Οδοιπορικό στα Απέναντι Γ3

Από το Αραράτ στην ανατολή Από το Αραράτ στην ανατολή

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ 3

08/12/2022 - 10:30 Ενημερώθηκε 08/12/2022 - 11:04

Ο ΤΟΠΟΣ β

Στα βόρεια, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου υπάρχουν οι Ποντιακές Άλπεις με υψηλότερο στα Ανατολικά το Κατσκάρ Νταγ (3937 μέτρα). Στα νότια απλώνονται σε πολλά τόξα τα Ασβεστολιθικά όρη του Ταύρου, επάνω από τις ακτές της Μεσογείου και των συνόρων με την Συρία, με υψηλότερο στα Ανατολικά το Τζιλό Νταγ (4.168 μ.). Ανάμεσα σ’ αυτές τις Οροσειρές απλώνεται το ημιάνυδρο, απέραντο Κεντρικό Οροπέδιο, όπου υποδιαιρείται σε αρκετές λεκάνες, προϊστορικές λίμνες. Σήμερα σ’ αυτή την ενιαία λεκάνη υπάρχουν ακόμα ρηχές Αλμυρές Λίμνες και τεράστιες διαβρωμένες επιφάνειες ηφαιστειακών πετρωμάτων πρόσφατης γεωλογικής ηλικίας, με αρκετούς κρατήρες ηφαιστείων, λίμνες κρατήρων και ηφαιστειακούς πόρους. Ο υψηλότερος κρατήρας, είναι το βουνό Ερτζιγιάς Νταγ, ο πασίγνωστος Αργαίος των 3.916 μέτρων, δίπλα στην Σεβάστεια (Kayseri) το δυτικό όριο της Νότιας Καππαδοκίας. Πιο ανατολικά, το έδαφος καταλαμβάνουν υψηλές Οροσειρές και Ηφαιστειακοί Κώνοι, πρόσφατης γεωλογικής ιστορίας, με το υψηλότερο βουνό Αραράτ (5.185 μ.) και ότι αυτό αντιπροσωπεύει στην Παλαιά Εξιστόρηση της Ζωής (ίσως ο Κατακλυσμός του Βόσπορου) και το Συπχάν Νταγ (4.434 μ.). Ανάμεσα τους υπάρχουν λεκάνες, όπως της αλμυρής, αλκαλική λίμνης Βαν, που θεωρείται δημιουργία του αρχαίου ηφαιστείου Νεμρούτ (εξερράγη τελευταία το1.441) που στο πλειστόκαινο έκλεισε την λεκάνη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.640 μ. Έχει μήκος 119 χιλ. και έκταση 3.755 τ.χιλ. Μέσο βάθος 171 μέτρα και το μεγαλύτερο 451 μ.

Σ’ αυτό το Κεντρικό Οροπέδιο, 150 χιλ. ανατολικά της Άγκυρας, βρίσκονται τα ερείπια της Πρωτεύουσας των Χετταίων, Χαττούσας. Στο Μουσείο Ανατολικών Πολιτισμών της Άγκυρας υπάρχει ανάγλυφη η υλική απόδειξη αυτού του μεγάλου πολιτισμού της Μικράς Ασίας, της 2ης π.Χ. χιλιετίας.

Και ερχόμαστε στα Παράλια του Αιγαίου. Περάσματα ποταμών ανάμεσα σε παράλληλες οροσειρές, επιμήκεις από Α-Δ, έξοδοι αμέτρητων πλημμυρίδων Λαών προς την θάλασσα. Το οροπέδιο των Νεολιθικών και Ιστορικών Πολιτισμών, από αυτά τα Ποτάμια Περάσματα «έβλεπε» τους Πολιτισμούς του Αιγαίου με μια γόνιμη αν και δυσδιάκριτη αλληλεπίδραση. Ομοιότητες ρυθμών αγγείων και Χρονικά, σκαλισμένα στην πέτρα, των Λαών. Από την έξοδο των Δαρδανελίων στα Βόρεια, ο Σκάμανδρος(Menderes), ο Ευήνος (Havran) στο Αδραμμύτι, ο Γρύνιος (Madra)απέναντι από την Λέσβο, ο Κάυκος (Bakir) της Περγάμου, ο Έρμος (Gediz Nehri) της Φώκαιας, ο μικρός Μέλης της Σμύρνης, ο Κάυστρος (Kucukmenderes) της Εφέσου, ο Μαίανδρος (Buyukmenderes) της Μιλήτου, πέρασμα προς και από το Κεντρικό Οροπέδιο (έως τον σημερινό Ντινάρ), αποτελούν ονόματα γνωστά του Ελληνισμού των Πόλεων, που γέμισαν τα παράλια και την ενδοχώρα, με ναούς, αγάλματα και θέατρα. Και βουνά όπως η Ιδη (1700 μ. Καζ Νταγ), τα βουνά του Μαντρά, ο Πίνδασος, το Σίπυλον και τόσα άλλα, άφηναν ανάμεσα τους αυτά τα περάσματα της ροής του Πολιτισμού και των Νερών.

 

μέχρι την Ίδη

και το Σίπυλον, στο Αιγαίο

με όξινες, αλμυρές λίμνες όπως η Asigol


και βαθιές, όπως η ΒΑΝ

με ποτάμια διόδους όπως ο Μαίανδρος

απέραντο υψίπεδο πολιτισμών, η Μικρά Ασία

όπως οι Χετταίοι.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey