Γράφει η λογοθεραπεύτρια Βίκυ Ασβεστά

Τι είναι η λογοθεραπεία;

24/03/2022 - 10:30

Πολύ συχνά οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τον όρο λογοθεραπεία, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Στόχος αυτού του άρθρου είναι να επεξηγήσει με όσο το δυνατόν πιο αναλυτικό τρόπο τί είναι λογοθεραπεία, ποιος είναι ο σκοπός της, τί είδους βοήθεια μπορεί να παρέχει σε ένα παιδί αλλά και σε ποιες δυσκολίες απευθύνεται.

Πρόκειται για τον κλάδο της επιστήμης που ασχολείται με τις διαταραχές που αφορούν την επικοινωνία, την ομιλία, τον λόγο, τη φώνηση, την μάσηση και την κατάποση. Ένας λογοθεραπευτής είναι ο κατάλληλος σύμμαχος προκειμένου το παιδί να βελτιώσει τέτοιες δυσκολίες.

Αναλυτικότερα, ο όρος «ομιλία» συμπεριλαμβάνει την άρθρωση, την ταχύτητα, τη ροή και την προσωδία που εμφανίζει ένα παιδί. Οι πιθανές δυσκολίες που παρατηρούνται στην ομιλία μπορούν να συνοψιστούν στην παραγωγή του ήχου μιας λέξης ή και μιας πρότασης.

Ο όρος «λόγος» διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τον αντιληπτικό και τον εκφραστικό. Πιθανές δυσκολίες που παρατηρούνται στον αντιληπτικό λόγο αφορούν την κατανόηση του παιδιού στις πληροφορίες που λαμβάνει. Από την άλλη πλευρά πιθανές δυσκολίες που παρατηρούνται στον εκφραστικό λόγο αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί εκφράζεται λεκτικά.

Ο όρος «επικοινωνία» χωρίζεται επίσης σε δύο επιμέρους κατηγορίες, την λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία. Η λεκτική επικοινωνία υλοποιείται μέσω της χρήσης του λόγου και της ομιλίας. Αντίθετα, η μη λεκτική επικοινωνία υλοποιείται μέσω της γλώσσας του σώματος, της βλεμματικής επαφής, των εκφράσεων κτλ. Πιθανές δυσκολίες που παρατηρούνται στο κομμάτι της επικοινωνίας συνοψίζονται είτε στην έλλειψη των παραπάνω δύο κατηγοριών, είτε στην αποκλειστική χρήση της μίας εκ των δύο.

Ο όρος «φωνήση» συμπεριλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί διαχειρίζεται την ένταση, το ύψος και την ηχηρότητα της φωνής του. Οι δυσκολίες που παρατηρούνται σε αυτόν τον τομέα πιθανόν να προέρχονται τόσο από νευρολογικούς όσο και από συναισθηματικούς παράγοντες.

Ένας λογοθεραπευτής είναι αρμόδιος να βοηθήσει ένα παιδί το οποίο εμφανίζει δυσκολίες κατά τη μάσηση και την κατάποση στερεάς ή υγρής τροφής.

Σκοπός της λογοθεραπείας είναι η πρόληψη, η αξιολόγηση, η διάγνωση και η αποκατάσταση τυχόν δυσκολιών που πιθανόν εμφανίζει κάποιο παιδί σε έναν από τους παραπάνω τομείς.

Οι παιδιατρικοί λογοθεραπευτές παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε παιδιά με τις ακόλουθες διαταραχές:

  • Αναπτυξιακές διαταραχές της ομιλίας: αρθρωτικές, φωνολογικές, ροής(τραυλισμός, ταχυλαλία), δυσαρθρία,
  • Αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές: ειδική γλωσσική διαταραχή, δυσκολίες που προκύπτουν από νοητική υστέρηση-κώφωση-βαρηκοΐα, πραγματολογικές διαταραχές (αυτισμός), διαταραχές σημασιολογίας,
  • Διαταραχές φωνής,
  • Μαθησιακές δυσκολίες,
  • Διαταραχές σίτισης και κατάποσης (δυσφαγία).

Αφού πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση του παιδιού, ο λογοθεραπευτής σε συνεργασία με το οικογενειακό πλαίσιο (ή και κάποια άλλη ειδικότητα πχ εργοθεραπευτή), προχωρά στο θεραπευτικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της λογοθεραπείας ένα παιδί περνά ευχάριστα τον χρόνο του αφού όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται μέσω του παιχνιδιού, παρέχοντας του κίνητρο για να συμμετέχει στη διαδικασία. Βέβαια οι δραστηριότητες επιλέγονται ή σχεδιάζονται από τον εκάστοτε λογοθεραπευτή, πάντα με βάση τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες του παιδιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey