Το σωματίδιο του Θεού

05/07/2012 - 14:29

Ποτέ δε χρειάστηκαν στοιχειώδη σωματίδια για να αποφασίσει κανείς πως ο ευφυής σχεδιασμός είναι μια ιδέα λανθασμένη. Απλά ελεύθερος νους χρειάζεται. Προσωπικά από μικρός είχα πειστεί πως δεν υπάρχει Θεός, βλέποντας τα απολύτως στοιχειώδη: από το Άουσβιτς μέχρι τη σημερινή Συρία, για να ξεκινήσω.

Ποτέ δε χρειάστηκαν στοιχειώδη σωματίδια για να αποφασίσει κανείς πως ο ευφυής σχεδιασμός είναι μια ιδέα λανθασμένη. Απλά ελεύθερος νους χρειάζεται. Προσωπικά από μικρός είχα πειστεί πως δεν υπάρχει Θεός, βλέποντας τα απολύτως στοιχειώδη: από το Άουσβιτς μέχρι τη σημερινή Συρία, για να ξεκινήσω. Καλοδεχούμενο το μποζόνιο Higgs. Έτσι και αλλιώς και η επιστήμη έχει ανάγκη από το δικό της story-telling και από πράγματα που ανανεώνουν την πλοκή του... Βέβαια η επιστήμη δεν καταπιάστηκε με τα στοιχειώδη σωματίδια για να δείξει πως δεν υπάρχει θεός, αλλά για να εξηγήσει τον κόσμο και τη δημιουργία του.

Επίσης, ο σύγχρονος επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του, απλά κάνει τη δουλειά του, δηλαδή εξελίσσει την επιστήμη. Αν μιλά για το θεό, το κάνει ως συμπλήρωση και ως αποτέλεσμα της έρευνάς του. Δεν ξεκίνησε με σκοπό να δείξει πως δεν υπάρχει θεός. Πέραν αυτού όμως, υπάρχει και μια πολεμική που γνωρίζουμε πολύ καλά. Η επιστήμη ξεκινάει για κάπου, μα τα πορίσματά της μας πάνε αλλού, είτε μέσα από εκλαϊκευμένους συλλογισμούς είτε μέσα από δηλώσεις επιστημόνων εναντίον θεολόγων και αντίστροφα.

Η συμπλήρωση και το αποτέλεσμά της έγκειται τελικά και στο να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από παλιές και επικίνδυνες ιδέες όπως αυτή του θεϊσμού. Αν η επιστήμη δεν καταφέρει να ελευθερώσει τον ανθρώπινο νου μαζικά, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξής της; Εξέλιξη για χάρη της εξέλιξης; Φαντάζεστε να καταφέρουμε να αποικήσουμε μακρινούς γαλαξίες και να μεταφέρουμε μαζί μας την πίστη στο Ναζωραίο και στην παρθένα, στο Μωάμεθ και στο Βισνού και σε όλο αυτό το μυθολογικό σύστημα μαζί με το φανατισμό που επισύρει; Φαντάζεστε και εκεί ένα οργανωμένο ιερατείο; Φαντάζεστε, από την άλλη, έναν πλανήτη όπου λίγοι κατέχουν τη γνώση και πολλοί, οι μάζες, είναι βουτηγμένες στην άγνοια και τη δυστυχία;

Έτσι σήμερα, με την ανακάλυψη (επιβεβαίωση μάλλον) του «σωματιδίου του Θεού», όπως το λένε, οι ανάγκες που προτάσσονται είναι ξεκάθαρες. Έχουμε ανάγκη από μια επιστήμη που κοιτάει και στην κοινωνία. Μια επιστήμη μαχητική, που πέρα από τις ανακαλύψεις σιγά - σιγά θα μπορέσει να εκλαϊκεύσει βασικές ανθρωπιστικές αρχές, που έχουν στη βάση τους την ελεύθερη σκέψη, την απόδειξη, και όχι την τυφλή πίστη σε θρησκευτικά ή άλλα μεταφυσικά συστήματα.

Υπάρχουν επιστήμονες που κινούνται και στα δύο επίπεδα, χρειαζόμαστε περισσότερους. Δίπλα στους επιστήμονες, κεντρικό ρόλο έχουν πάντοτε οι συγγραφείς, οι καλλιτέχνες, όλοι όσοι μπορούν και προτάσσουν λόγο εναντίον της στασιμότητας και του φανατισμού. Ας ελπίσουμε πως η ανακάλυψη που έγινε αυτές τις μέρες, θα βάλει και αυτή ένα λιθαράκι στη γνώση μας για το Σύμπαν και στην προσπάθεια όλων μας προς κάποιον κόσμο καλύτερο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey