Σκέψεις και διδάγματα

05/01/2021 - 13:27 Ενημερώθηκε 04/01/2021 - 13:29

Ένδον σκάπτε (Μάρκος Αυρήλιος).

Η απομόνωση που μας  επέβαλε το Lockdown προσφέρεται για την αυτοσυγκέντρωσή μας, την περισυλλογή, την ενδοσκόπηση, τον στοχασμό και τον κριτικό αναστοχασμό.

Και όπως συμβαίνει, συνήθως, στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής, η παιδεία που διαθέτει ο άνθρωπος αποδεικνύεται πολύτιμος σύντροφος και βοηθός, χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο και όπλο, προκειμένου να ξεπεραστεί με επιτυχία ή, έστω, με το λιγότερο «κόστος», η κάθε δυσάρεστη περιπέτεια της ανθρώπινης ζωής  (« Η παιδεία ευτυχούσι μεν κόσμος, ατυχούσι δε καταφύγιον». Δημόκριτος).

Εκείνο που κατέδειξε η πανδημία του κορονοϊού είναι η παντοδυναμία της  Φύσης: ένας αδιόρατος δια γυμνού οφθαλμού ιός συντάραξε, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, ολόκληρη την ανθρωπότητα: έπληξε 58 εκατομμύρια ανθρώπων και  θανάτωσε, περίπου, ενάμισι εκατομμύριο, προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημίες στην οικονομία όλων των κρατών, ενέσπειρε τον φόβο και ανέτρεψε τον τρόπο της ζωής, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, όλων των ανθρώπων.

Παράλληλα προς την παντοδυναμία της φύσης,  με  την καταστροφική εισβολή στην ζωή των ανθρώπων του κορονοϊού, αναδείχτηκε και η δύναμη της ανθρώπινης επιστήμης, η οποία στρατεύτηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας. Και είναι σημαντικό στοιχείο προόδου ότι, ακόμα, και η θρησκευτική πίστη δεν αναζήτησε την σωτηρία των πιστών από την «θεομηνία» με δεήσεις και θρησκευτικές τελετουργίες - όπως συνέβαινε σε παλαιότερες εποχές-  αλλά εμπιστεύτηκε τους ειδικούς επιστήμονες και ακολούθησε τις οδηγίες τους (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις)για την ασφαλή αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Καταδείχτηκε, επίσης, και σε κάποιο βαθμό συνειδητοποιήθηκε, η ανάγκη της παγκόσμιας συνεργασίας και της συντονισμένης προσπάθειας των κρατών  για την καταπολέμηση της πανδημικής κρίσης·  αλλά προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει, ακόμα, πολύς δρόμος για να διανυθεί, ώστε να υπάρξει ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο διεθνούς οργάνωσης  για την έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμηση των κρίσεων που έχουν παγκόσμια εμβέλεια.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ευρώπη, η πανδημική κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που αυτή προκάλεσε κατέστησαν περισσότερο επιτακτική την ανάγκη της περαιτέρω οικονομικής  και πολιτικής ενοποίησής της. Και, βεβαίως, αποτέλεσε σημαντικό βήμα, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η απόφαση για το Πρόγραμμα Ανάκαμψης, με το οποίο διατίθενται 750 δις στα ευρωπαϊκά κράτη για την έξοδό τους από την πανδημική κρίση.

 Το μερίδιο των 70 δις που θα λάβει η Ελλάδα από το  ερχόμενο έτος ( και το οποίο θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη), σε συνδυασμό  με τον μαζικό εμβολιασμό των Ελλήνων κατά του κορονοϊού, διανοίγουν μια ευνοϊκή προοπτική για την επάνοδο της χώρας μας- και γενικότερα της ανθρωπότητας- στην κανονική ζωή.

Το σημαντικότερο που διδαχτήκαμε από την πανδημία του κορονοϊού είναι ότι τίποτε στην ανθρώπινη ζωή δεν είναι μόνιμο και σταθερό. Τα πάντα μπορεί να μεταβληθούν, από την μια στιγμή στην άλλη, διότι στην φύση, καθώς και στην κοινωνική ζωή, υπάρχουν και δρουν αστάθμητοι και απρόβλεπτοι παράγοντες, οι οποίοι ανατρέπουν τα, μέχρι τώρα, δεδομένα και εκτρέπουν την κανονική ροή των πραγμάτων.

Το γεγονός αυτό επιβάλλει την αλλαγή της αλαζονικής συμπεριφοράς  του ανθρώπου απέναντι στην φύση, η οποία εκδηλώνεται ως « ύβρις», δηλαδή ως μέγιστη ασέβεια με αυτοκαταστροφικά αποτελέσματα· και επιβάλλει την λογική διαχείριση των φυσικών πόρων, καθώς και τον ενδελεχή και εντελεχή έλεγχο των αποφάσεων κα των πράξεων που αφορούν την πορεία της ανθρώπινης  ζωής  και την εξέλιξη του πολιτισμού.

Η πανδημία του κορονοϊού και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την καταπολέμησή του κατέδειξαν και τους κινδύνους που εγκυμονεί ο αντιπολιτευτικός φανατισμός και η μικροκομματική εκμετάλλευση των δυσχερειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και καταδείχτηκε, επίσης, η μωρία των δογματικών αντιλήψεων, των αντιεπιστημονικών και συνωμοσιολογικών απόψεων.

Παράλληλα, αναδείχτηκε η τεράστια σημασία της ατομικής ευθύνης και της αυτοπειθαρχίας που πρέπει να  επιδεικνύουν οι πολίτες για την πιστή τήρηση των οδηγιών, οι οποίες παρέχονται από τους υπεύθυνους επιστήμονες και  τους αρμόδιους της πολιτικής εξουσίας.

Και, όπως συμβαίνει, πάντοτε, εν καιρώ πολέμου, εκτιμήθηκε και ιεραρχήθηκε ως ύψιστο αγαθό και αναντικατάστατο δώρο η υγεία, η  ειρηνική συμβίωση και συνεργασία, καθώς και η ελευθερία που εγγυάται και παρέχει ο σύγχρονος πολιτισμός των ανθρώπινων αξιών, η δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία της κοινωνικής μας ζωής.

Εάν οι πολίτες και οι πολιτικές ηγεσίες διδάχτηκαν κάτι από την πανδημία και έγιναν σοφότεροι, θα αποδειχθεί με το πέρασμα στην μετά την πανδημία εποχή: από το πώς και κατά πόσον η ανθρωπότητα θα προνοήσει και θα κατασκευάσει τα απαραίτητα « οχυρωματικά έργα» για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της επόμενης πανδημικής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης· και όσον αφορά στην πατρίδα μας, από το κατά πόσον κάποια δις, από το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης, θα διατεθούν για την γενναία ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey