Λίγα απ' όλα

03/05/2012 - 13:17

Λένε ότι «τα μεγάλα ψέματα λέγονται κατά την προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά το κυνήγι». Πιστεύω ότι η ρήση αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό, ό,τι και να λένε οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, να μην τους πιστεύετε και να μην τους ψηφίσετε.

Εκλογές 2012
Λένε ότι «τα μεγάλα ψέματα λέγονται κατά την προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά το κυνήγι». Πιστεύω ότι η ρήση αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό, ό,τι και να λένε οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, να μην τους πιστεύετε και να μην τους ψηφίσετε. Κυβέρνησαν τη χώρα 38 ολόκληρα χρόνια, μετά τη μεταπολίτευση, ανήγαγαν το ρουσφέτι σε ύψιστο δέλεαρ, διέλυσαν διοίκηση, αστυνομία, και πανεπιστήμια και οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία. Ο Καραμανλής ο μικρός παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και έκτοτε ποιεί την νήσσαν. Σα να ζει σε άλλη χώρα. Σα να μην ξέρει τίποτα! Ο Παπανδρέου ο Μικρός διαλαλεί παντού ότι επί των ημερών του έγιναν οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις από συστάσεως ελληνικού κράτους. Τι να του πεις του καψερού! Τέλος, αν ψηφοφόρε είχες κάποια επιχείρηση, θα έπαιρνες διευθυντή στη δουλειά σου έναν από τους δυο; Ή κάποιον επαγγελματία πολιτικό; Σκέψου το.

Τι θα ψηφίσω
Από το 1972 που άρχισα να γράφω σε εφημερίδες και περιοδικά, πάντοτε στις παραμονές των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών δηλώνω προκαταβολικά ποιο κόμμα θα ψηφίσω, για να γνωρίζουν οι αναγνώστες της στήλης τις προτιμήσεις του σχολιαστή. Είναι θέμα αρχής για εμένα. Το κάνω αυτό για να μπορούν οι αναγνώστες της στήλης να εκτιμήσουν καλύτερα τις θέσεις και αναλύσεις μου πάνω σε πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά θέματα. Θα ψηφίσω λοιπόν τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, γιατί είναι αριστερό κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και δε βαρύνεται με πολιτικές αμαρτίες. Λόγω ηλικίας, οργής και απογοητεύσεως από την πολιτική, θα παραμείνω απλός ψηφοφόρος.

«Το μαγαζί είναι γωνία»
Το ακούσαμε και ετούτο! Δημοσιογράφος ρώτησε τη γραμματέα τού Κ.Κ.Ε. κ. Παπαρήγα γιατί το κόμμα της με αγώνες και ιστορία λαμβάνει στις εκλογές 8%, ενώ άλλα μικρότερα σήμερα έφθασαν και πάνω από 10 - 16% στις δημοσκοπήσεις. Απάντηση: «Τι τα θες, το μαγαζί (Κ.Κ.Ε.) είναι γωνία.» Μ’ άλλα λόγια, τα γωνιακά μαγαζιά έχουν μεγαλύτερη αξία! Κούνια που σε κούναγε, κ. Γραμματέα!

Δημήτρης Μητροπάνος
Έφυγε νέος και ταλαιπωρημένος απ’ την αρρώστια, χρόνια τώρα. Οι ομότεχνοί του και οι πολιτικοί τον τίμησαν δεόντως, πράγμα όχι συνηθισμένο, αλλά οι υπερβολές δεν έλειψαν, ως συνήθως. Προσωπικά το είδος των τραγουδιών του Μητροπάνου, όπως και του Καζαντζίδη, εμένα δε μου αρέσει, χωρίς να παραγνωρίζω ότι και οι δύο είναι τεράστιες λαϊκές φωνές, όπως λένε οι ειδικοί. Μεγάλωσα με τα τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου και αργότερα Σπανού, μπουάτ κ.λπ. και εμπέδωσα ακούσματα της ελαφράς λεγόμενης μουσικής. Αλλά μετά το θάνατό του έγιναν γνωστά πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του, που μου έκαναν εντύπωση. Ο Μητροπάνος, εκτός από λαϊκός τραγουδιστής, υπήρξε έντιμος άντρας, ντόμπρος στις σχέσεις του, διακριτικός και συνεπής κομμουνιστής, αλλά με κριτική ματιά. Κλείνω μ’ ένα τραγουδάκι του που μου άρεσε:

«Ελλάδα, Βέμπο μου και Μέριλιν Μονρόε / Ελλάδα, Ελύτη μου και Έντγκαρ Άλαν Πόε / Ελλάδα, μάγισσα, παρθένα και τροτέζα μου / Ελλάδα, Τούμπα, Αλκαζάρ και Καλογρέζα μου»
Θα τον θυμάται ο κόσμος του.

Τα αίσχη τους και οι ευθύνες τους
Από τις συντάξεις-μαϊμού και τα ψεύτικα επιδόματα θα εξοικονομήσει το κράτος, κατά τον αρμόδιο υπουργό, 25 δισ. ευρώ! Τεράστιο ποσό. Όσοι ιατροί/εργοδότες, χορήγησαν ψεύτικα πιστοποιητικά για να δοθούν αυτές οι συντάξεις, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Καιρός ήταν. Όσοι λάμβαναν αυτές τις συντάξεις και τα επιδόματα, θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν τα χρήματα εντόκως και να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Άμποτες. Χήρα συνταξιούχου που απεβίωσε το 1980, εξακολουθούσε να λαμβάνει τη σύνταξή του επί 32 χρόνια! Αυτά ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι. Τους υπουργούς, βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους που βοήθησαν στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, ποιος θα τους κρίνει;

Στράτος Σαλαβός
Σαν τον κομήτη του Χάλλεϋ εμφανίζεται στο προσκήνιο, αρχίζει ν’ αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο, κάνει τον παρουσιαστή στην τοπική τηλεόραση, και ξαφνικά χάνεται όπως ξαφνικά εμφανίστηκε. Συνδαιτυμόνες του στα κανάλια, τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Το ίδιο έκανε και ο κ. Σταυρακέλλης. Χάθηκε, ξεχάστηκε. Όπως και άλλοι. Γιατί τα γράφω; Γιατί ο τοπικός Τύπος και η τηλεόραση έχουν ανάγκη από τη συνεχή παρουσία νέων ανθρώπων με κάποιο επίπεδο.

Παπάδος, 1-5-2012

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey