«Sapereaude»( τόλμησε να γνωρίσεις) Εμμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος,1724-1804

Οι «επαναστάτες» της προόδου

15/09/2021 - 13:36

Εκτός από τους επαναστάτες που αιματοκύλισαν τον κόσμο κι άφησαν πίσω τους ερείπια, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις φαντασιώσεις τους για μια κοινωνία «αγγελική», υπήρξαν- ευτυχώς για την ανάπτυξη και την συνέχεια του πολιτισμού της ανθρώπινης ύπαρξης στην γη- και οι «επαναστάτες»  της προόδου.

Ήταν οι άνθρωποι, οι οποίοι, όπως λέγει ο Καντ, τόλμησαν να αναζητήσουν την γνώση. Ήταν οι άνθρωποι, οι οποίοι, κατά την εβραϊκή μυθολογία, είχαν την περιέργεια να δοκιμάσουν τον καρπό από το «δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού», που υπήρχε στον κήπο της Εδέμ.

Άνθρωποι προικισμένοι με ανήσυχο πνεύμα και εξαιρετική ευφυία και από την φύση τους περίεργοι και παρατηρητικοί αποκρυπτογράφησαν και απομυθοποίησαν τα μυστικά της φύσης, κατανόησαν τα αίτια των φυσικών φαινομένων και διετύπωσαν τους νόμους τα Φύσης.

Αφότου ο άνθρωπος ελευθερώθηκε από τις προλήψεις και την δεισιδαιμονία, ανοίχτηκε ο δρόμος για την πρόοδο, την ανάπτυξη του υλικοτεχνικού  και του ηθικοπνευματικού πολιτισμού.

Η πορεία του ανθρώπου προς την πρόοδο δεν ήταν πάντα ευθύγραμμη: υπήρξαν άλματα αλλά και σκοτεινά διαλείμματα, ακόμα και οπισθοδρομήσεις, περίοδοι εκβαρβάρωσης της ανθρώπινης ζωής, από φυσικά ή κοινωνικοπολιτικά αίτια, και περίοδοι μεγάλης ακμής του πολιτισμού, όπως ήταν η αρχαία ελληνική και η ελληνορωμαϊκή περίοδος.

Σταθμό και αφετηρία για τον νεότερο πολιτισμό, ειδικότερα τον πνευματικό, απετέλεσε ο Διαφωτισμός ( τέλη 17ου- 18ος αιώνας), ο οποίος ανήγαγε την λογική ( ρασιοναλισμό, ορθολογισμό) και την επιστήμη ως τον ασφαλέστερο οδηγό του ανθρώπου και ως την υπέρτατη αξία της ζωής.

Επίσης, αφετηρία για την τεράστια ανάπτυξη του υλικοτεχνικού πολιτισμού απετέλεσε η βιομηχανική επανάσταση (Αγγλία: τέλη 18ου-19ος αιώνας), η οποία έφερε ριζικές αλλαγές στην παραγωγή και στην Οικονομία των κρατών.

Έκτοτε, η πρόοδος υπήρξε αλματώδης. Χιλιάδες οι εφευρέτες και οι εφευρέσεις τους, που συνετέλεσαν στην δημιουργία των θαυμάτων του σύγχρονου πολιτισμού.

Παράλληλα, χιλιάδες οι δημιουργοί και άπειρα τα πνευματικά και καλλιτεχνικά δημιουργήματά τους, που διεύρυναν τον ορίζοντα της ανθρώπινης σκέψης και ανέπτυξαν την αισθητική συνείδηση των ανθρώπων.

Στην νεότερη Ελλάδα, δεν έλειψαν οι «επαναστάτες» της προόδου. Παρά τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και την χρόνια καθυστέρηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, η έμφυτη οξύνοια  και η φιλοδοξία για την κατάκτηση της «Αριστείας», την δημιουργία και την διάκριση, που χαρακτηρίζει πολλούς νέους ανθρώπους ,στην χώρα μας, ανέδειξε ένα πλήθος επιστημόνων, συγγραφέων και  καλλιτεχνών, οι οποίοι έλαμψαν με το έργο τους, στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή.

Κάποιες χιλιάδες είναι οι Έλληνες καθηγητές που διδάσκουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και οι οποίοι στελεχώνουν ερευνητικά κέντρα (ένα, επίσης, ενδεικτικό στοιχείο της αξιοσύνης των Ελλήνων επιστημόνων είναι το“Braindrain”  17. 500 γιατρών, οι οποίοι μετανάστευσαν  την τελευταία δεκαετία και εργάζονται στο εξωτερικό).

Γιατί η Ελλάδα εξάγει τα καλύτερα από τα «μυαλά» της; Γιατί δεν εκμεταλλεύεται την φυσική πνευματική της προίκα για την δική της πρόοδο και την προκοπή;

Πολλοί, κατά καιρούς, έχουν καταλογίσει ευθύνες στο « πανεπιστημιακό κατεστημένο», την οικογενειοκρατία και τον παραγοντισμό, την κομματοκρατία και την αναξιοκρατία, την κακομοιριά του « επαρχιωτισμού» που κυριαρχεί στα πνευματικά μας ιδρύματα και στο Δημόσιο και αντιδρά σε κάθε άνοιγμα σε προσωπικότητες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Ασφαλώς, για την καταφυγή στο εξωτερικό, καθώς  και για την απροθυμία να επαναπατριστούν οι επιστήμονες και όσοι διαπρέπουν σε άλλες χώρες, σημαντικό ρόλο παίζουν οι χαμηλές αμοιβές των επιστημόνων και η υποχρηματοδότηση της έρευνας, στην Ελλάδα.

(Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι ο επιστήμονας, στον οποίον η κοινωνία εμπιστεύτηκε την συσσωρευμένη και συστηματοποιημένη επιστημονική γνώση, δεν πρέπει να ασκεί την επιστήμη του με  ιδιοτέλεια, για την εξυπηρέτηση- αποκλειστικά- του ατομικού του συμφέροντος, αλλά οφείλει να επιστρέφει, ανταποδοτικά, και να προσφέρει, ως οφειλόμενο χρέος προς την κοινωνία, τις υπηρεσίες του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου).

Το πρόβλημα, όμως, για την μη αξιοποίηση του εξαιρετικού πνευματικού δυναμικού, που διαθέτουμε ως χώρα είναι, κυρίως, πολιτικό.

Η Πολιτική- ως επιστήμη και όχι ως μικροπολιτική και διαχείριση  της μιζέριας του κομματικού συμφέροντος- πρέπει, επιτέλους, να ανοίξει τις σφαλιστές πόρτες και τα παράθυρα, να φυσήξει ο αέρας της ανανέωσης σε όλα τα δημόσια ιδρύματα, σε όλα τα « στεγανά» και τα «φέουδα» των προνομίων, να δώσει την ευκαιρία και τα όπλα στους «επαναστάτες της προόδου» να εργαστούν, να δημιουργήσουν και να προσφέρουν στην  πατρίδα τους. Η πρόοδος δεν θα έρθει από μόνη της. Ούτε από τους «αραχτούς» και φοβικούς της αξιολόγησης δημόσιους υπαλλήλους ούτε από του ψοφοδεείς του «μη κίνει τα κακώς κείμενα». Η πρόοδος, όπως και η ελευθερία, θέλει αρετήν και τόλμην, ακεραιότητα ήθους, επιστημονική γνώση και μέθοδο, την οποίαν  διαθέτουν όσοι πιστεύουν και μάχονται ειρηνικά για την επανάσταση της προόδου, για την ποιοτική αναβάθμιση της ανθρώπινης ζωής.

Μόνον, εάν αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο προσωπικότητες με ειλικρινές πάθος για την πρόοδο, θα πραγματοποιηθεί η αναγέννηση της πατρίδας μας.

Γιατί, τελικά, όπως λέγει ο ποιητής του Αιγαίου,

«Την Άνοιξη, εάν δεν την βρεις, την φτιάχνεις»!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey