Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Πατριάρχης Ρώμης και ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος «στεφανώνουν» τη Λέσβο

10/05/2016 - 13:58

«Υπερήφανος ως Έλλην. Υπερήφανος ως Λέσβιος…» έγραφα εδώ στον «Αιολίας λόγο» τον περασμένο Νοέμβρη. Προέβαλα την προσφορά της Λέσβου και των κατοίκων της προς ανθρώπους ξένους, που κατά κύματα σε χιλιάδες έβγαιναν στα παράλιά μας από την Ανατολία απέναντι και παράλληλα εστιάζοντας προς το μέλλον.

«Υπερήφανος ως Έλλην. Υπερήφανος ως Λέσβιος…» έγραφα εδώ στον «Αιολίας λόγο» τον περασμένο Νοέμβρη. Προέβαλα την προσφορά της Λέσβου και των κατοίκων της προς ανθρώπους ξένους, που κατά κύματα σε χιλιάδες έβγαιναν στα παράλιά μας από την Ανατολία απέναντι και παράλληλα εστιάζοντας προς το μέλλον.

Έτσι, θεωρούσα ότι η διεθνής αναγνώρισή της για την όλη προσφορά των κατοίκων της νομοτελειακά κάποτε θα ερχόταν. Αυτό όχι «διαβάζοντας» την κρυστάλλινη σφαίρα, ενορατικά ή υπερβατικά, αλλά ορθολογικά. Επί της αρχής της ανταποδοτικότητας. Τίποτε στη ζωή δεν χάνεται.

Έτσι τελείωνα το άρθρο μου αυτό, με φράση χριστιανικής γραφής, συγκεκριμένα από την προς Τιμόθεο επιστολή του Αποστόλου Παύλου, γράφοντας: «Όταν τον πόλεμο στη Συρία θελήσουν οι τρανοί του κόσμου να τελειώσει, πιστεύω ότι θα αποδοθεί στη Λέσβο, το νησί μας “ο της δικαιοσύνης στέφανος”». Αυτό που είχα προδεί έξι μήνες πριν έγινε πράξη κατά τον πλέον πανηγυρικό τρόπο στις 16 Απριλίου 2016. Αποδόθηκε «ο της δικαιοσύνης στέφανος» με τον εμφαντικότερο τρόπο στη Λέσβο μας, παρ’ όλο ότι ο πόλεμος της Συρίας ατυχώς δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Της αποδόθηκε μάλιστα, από τους αρχηγούς της Χριστιανοσύνης. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη-Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Τούτο έγινε με ιδιαίτερα περιφανή και λαμπρό τρόπο κατά την επίσκεψη των προκαθημένων της Χριστιανοσύνης το περασμένο Σάββατο. Τούτη έγινε, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, αφενός για τη στήριξη των «ξένων» μας αφετέρου για την προς το νησί μας και τους κατοίκους του απότιση τιμής και ευχαριστιών εν αναφορά προς όλη τη στάση τους (διάσωση, υποδοχή, ένδυση, σίτιση, περίθαλψη, κανάκεμα δηλ. εν γένει τη φιλοξενία) προς τους «ξένους» μας, που το 2015 ξεπέρασαν τις 650.000 ψυχές (!), ήτοι 6,5 περίπου φορές τον πληθυσμό μας!

Η παρουσία των προκαθημένων της Χριστιανοσύνης στη Λέσβο την κατέστησε ΚΕΝΤΡΟ της Γης, αφού περίπου 400 δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο και τηλεοράσεις απ’ την Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία ακόμη και Ιαπωνία, μετέδιδαν οτιδήποτε σχετικό όλη την ημέρα. Η σημειολογία του πράγματος από μόνη της καταδεικνύει την αναγνώριση πως η Λέσβος «τον αγώνα τον καλό πεποίηκε…».
Βεβαίως, η παρουσία του αρχηγού της Ορθοδοξίας στη Λέσβο, νησί ορθοδόξων πιστών, δηλ. μέρος του ποιμνίου του, ως γεγονός είναι ιστορικό, αλλά είναι ένα δεδομένο που ενέχει το «οικείο».

Κατ’ αντιδιαστολή, η για πρώτη φορά στα 2.000 χρόνια Χριστιανοσύνης επίσκεψη του αρχηγού της Καθολικής εκκλησίας στη Λέσβο έχει βαρύτητα. Μεγατόνων βάρους. Έτσι είναι πρόδηλο ότι οι ενέργειές του, τα σημεία επίσκεψης, απλές κινήσεις του και πολύ περισσότερο οι λόγοι του κατ’ αυτή θα είναι «ες αεί» καταγεγραμμένα στις δέλτους της Παγκόσμιας Ιστορίας. Από εμάς δε τους Λέσβιους διαχρονικά θα γίνονται σχετικές αναγωγές και ακόμη επί γενεές, θα λέγεται: «τότε που ήρθε ο Πάπας στο νησί...».

Απευθυνόμενος κατά πρώτο σ’ όλους τους Έλληνες, ο Πάπας είπε: «Ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες σας, παρόλο που διανύει μια δύσκολη περίοδο». Ακόμη, για τους Λέσβιους πρόσθεσε: «Ευχαριστώ εσάς, επειδή είστε φύλακες ανθρωπιάς, επειδή φροντίζετε με τρυφερότητα τη σάρκα του Χριστού, που υποφέρει στον άγνωστο που πεινάει και είναι ξένος».
Οπωσδήποτε το γεγονός αυτής της επίσκεψης εκτός των άλλων ήταν και ένα παγκόσμιας εμβέλειας πολιτικό γεγονός, αφού ο Πάπας, πέραν της κεφαλής των απανταχού Καθολικών, είναι και αρχηγός Κράτους, του Βατικανού.

Έτσι, στην επίσημη τελετή, κατά την προσγείωση του στο «Οδυσσέας Ελύτης» τον υπεδέχθη με τιμές αρχηγού κράτους ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Στην κατ’ ιδία συζήτησή τους και με δεδομένο ότι κάποιοι στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης υψώνουν τείχη και φράκτες, είπε ο Πρωθυπουργός: «Ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες».

Επισκέψεις ξένων προσωπικοτήτων περιωπής στη Λέσβο υπήρξαν παλιά, στη Ρωμαϊκή εποχή. Αυτοκρατόρων που τίμησαν το νησί, με τελευταίο τον Ελληνολάτρη Αδριανό το 2ο αιώνα μ.Χ., ο οποίος της απέδωσε προνόμια που είχε χάσει. Τηρουμένων των αναλογιών, η επίσκεψη των προκαθημένων της Χριστιανοσύνης και ειδικότερα του Πάπα θεωρώ ότι αντιστοιχίζεται σε αξία σήμερα.

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός, έχοντας επίγνωση της ιστορικότητας των πραγμάτων και ασφαλώς τιμώντας αυτό καθ’ αυτό το ιστορικό τούτο γεγονός, φρόντισε να του δώσει προοπτική μέλλοντος και αιωνιότητας. Έτσι είχε φέρει στο χώρο όπου βρισκόταν η εξέδρα ένα δέντρο ελιάς, το οποίο ευλόγησαν οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες. Το δέντρο αυτό θα μεταφυτευθεί στο Δημοτικό Κήπο, δίπλα στο Παλαιό Δημαρχείο. Ακόμα, ο Δήμαρχός μας εξέφρασε την πρόθεσή του να ανεγερθεί Μνημείο Ειρήνης στο χώρο όπου μίλησαν οι τρεις προκαθήμενοι.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι πως την ίδια ημέρα της επίσκεψης του Πάπα, η Αμερικανική Προεδρία δια του αρμόδιου επί των Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Λευκού Οίκου, ενόψει της επισκέψεως του Προέδρου Ομπάμα στη Γερμανία, πήρε θέση δηλώνοντας: «…Νομίζω ότι θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε πώς θα εργαστούμε με την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα επίσης έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους για το προσφυγικό. Και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την επεξεργασία και με τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Επίσης, να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία».

Λέγεται ότι ο καλός Θεός της Ελλάδας σώζει πάντα τους Έλληνες στα δύσκολά τους, ενεργώντας ως «από μηχανής Θεός». Μήπως η επίσκεψη αυτή του Πάπα αποτελεί τον από μηχανής Θεό στην κορύφωση του δράματος που βιώνουμε τα τελευταία αυτά χρόνια;!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey