Οδοιπορικό στα Απέναντι Γ7

(Φώτο από το διαδίκτυο) (Φώτο από το διαδίκτυο)

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ Γ7

12/01/2023 - 10:30

Οι Άνθρωποι δ

Αυτοί, οι Νομάδες των Παγετώνων, της Παλαιολιθικής Περιόδου, γέμισαν μετά με μικρά χωριά που καλλιεργούσαν φυτά και είχαν και ζώα, την περιοχή, θέσεις που συνεχώς αυξάνονται και μιλάνε για τις απαρχές του Πολιτισμού των Οικισμών-Την Νεολιθική εποχή. Πριν από 18 χιλ. έως 10.000 χρόνια, οι πάγοι έλιωσαν και τα παράλια, τα νησιά πήραν σχεδόν την γεωμορφολογία που γνωρίζουμε σήμερα. Συγχρόνως με τις μόνιμες αυτές εγκαταστάσεις, συνεχιζουν να υπάρχουν νομαδες, στην περιφέρεια, που αποτελούν την Επιπαλαιολιθική-Μεσολιθική Περίοδο, με πιο εξελιγμένα, λίθινα εργαλεία, το τόξο και ίσως την κατοχή της κεραμικής. Μια τέτοια θέση, ανασκάφηκε στην Λήμνο, το 2009, στο Λουρί, και χρονολογήθηκε στα 12.0000.πΧ. Επίσης εντοπίστηκαν έκτοτε και άλλες θέσεις ,στην ανατολική Λήμνο, των 10000-8000 ετών πχ.(N.Efstratiou et al>Agia Marina and Peristeronas :Two New Epipaleolithic Sites on the Island of Lemnos (Greece) Springe Ioyl 2022.)

Όμως, στην Μικρά Ασία, εμφανίστηκαν οργανωμένες κοινωνίες πολύ πρώιμα, υπερκεράζοντας σε σύνθεση και υλικό πολιτισμό γνωστούς μέχρι πρότινος, οικισμούς στην Μεσοποταμία, όπως η Ιεριχώ. Το Chatalhoyuk, κοντά στο Ικόνιο, αποτελεί μία Νεολιθική Πόλη, 9000 περίπου κατοίκων, με ορθογώνια, πήλινα σπίτια, το ένα κολλημένο στο άλλο, χωρίς δρόμους, πόρτες και παράθυρα. Αναπτύχθηκε σε δύο περιόδους, από το 7400-6200π.Χ. σαν μικρός οικισμός και μετά στην χαλκολιθική περίοδο, από το 6200-5200 π.Χ. σαν Κώμη. Τα σπίτια είχαν εστία και πλατφόρμες στους τοίχους για ανάπαυση και εργασία. Η έξοδος βρισκόταν στην επίπεδη οροφή, που ανέβαιναν με ξύλινη σκάλα Αυτό ερμηνεύτηκε σαν πρώιμο στάδιο κοινοκτημοσύνης και κοινοβίου. Πιστεύω ότι αποτελούσε πρώιμο στάδιο οχυρωματικής και διαφυγής, στον ατείχιστο οικισμό. Έθαβαν τους νεκρούς τους στα δάπεδα. Καλλιεργούσαν κύρια σιτάρι, κριθάρι, αλλά και όσπρια, μούρα από τα οποία έβγαζαν κρασί και ελαιώδεις σπόρους, από τους οποίους έβγαζαν λάδι. Όμως, σ’αυτήν την ύστερη περίοδο, εμφανίζονται στα «ιερά», πολύπλοκες κατασκευές, η τέχνη, με την μορφή τοιχογραφιών, περίτεχνων ειδωλίων, κεφαλών ταύρων. Πιστεύω στην ύπαρξη διαστρωμματοποιημένης κοινωνίας. Αποκαλύφτηκαν πέτρινες εγκαταστάσεις, «κτήρια», με στήλες και χαράγματα ζώων, προσώπων, αποτροπαικά αρχέγονα σύμβολα, που φαίνεται πως ο φόβος του αγνώστου, των δυσκολιών του γύρω κόσμου και του θανάτου, «ίδρυσε» τα πρώτα Ιερά και τους επαΐοντες, έξυπνους Σαμάνους-Ιερείς και την διαχείριση της ανθρώπινης βούλησης.

Στην θέση της μετέπειτα Σμύρνης, στον τύμβο Yesilova, Yassitepe, στην κοιλάδα του ποταμού Μέλη, το 2008, στην πεδιάδα του Μπουρνόβα, βρέθηκαν στρώματα που αρχίζουν από το 8500 π.Χ. στον πρώτο τύμβο, εξαπλώθηκαν στον δεύτερο, το 6000-5800 π.Χ. Συνεχίστηκε η κατοίκηση, στην χαλκολιθική εποχή, στην Μυκηναϊκή, όπως θα δούμε και μετά στην Ιστορική Σμύρνη.

 

ο Chatalhoyuk

με επικοινωνία από την οροφή των σπιτιών

τα εντυπωσιακά ιερά

περιείχαν ειδώλια

και στολίζονταν από τοιχογραφίες

έθαβαν στα σπίτια τους νεκρούς

στην Σμύρνη αρχίζουμε από το 8000 π.Χ.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey