Απόστολος Γονιδέλλης και Άρης Κυριαζής: Δύο παθιασμένοι Λεσβολάτρεις

18/06/2022 - 13:00

Πριν λίγες μέρες συγγενείς, συγχωριανοί και φίλοι συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία στα Λουτρά της Λέσβου τον Απόστολο Γονιδέλλη, έναν σημαντικό συγγραφέα και παθιασμένο μελετητή της ιστορίας του νησιού μας και της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

Ο Απόστολος Γονιδέλλης νικήθηκε από τον καρκίνο, όπως ακριβώς έναν χρόνο πριν ο Άρης Κυριαζής. Δυστυχώς, όσο και εάν έχει προοδεύσει η ιατρική και φαρμακευτική επιστήμη, ο καρκίνος εξακολουθεί να παραμένει εν πολλοίς άγνωστος, αόρατος και δυσκολοκατάβλητος εχθρός.

Και ο Απόστολος και ο Άρης έφυγαν από κοντά μας στα 73 περίπου χρόνια, πρόωρα και αδόκητα και ενώ συγγραφικά είχαν πολλά ακόμη να μας προσφέρουν. Ο Απόστολος ασχολήθηκε επαγγελματικά με τα τραπεζικά και τα χρηματοοικονομικά και ο Άρης με τις φυσικές επιστήμες και την εκπαίδευση. Και οι δύο κυρίως μετά την συνταξιοδότηση τους, ρίχτηκαν με ένα αξιοθαύμαστο πάθος σ’ ένα νέο πεδίο, στη μελέτη της ιστορίας της Λέσβου. Μπροστά τους αποκαλύφθηκε ένας νέος μαγευτικός κόσμος.

Ο Απόστολος έστρεψε το ερευνητικό του ενδιαφέρον στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, ο Άρης απλώθηκε από την αρχαία έως την νεώτερη. Οι μονογραφίες, τα άρθρα τους, οι δημοσιεύσεις, τα βιβλία τους πολλά και σημαντικά, φώτισαν πολλές και άγνωστες, πτυχές του παρελθόντος μας, πρόσθεσαν νέα στοιχεία, εκλαΐκευσαν άλλα, πλούτισαν τη βιβλιογραφία. Κινητήριες δυνάμεις η πίστη τους στην αξία της ανθρωπιστικής παιδείας και των κλασσικών γραμμάτων και η αστείρευτη αγάπη τους για το νησί τους. Διάβασαν, ερεύνησαν, έγραψαν, έκαναν ομιλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις, σε συνέδρια, σε ημερίδες. Έφυγαν αφήνοντας πίσω τους έργο σπουδαίο και μνήμη αγαθή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey