Ένα διαμάντι πολιτισμού ξεχασμένο από την αυτοδιοίκηση

Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 [Vid]

11/08/2020 - 11:05 Ενημερώθηκε 24/08/2020 - 16:13

Ένα πραγματικά ακατέργαστο διαμάντι βρίσκεται στην καρδιά της Σκάλας Λουτρών και δεν είναι άλλο από το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922, μέσα στο οποίο κάποιος μπορεί να μυηθεί στην ιστορία και την ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας καθώς και της μικρασιατικής καταστροφής.

Δυστυχώς, ένα τέτοιο μουσείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, παραμένει αναξιοποίητο, χάρη στην αδιαφορία των αυτοδιοικητικών, που προφανώς δεν τους απασχολεί η λειτουργία τέτοιων χώρων πολιτισμού. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ένα άτομα που θα ξεναγεί τους τουρίστες (έλληνες και ξένους) στο χώρο, όπως δεν διαθέτουν κονδύλια για την συντήρησή του.

Το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922, είναι γέννημα του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το δελφίνι». Τα μέλη του συλλόγου είναι εκείνοι που με το μεράκι τους κατάφεραν να στήσουν από το μηδέν αυτό το μουσείο και να το λειτουργήσουν χάρη στον εθελοντισμό τους, όπως είπε στην κάμερα του «Εμπρός» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Παπαχρυσός.

Μέσα σε αυτό κάποιος θα συναντήσει ρούχα, χρυσαφικά, έπιπλα και αντικείμενα, που δείχνουν την οικονομική επιφάνεια των ελλήνων της Μικράς Ασίας, βιβλία της εποχής, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την μικρασιατική εκστρατεία αλλά και ένα σπάνιο ημερολόγιο στο οποίο γίνεται αναφορά στην εκστρατεία αυτή μέρα τη μέρα.

Το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922, αποτελεί για τον τόπο μας ένα ξεχωριστό κομμάτι πολιτισμού και ιστορίας που πρέπει να προστατευθεί και να αναδειχθεί, όπως αξίζει και όπως αρμόζει σε τέτοιους χώρους.

Πάμε να το γνωρίσουμε μέσα από την κάμερα του «Εμπρός»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey