Θα πατάς ένα κουμπί

13/12/2021 - 11:13

Από παλιά μας προϊδέαζε (και μας προειδοποιούσε) η τεχνολογία για το τι επρόκειτο να αντιμετωπίσουμε. 

-Θα πατάς ένα κουμπί ... 

Δηλαδή, δεν θα σκέφτεσαι παραδοσιακά, δεν θα γράφεις, δεν θα σου χρειάζεται η γλώσσα (το ύψιστο κατόρθωμά σου), δεν θα συνδιαλέγεσαι, δεν θα παλεύεις. 

Η τεχνολογία έχει αλλάξει και την ηθική και τους κοινωνικούς κανόνες, ακόμα δε και την πολεμική αρετή, εξ ου και η ανάγκη να διαμορφωθεί ίδιος κλάδος, αυτός της «φιλοσοφίας της τεχνολογίας» που ερευνά τα όριά της, τις παρενέργειες στο ηθικό και στο κοινωνικό πεδίο, τον αληθή ωφελιμιστκό χαρακτήρα της και τη γειτνίασή της με τις ανθρωπολογικές και ανθρωπιστικές θεωρίες. 

Μπορεί να υστερούμε γενικά σε αγριότητα (σε σχέση με παλιότερες εποχές), ξεχειλίζουμε όμως από εγκληματική αδιαφορία και υποκρισία. 

Γενικεύεται λ.χ. πλέον ανά την υφήλιο η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που θα πλήττουν αδιακρίτως και εκ του ασφαλούς και δεν θα χρειάζονται ήρωες. 

Ο γραμματικός Στοβαίος μας διασώζει το ανέκδοτο: 

«Αρχίδαμος ο Αγησιλάου ιδών βέλος τότε πρώτον εκ Σικελίας κομισθέν, ανεβόησεν, «Ω Ηράκλεις, απόλωλεν ανδρός αρετά»! 

και σε μετάφρασή μου από τα «Αρχαία ανέκδοτα» εκδόσεις Οσελότος: 

Σαν είδε ο Αρχίδαμος 

καινούρια βέλη απ’ τη Σικελία 

στέναξε: «Βόηθα Ηρακλή! 

πάει των ανδρών η αρετή, 

πάνε πια τα αρχαία μεγαλεία»! 

Είναι εκ του αποτελέσματος λυπηρό να βλέπουμε τις κακές παρενέργειες της «υψηλής» τεχνολογίας. 

Τι μας έχει διδάξει μέχρι σήμερα; 

Αντί να μας μάθει να αγαπήσουμε όσα δάση έχουν απομείνει, μας εκπαίδευσε πώς να τους βάζουμε εξ ασφαλούς αποστάσεως φωτιά. 

Πάει πια η φιγούρα του δασκάλου, η μυρουδιά του χάρτινου βιβλίου, η ανεκτίμητη και αιώνια συντροφιά του στα ράφια της βιβλιοθήκης δίπλα μας. 

Πάει πια η ορθογραφία, η καλλιγραφία, η ορθοφωνία, οι παιδιόθεν ασκήσεις ρητορικής και θεατρικής απαγγελίας, η ανάσα και το βλέμμα του ζωντανού συνομιλητή μας, τα επιχειρήματά μας που φτερουγίζουν ανάμεσα σε μας και σ’ αυτόν, επιχειρήματα που έχουν λαξευθεί πάνω στο μάρμαρο της λογικής και του κανόνα. 

Πάει πια και ο ίδιος ο κανόνας! 

Αυτά όλα που περιγράφονται μπορεί να είναι λίγο υπερβολικά, αλλά δεν είναι εικασίες ούτε προσωπικές φοβίες. 

Είναι η διαμορφωμένη σήμερα κατάσταση με τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπου «κοινωνική» σημαίνει τη δυνατότητα να κατηγορείς, να επεμβαίνεις αναρμοδίως (!), να βιντεοσκοπείς και να εκθέτεις τον συνάνθρωπό σου ανυπόληπτα και χωρίς αντίλογο. 

Και φυσικά χωρίς αντιπαράθεση, χωρίς «αντιμωλία» όπως λέμε στο δικανικό σύστημα, για να επαληθευθεί το ρηθέν από παλιά: 

«Κρύψου και χούγιαξε». 

Στενάζω όταν σκέφτομαι ότι κάποιοι (απελπισμένοι;) έχουν κάνει έπάγγελμα την πληκτρολόγηση αγνώστων τηλεφώνων σε ακατάλληλες ώρες και χωρίς συνομιλία, απλώς και μόνο για όχληση και για ηλεκτρονικό μπούλιν. 

Έλεγε προχθές ιδιοκτήτης γραφείου συνοικεσίων ότι η δραστηριότητά του ανθεί. 

Στην ερώτηση δε «μα με τόσα κινητά, με τόσες επαφές και «ακολούθους;», απάντησε : «Η τεχνολογία δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σοβαρότητα μιας σχέσης και τα εχέγγυά της και προπαντός τη χυμεία δύο ανθρώπων». 

Έγινε τις προάλλες σχετικό συνέδριο στη Λισαβόνα και προσπαθούσαν τώρα εταιρίες και κυβερνήσεις να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. 

Το τραγικό είναι ότι δεν μπορούμε πια να επανέλθουμε σε καμιά νοσταλγική μας «Αρκαδία» με μόνο το πάτημα ενός κουμπιού, και ούτε ξέρω ποιον θα συγκινήσουν οι παγκοίνως γνωστοί φόβοι που δραματούργησε προχθές ο δεινόσαυρος στο άλλο εκείνο συνέδριο της Γλασκόβης. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey