Από Σεπτέμβρη για τον μαστογράφο- Τι λέει η νέα διευθύντρια και οι γιατροί που τείνουν να… εξαϋλωθούν

ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας Μυτιλήνης, πρώην ΠΕΔΥ, Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, πολλά ονόματα, πολλές υπηρεσίες, πάντως οι ενδιαφερόμενοι εξυπηρετούνται κι αυτό έχει σημασία ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας Μυτιλήνης, πρώην ΠΕΔΥ, Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, πολλά ονόματα, πολλές υπηρεσίες, πάντως οι ενδιαφερόμενοι εξυπηρετούνται κι αυτό έχει σημασία

Έρχεται ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης

24/05/2018 - 12:41 Ενημερώθηκε 24/05/2018 - 13:08

Σε κίνηση το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης είτε με την επιδίωξη αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας (το οποίο σε μεγάλο βαθμό εμποδίζει η προς το παρόν απουσία αρκετών ειδικοτήτων αλλά και εν γένει γιατρών) και την οργάνωση τμημάτων, είτε με την πράγματι αυξημένη προσέλευση (ειδικά στο γυναικολόγο, όπου τα ραντεβού των γυναικών προσφύγων σε ενδιαφέρουσα αυξάνονται και πληθύνονται). Περίπου 40 με 50 περιστατικά είναι ο μέσος όρος των ασθενών όλο το 24ωρο, εκτός των 20 με 30 που επισκέπτονται στο γυναικολογικό.  Η εργασία έχει γίνει όλο και πιο εντατική, ενώ οι γιατροί τείνουν να… εξαϋλωθούν γιατί είναι πολύ λίγοι. Όμως η αισιοδοξία επικρατεί.

Όλες οι φυλές και πολιτισμοί εξοικειώνονται πλέον με το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης

Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει τοποθετηθεί Παρασκευάστρια στο Ακτινολογικό και από την περασμένη Δευτέρα μόνιμος δεύτεροςε τεχνικός στο Ακτινολογικό, σύμφωνα με τη νέα -εδώ και 1,5 μήνα- διευθύντρια του Κέντρου Υγείας, Ελεονώρα Μανιάτη που μίλησε στο «Ε» μαζί με τον Ιατρό Γενικής Ιατρικής, Δημήτρη Μεσσάρη.

Ρωτήσαμε βέβαια και για τον μαστογράφο που μαραζώνει, εφόσον δεν υπάρχει ψηφιοποιητής και η κ. Μανιάτη μας είπε ότι από Σεπτέμβρη μέσω ΕΣΠΑ ότι θα μπει σε πρόγραμμα και αναμένεται να λειτουργήσει. Η προϊσταμένη του Κέντρου Υγείας, πρόσθεσε ότι ζήτησε και «δανεικό», προκειμένου να ξεκινήσουν οι μαστογραφίες, αλλά δεν βρήκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθεί σταθμός ΕΚΑΒ, ώστε το Κέντρο Υγείας να αποκτήσει ασθενοφόρο. Από πλευράς προσωπικού, ακόμα ένας ορθοπεδικός έχει προστεθεί. Απουσιάζουν ακόμα όμως αρκετές ειδικότητες. «Έχουμε ζητήσει τεχνικό εξοπλισμό, ιατρό γενικής ιατρικής ή παθολόγο, ακτινολόγο, παιδίατρο, καρδιολόγο και οφθαλμίατρο» λέει η κ. Μανιάτη που υπογραμμίζει τη σημασία της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου, δεδομένων των πολλών περιστατικών που δέχεται κάθε βράδυ. Απαιτείται ωστόσο και διερμηνέας για τη συνεννόηση με τους πρόσφυγες, τον οποίο έχει ζητήσει η κ. Μανιάτη με αίτημα στη ΜΚΟ «Μετάδραση». Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει βελτιώσει αρκετά τον προγραμματισμό των περιστατικών με τους πρόσφυγες για το Κέντρο Υγείας, το γεγονός ότι οι τελευταίοι έχουν πλέον ΑΜΚΑ και μπορούν να κλείνουν ραντεβού, μέσω των κοινωνικών λειτουργών του ΚΥΤ Μόριας και του Καρά- Τεπέ.

«Με καλή διάθεση, συνεργασία και προγραμματισμό όλα λύνονται» τονίζει η κ. Μανιάτη κάνοντας λόγο στο συντονισμό του Κέντρου Υγείας με το Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ. Παράλληλα επανήλθε ένα μικρό ποσό στο ταμείο του Κέντρου υγείας για τα μικρο-λειτουργικά έξοδα.

Η διευθύντρια του ΚΥ Μυτιλήνης, Ε. Μανιάτη δηλώνει αισιόδοξη και έτοιμη για συνεργασία, ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες Υγείας

Γιατροί σε τρέξιμο!

Με την 24ωρη λειτουργία, το πρώην ΙΚΑ, νυν ΠΕΔΥ έχει αναβαθμιστεί, λέει στο «Ε» ο γιατρός Δημήτρης Μεσσάρης, για να σημειώσει ότι «Δεν έγιναν όμως προσλήψεις μόνιμων ιατρών, οπότε, όπως έγινε έρχονταν κι έρχονται οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων, σύνολο πέντε, ένας κάθε μέρα». Συγκεκριμένα: ο κ. Γεωργίου (Γενικός Ιατρός), ως αποσπασμένος του Νοσοκομείου, η κ. Κούμπα (παθολόγος) ως επικουρική, η μοναδική γιατρός του Κέντρου Υγείας, η κ. Τσιμάρα (παθολόγος) ως αποσπασμένη από τον Πολιχνίτο, ο κ. Κόκκορης (Γενικός Ιατρός), αποσπασμένος από τα Λουτρά (το περιφερειακό ιατρείο), αλλά και ο ίδιος, ως επικουρικός Γενικής Ιατρικής, η σύμβαση του οποίου λήγει σε ένα χρόνο. Στην πορεία, ωστόσο ο κ. Γεωργίου, επέστρεψε στο Νοσοκομείο. Μετά η κ. Κούμπα, επειδή άνοιξε μόνιμη θέση στο Νοσοκομείο, μετέβη στην παθολογική κλινική του «Βοστανείου». Η κ. Τσιμάρα, ως αποσπασμένη από τον Πολιχνίτο κλήθηκε να επιστρέψει στην οργανική της θέση και έφυγε από το ΚΥ Μυτιλήνης. Οπότε στην ουσία έχει μείνει τώρα ο κ. Μεσσάρης και ο κ. Κόκκορης, δηλαδή δύο γιατροί και άλλοι τρεις από τα περιφερειακά ιατρεία που πηγαίνουν εναλλάξ. «Κάποιες μέρες είμαστε τρεις, κι άλλες δυο. Ο ένας στα επείγοντα αναγκαστικά και ο άλλος στη συνταγογράφηση» εξηγεί ο κ. Μεσσάρης.

Ο γιατρός, Δ. Μεσσάρης

Η συνταγογράφηση

Στο μεταξύ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η «δουλειά» του Κέντρου Υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, κατά 40% υπολογίζει ο κ. Μεσσάρης. Γιατί; Γιατί κόπηκαν συντάξεις, ΕΚΑΣ, πρέπει να προστεθούν οι ανασφάλιστοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. «Εμείς δεν επαρκούμε πια. Δεν είμαστε όπως άλλα Κέντρα Υγείας που έχουν μόνιμο προσωπικό. Και περιμένουμε τώρα την προκήρυξη, πρώτα ο Θεός, για να έχουμε κι άλλους γιατρούς, γενικούς και παθολόγους» υπογραμμίζει. Γι’αυτό και η αναμονή για τα ραντεβού είναι μεγάλη, υπολογίζει στον 1,5 μήνα και διαπιστώνει: «Σκεφτείτε ότι σήμερα στο ωράριό μου θα βγάλω 22 ραντεβού. Για να προλάβω να εξυπηρετήσω τον κόσμο, αναγκαστικά φορτώνω κι άλλο το πρόγραμμά μου και φτάνω στα 32 και 35 άτομα ή αναγκάζομαι και λέω στους ασθενείς να έρθουν στην εφημερία. Από την άλλη όμως προσπαθώ να κρατώ τον προγραμματισμό, για να μην δυσαρεστήσω εκείνους που κλείνουν ραντεβού και είναι εντάξει, αλλιώς θα δημιουργηθεί χάος, κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε!»

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey