Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου για την μετάλλαξη δέλτα

«Η εξέλιξη της πανδημίας εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών»

22/07/2021 - 14:40 Ενημερώθηκε 23/07/2021 - 11:45

«Η εξέλιξη της πανδημίας εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, από τη σωστή τήρηση των μέτρων και από την συμπεριφορά όλων μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου με αφορμή του - όπως χαρακτηρίζει - ανησυχητικού ρυθμού της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, της αύξησης των κρουσμάτων και των εισαγωγών κυρίως των ανεμβολίαστων, όπως σημειώνεται. Η ανακοίνωση εκτιμάται πως έρχεται σαν απάντηση στην συγκέντρωσης των διαδηλωτών κατά του εμβολιασμού που έγινε στη πλατεία Σαπφούς, την Τετάρτη το απόγευμα, και στην οποία παραβρέθηκαν και γιατροί.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέτζας, επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς όσων ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, γιατί τον Αύγουστο θα κινδυνέψουν υπενθυμμίζοντας ότι κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και πέρυσι.

Καμπάνια ενημέρωσης

Οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου επισημαίνουν ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του λαού της Λέσβου, με ειδική στόχευση στη νεολαία. «Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει και να πειστεί για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και όχι να υποχρεωθεί κάτω από τον φόβο διοικητικών επιπτώσεων» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου. Ο Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η παρουσία υγειονομικού προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών κτλ ) σε εκδηλώσεις όπως η χθεσινή στην Μυτιλήνη, προκαλεί σύγχυση στους πολίτες και δεν βοηθάει στην προώθηση των στόχων του όλου εγχειρήματος. Επίσης θεωρεί απαράδεκτες τις ανορθολογικές και αντιεπιστημονικές απόψεις ενάντια στον εμβολιασμό (που διατυπώνονται ακόμα και από γιατρούς) και καλεί τους γιατρούς να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για την προώθηση της ενημέρωσης και των εμβολιασμών.

Μόνιμο προσωπικό στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

Με αφορμή τους εμβολιασμού ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, που θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το αντικείμενο της ενημέρωσης, της πρόληψης και των εμβολιασμών σημειώνοντας ότι  «Οι εμβολιασμοί είναι υπόθεση κυρίως της πρωτοβάθμιας υγείας και όχι των νοσοκομείων».

Επισημαίνεται ότι Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον. Γι’ αυτό χρειάζεται αύξηση του αριθμού τους και ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό, γιατί το υπάρχον δεν επαρκεί.

Εφαρμογή προληπτικών μέτρων

Πέρα από τους εμβολιασμούς, απαραίτητη μέτρα πρόληψης είναι  η χρήση προστατευτικής μάσκας, το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή συνωστισμού και τα συστηματικά τεστ σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες έχουν αποδειχθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης

Ακόμη αναφέρεται ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν με ευθύνη του ΕΟΔΥ αυστηρά μέτρα ελέγχου στις μετακινήσεις, με τεστ στους επισκέπτες πριν την επιβίβασή τους σε αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες.

Τέλος, τονίζεται ότι, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι καραντίνας, με ιατρική παρακολούθηση και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey