Οι αλήθειες των ανθρώπων

12/01/2022 - 10:48

Ένας τεράστιος καθρέφτης σπασμένος σε χιλιάδες γυαλάκια η αλήθεια∙ κρατάει ο καθένας ένα γυαλάκι, και φωνάζει «βλέπω την αλήθεια»! 

Μπορεί κάτι να βλέπει από την αλήθεια∙ όμως, όσο περισσότερα γυαλάκια βάζει κανείς κοντά, κοντά, τόσο περισσότερο πλησιάζει την αλήθεια του μεγάλου καθρέφτη. 

Γι΄ αυτό μην περιφρονείς την γνώμη κανενός, ούτε του γέροντα, ούτε του μικρού παιδιού. Και είναι σκόπιμο και φρόνιμο να ακούς, προσεκτικά, αυτά που σου λέγει, ακόμα, κι ο αντίπαλός σου. Ίσως κι αυτός σε κάτι έχει δίκιο. Και μην βιαστείς να τον διακόψεις και να απορρίψεις, συλλήβδην, όσα ο άλλος υποστηρίζει. Εσύ θα είσαι ο κερδισμένος, εάν παραδεχτείς και την αλήθεια του άλλου. Γιατί όπου κερδίζει η αλήθεια, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι∙ και πιο πολύ αυτός που τολμά να αναγνωρίσει την αλήθεια και στα λόγια του εχθρού του! 

Κι αν ο καθένας καταθέτει στον διάλογο την δικιά του αλήθεια, καθαρή και χωρίς θολούρες, μπορούμε να επιλέξουμε τι θα κρατήσουμε και τι θα πετάξουμε. Τότε μπορούμε και να συνθέσουμε μια ολοκληρωμένη αλήθεια, με κομμάτια από τις κατατεθειμένες αλήθειες που θα κρίνουμε ότι είναι χρήσιμα. 

Εκείνο που δεν βοηθά στον διάλογο, την τελική σύνθεση και την εξαγωγή ενός επωφελούς, για το σύνολο, συμπεράσματος είναι όταν κατατίθεται μια « φλου» αλήθεια, με πολλά ασαφή σημεία που διευκολύνουν τον«καταθέτη» να « πατά σε δύο βάρκες», να έχει την δυνατότητα, κάθε φορά, να δίνει στην αλήθεια του το περιεχόμενο που του συμφέρει, με αποτέλεσμα και το καταληκτικό συμπέρασμα του διαλόγου να έχει διφορούμενα σημεία και να επιδέχεται πολλές ερμηνείες. 

Στον διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, κατά την αντιπαράθεση της «αλήθειας» τους ( των ιδεών, απόψεων και προτάσεων) που υποστηρίζει το κάθε κόμμα, παρατηρείται και η λεγόμενη «διγλωσσία», που σημαίνει, στην μεταφορική της χρήση, την υποστήριξη- από το ίδιο κόμμα- δυο διαφορετικών, ακόμα και, εντελώς, αντίθετων και αλληλοαναιρούμενων απόψεων ή προτάσεων, πράγμα που οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση, παρεμβάλλει εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή του διαλόγου και, ακόμα, οδηγεί στην διακοπή του διεξαγόμενου διαλόγου. 

Μόνο, λοιπόν, οι καθαρές αλήθειες, οι σαφείς και συγκεκριμένες θέσεις των ανθρώπων, είτε είναι πολίτες ή πολιτικοί, μπορούν να συμβάλουν σε μια ολοκληρωμένη εικόνα της αλήθειας, σε μια πιο έγκυρη, πιο ισχυρή και πειστική «αλήθεια», ώστε να γίνει αποδεκτή από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. 

Ο ορθολογισμός απέναντι στα δόγματα 

Αποφεύγω την συζήτηση με ανθρώπους που πιστεύουν σε δόγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγω τη σχέση, γενικά, μαζί τους ούτε ότι όλοι οι «δογματικοί» είναι κακοί ως άνθρωποι. Απεναντίας, μπορεί να είναι πολύ καλοί άνθρωποι και ευχάριστοι στην σχέση τους με τους συνανθρώπους τους. Το πρόβλημα στην επικοινωνία μαζί τους προκύπτει, όταν αρχίζεις την συζήτηση μαζί τους για ένα θέμα που έχει ιδεολογικό- φιλοσοφικό περιεχόμενο ή ένα θέμα το οποίο βασίζεται σε ιστορικά, πολιτικά ή, γενικότερα, επιστημονικά δεδομένα∙ τότε διαπιστώνεις ότι η «αλήθεια» που υποστηρίζει η άλλη πλευρά στηρίζεται πάνω σε μια πίστη που δεν προέκυψε από την μελέτη της πραγματικότητας ούτε διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία, αλλά στηρίζεται σε αναπόδεικτες « αλήθειες». 

Στην περίπτωση, λοιπόν, που αρχίσεις ένα διάλογο και επιχειρήσεις να υποστηρίξεις μια αλήθεια με λογική επιχειρηματολογία, που βασίζεται σε πραγματικά, ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα, θα βρεθείς σε πλήρη αδυναμία να συνεχίσεις τον διάλογο, διότι τα στοιχεία που καταθέτει η άλλη πλευρά δεν επιδέχονται τον έλεγχο της λογικής: ενώ η μία πλευρά επικαλείται πραγματικά στοιχεία και λογικές αποδείξεις, η άλλη πλευρά επικαλείται δόγματα ή αναπόδεικτες αλήθειες, οι οποίες- σύμφωνα με την πίστη τους«αποκαλύφτηκαν» στους πιστούς από μια δύναμη αόρατη που βρίσκεται έξω από την γήινη πραγματικότητα και τα όρια της ανθρώπινης λογικής. 

Και δυστυχώς για τον διάλογο, δόγματα ή αναπόδεικτες αλήθειες δεν συναντάς μόνον στις θρησκείες! 

Στην περίπτωση, λοιπόν, αυτή, εάν βρέθηκες σε έναν αδιέξοδο- λογικά- διάλογο, καλύτερα να τον διακόψεις, διότι, εκτός του ότι δεν πρόκειται να καρποφορήσει ένας τέτοιος διάλογος, μπορεί να επιδεινώσει και την προσωπική σχέση των δυο πλευρών. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey