αρχαιολόγος, «Θρησκευτικά μνημεία των άλλων στη Μυτιλήνη των νεότερων χρόνων : Το Γενί και Βαλιδέ Τζαμί», Ταξιάρχης Καμάρας Ι Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, MSc EMΠ, Προστασία Μνημείων, «Αποτύπωση, τεκμηρίωση και αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάσταση του οθωμανικού τεμένους Βαλιδέ τζαμί στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, Γεώργιος Ντουνιάς Ι Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Εδαφομηχανικής Illinois Institute of Technology, DIC, Ph.D Πολιτικού Μηχανικού Imperial College, «Γεωτεχνικές συνθήκες στο Βαλιδέ τζαμί στη Μυτιλήνη», Γεράσιμος Θωμάς Ι Πολιτικός Μηχανικός, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, MSc ΕΜΠ, Προστασία Μνημείων, Εικαστικός ΑΣΚΤ, «Δομοστατική μελέτη αποκατάστασης του κυρίως κτίριο στο οθωμανικό τέμενος Βαλιδέ τζαμί στη Μυτιλήνη», Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος Ι Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, «Ο μιναρές στο Βαλιδέ τζαμί: ο σχεδιασμός, οι εκλεπτύνσεις και η δομικής αποκατάσταση του μνημείου», Αθανάσιος Τριπρόφτης Ι Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, «Περισυλλογής και ταυτιοποίηση λίθων από τον μιναρέ του Βαλιδέ τζαμί Μυτιλήνης και προτάσεις συντήρησης και αποκατάστασης. Το λιθόστρωτο του προστώου και το σιντριβάνι», Σταύρος Παπάζογλου Ι Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, MSc ΕΜΠ, Προστασία Μνημείων, «Οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης στο Βαλιδέ τζαμί από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ενώ οι Παύλος Τριανταφυλλίδης Ι Δρ. Αρχαιολόγος - Γιάννης Σουκάντος Ι Αρχαιολόγος - Αναστασία Γιαντά Ι Πολιτικός Μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών - Κυριακούλα Πετράκη Ι Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Αθανάσιος Τσιπρόφτης Ι Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, θα μιλήσουν με θιέμα: «Αποκατάσταση του τεμένους Βαλιδέ τζαμί και επανάχρησή του ως Μουσείο Νεότερης Ιστορίας της Λέσβου».

Το Προεδρείο αποτελείται από τους Νίκο Σκουτέλη Ι Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης & Ιωάννη Μυλωνά Ι Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά του Covid.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey