Επικίνδυνες καταστάσεις

06/07/2022 - 17:22

Σε ένα άρθρο μου στο ΕΜΠΡΟΣ στις 8/9/2021 με τον τίτλο «Το σκοτεινό μέλλον του κόσμου μας», έγραφα:«Σκοτεινιάζει και πάλι ο κόσμος μας. Η πανδημία δεν τιθασεύεται. Τα εμβόλια δεν εγγυώνται την απόλυτη προστασία των εμβολιαζομένων. Η επιστήμη παρουσιάζει αδυναμίες και κενά…

Και ήδη βλέπουμε, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να εμφανίζονται οι διάφορες παραλλαγές του Τραμπ και του Μουσολίνι... παρατηρούμε να οξύνονται οι οικονομικοί ανταγωνισμοί και οι πολιτικές αντιπαλότητες, να ξαναδιχάζεται ο κόσμος σε Ανατολή και Δύση, να διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στις Η.Π.Α, την Ρωσία και την Κίνα…»

Σήμερα, το 2022,μετά από δέκα μήνες, η κακοσημαδιά του προηγούμενου χρόνου, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο δημιουργώντας μια- διεθνώς- επικίνδυνη κατάσταση, η οποία, πέρα από τις, ήδη, οδυνηρές συνέπειες που βιώνουμε, εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους που μπορεί να ανατρέψουν, συθέμελα, το επίπεδο της ζωής που κατέκτησαν οι λαοί- και ειδικότερα οι λαοί της Ευρώπης- στην Μεταπολεμική περίοδο!

Η πανδημία ξαναφουντώνει με νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που άρχισε, τον Φεβρουάριο του 2014, με την κατάληψη της Κριμαίας από τον ρωσικό στρατό και την προσάρτησή της στο ρωσικό κράτος, μεταλλάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 σε γενικευμένο πόλεμο, με την ιταμή εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, και συνεχίζεται για έκτο μήνα, με τον ανελέητο βομβαρδισμό των ουκρανικών πόλεων, με χιλιάδες θύματα ανυπεράσπιστων πολιτών, με ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές και με πολύ αρνητικές συνέπειες για την ζωή-γενικότερα- των ευρωπαϊκών λαών.

Πέρα από το τεράστιο και επικίνδυνο ενεργειακό πρόβλημα, καθώς και το παγκόσμιας κλίμακας επισιτιστικό πρόβλημα που προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας- Ουκρανίας, εφόσον θα συνεχίζεται εντεινόμενος, εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας γενικότερης ανάφλεξης, με την εμπλοκή στην πολεμική σύρραξη και άλλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα η ανθρωπότητα να ξαναζήσει, μετά από 83 χρόνια, την φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου, που θα ξαναγυρίσει την ανθρωπότητα στην «εποχή των παγετώνων»!

Ο πόλεμος για την αναθεώρηση των συνόρων και την ανασύσταση της τσαρικής αυτοκρατορίας, που ξεκίνησε ο Πούτιν, καθώς και η αμήχανη και χλιαρή στάση που τηρούν οι δημοκρατικές δυνάμεις, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενθαρρύνει και άλλους αυταρχικούς ηγέτες, τροφοδοτεί την αμφισβήτηση της Δημοκρατίας, διχάζει τον κόσμο και απαξιώνει οργανισμούς που οικοδομήθηκαν πάνω στις αρχές και τις αξίες του φιλελευθερισμού, του αμοιβαίου σεβασμού και της συνεργασίας, ανάμεσα στα εθνικά κράτη, όπως συμβαίνει με τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, όσο παρατείνεται ο πόλεμος Ρωσίας- Ουκρανίας, τόσο καθίσταται δυσκολότερη η έξοδος και τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος συρρίκνωσης, ακόμα, και κατάρρευσης της οικονομίας του δυτικού κόσμου, λόγω του κόστους που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και κυρίως, λόγω, του τεράστιου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που αποκτούν η Κίνα και οι Ινδίες, που έχουν εξασφαλίσει απεριόριστες ποσότητες, σε φτηνή τιμή, ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Και όπως ισχύει νομοτελειακά, η συρρίκνωση της οικονομίας έχει ως επακόλουθο την δημιουργία εκρηκτικών κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία, στην συνέχεια, προκαλούν ιδεολογικές μεταλλάξεις με πολιτικές επιπτώσεις, που μπορεί να ανατρέψουν το κοινωνικοπολιτικό σύστημα, όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι ότι στην χώρα με τους ισχυρότερους και σταθερότερους δημοκρατικούς θεσμούς, τις Η.Π.Α., αναπτύσσεται και διευρύνεται το πνεύμα του «Τραμπισμού» που υπονομεύει τα θεμέλια της Δημοκρατίας, με τον περιορισμό βασικών ελευθεριών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο «ιός» του «Τραμπισμού που ενδημεί σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας των Η.Π.Α, σε συνδυασμό με τον εθνικολαϊκισμό και τον αυταρχισμό που αναβιώνει στην Ευρώπη, υπάρχει κίνδυνος- σε συνθήκες «Βαϊμάρης» και, ειδικότερα, με την όξυνση του ενεργειακού και οικονομικού προβλήματος (στασιμοπληθωρισμός, ανεργία), να εξελιχθεί σε πανδημική ιδεολογική και πολιτική κρίση που θα ρίξει ολόκληρη την Ευρώπη( βλέπε Γαλλία), καθώς και την χώρα μας, σε βαθιά περιδίνηση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ήδη, στην χώρα μας, η, χωρίς καμιά λογική και μέτρο, εκμετάλλευση από την Αντιπολίτευση των πανευρωπαϊκών προβλημάτων της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, καθώς και της λαϊκής δυσαρέσκειας που αυτά προκαλούν, προοιονίζει την δημιουργία επικίνδυνων αδιεξόδων, κατά την επικείμενη διενέργεια των εθνικών εκλογών, όπως αδυναμία ισχυρής διακυβέρνησης και πολιτική αστάθεια, σε μια, μάλιστα, συγκυρία, όπου η χώρα μας αντιμετωπίζει την απειλή αναθεώρησης των συνόρων από το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν!

Οι παραπάνω λόγοι καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα την κατάσταση που θα προκύψει από το πιθανό κενό διακυβέρνησης που θα μεσολαβήσει, στην περίπτωση που οι επικείμενες εκλογές- με την λαϊκιστικής έμπνευσης «Απλή Αναλογική»- δεν αναδείξουν κυβερνητική πλειοψηφία (αυτοδύναμη ή από σύμπραξη κομμάτων) και χρειαστεί η συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διενεργήσει νέες εκλογές με το σύστημα της «Ενισχυμένης Αναλογικής».

Γι΄αυτό οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας είναι αδήριτη εθνική ανάγκη να…σοβαρευτούν: να σταματήσουν την ακατάσχετη και ανούσια συνθηματολογία περί πρόωρων εκλογών, οι οποίες, όχι μόνον δεν πρόκειται να λύσουν- δια της μαγικής ράβδου- κανένα πρόβλημα, όπως διατείνονται οι λαοπλάνοι αρχολίπαροι της Αντιπολίτευσης, αλλά το πιθανότερο είναι να κάνουν μια μεγαλύτερη «τρύπα στο νερό», εάν δεν ρίξουν την χώρα σε μεγάλες περιπέτειες, περισσότερο ολέθριες από εκείνες του 2015!

Ως εκ τούτου, η κρισιμότητα της συγκυρίας επιβάλλει, ως ύψιστο πατριωτικό καθήκον, στις πολιτικές δυνάμεις της ορθοφροσύνης και της ευθύνης- υπερβαίνοντας κομματικούς εγωισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες- να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με απόλυτο σεβασμό στην λαϊκή εντολή- οπόταν αυτή δοθεί- να προχωρήσουν, χωρίς άργητα, στην συγκρότηση μιας ισχυρής κυβέρνησης συνεργασίας, ικανής να διαχειριστεί την επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουμε, στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey