Εκλογικό βαρόμετρο

07/05/2014 - 17:19

Όσο περισσότερο μελετά κανείς τα ψηφοδέλτια, τόσο αντιλαμβάνεται κάποιες πλευρές που ενώ δεν είναι ορατές στις πρώτες εντυπώσεις, έχουν πολύ μεγάλη εκλογική σημασία.

Όσο περισσότερο μελετά κανείς τα ψηφοδέλτια, τόσο αντιλαμβάνεται κάποιες πλευρές που ενώ δεν είναι ορατές στις πρώτες εντυπώσεις, έχουν πολύ μεγάλη εκλογική σημασία.

Δεν ξέρουμε πόσοι από όσους κατασκευάζουν αισιόδοξα σενάρια για τους εαυτούς τους και... απαισιόδοξα για τους αντιπάλους τους, έχουν εμβαθύνει σε τέτοιες πλευρές των συνδυασμών που φαινομενικά είναι λεπτομέρειες, όμως η πείρα δείχνει ότι μπορεί να κρίνουν την αναμέτρηση.
Συνήθως, οι περισσότεροι μένουν στις εντυπώσεις των ονομάτων των κεντρικών ψηφοδελτίων, όπου, μεταξύ μας, αρκούν έστω και λίγα «βαριά» ονόματα για να τις κερδίσουν.

Όμως, τεράστιο ρόλο - και θυμηθείτε μας - παίζουν τα ονόματα που στελεχώνουν του συνδυασμούς για την ανάδειξη εκπροσώπων στις δημοτικές (με πληθυσμό πάνω από 1.000 κατοίκους) και πολύ περισσότερο στις τοπικές κοινότητες.
Στα μικρότερα χωριά, δηλαδή, όπου ο - συνήθως απομακρυσμένος από τα κέντρα λήψης αποφάσεων - πολίτης διαισθάνεται ότι στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, αυτός που έχει περισσότερες πιθανότητες να βλέπει συχνά δεν είναι ο δήμαρχος ή έστω ο δημοτικός σύμβουλος του κεντρικού ψηφοδελτίου, αλλά ο τοπικός σύμβουλος του χωριού του.

Δεν είναι λίγοι λοιπόν οι κάτοικοι των χωριών, κυρίως οι μεγάλης ηλικίας, που ψηφίζουν τον τοπικό σύμβουλο της προτίμησής τους σχεδόν αδιαφορώντας για το αν κατεβαίνει με τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο δήμαρχο.

Αν λοιπόν θεωρήσουμε σωστές αυτές τις παρατηρήσεις - που, πιστέψτε με, δεν είναι υποκειμενικές, στηρίζονται σε εμπειρικά δεδομένα -, για ξαναρίξτε μια ματιά, πιο προσεκτική, στα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών.
Εμείς που το κάναμε, είδαμε δημοτικούς συνδυασμούς από τους θεωρούμενους ότι διεκδικούν το Δήμο, σε άλλα τοπικά συμβούλια να μην έχουν καν υποψήφιο και σε άλλα να έχουν μόλις έναν, κυριολεκτικά για την τιμή των όπλων.

Το μόνο που μπορεί να τους παρηγορεί όλους, είναι ότι αυτές οι «τρύπες» των συνδυασμών ισχύουν σε όλους, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει τα δικά του «προβληματικά» από την άποψη της τοπικής στελέχωσης χωριά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey