FOLLOW US

Υγεία

Θεραπευτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, προσφέρουν πλέον στον άνθρωπο τα ζώα, που παράλληλα τον συντροφεύουν πιστά στη μοναξιά του, του καλύπτουν τις διατροφικές του ανάγκες και τον προστατεύουν ως πειραματόζωα με τη θυσία τους, εξασφαλίζοντάς του υγεία και κυρίως την ευζωία του.
Θεραπευτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, προσφέρουν πλέον στον άνθρωπο τα ζώα, που παράλληλα τον συντροφεύουν πιστά στη μοναξιά του, του καλύπτουν τις διατροφικές του ανάγκες - με τα πολύτιμα και αναντικατάστατα τρόφιμα (κρέας, γάλα, αυγά, μέλι) - και τον προστατεύουν ως πειραματόζωα με τη θυσία τους, εξασφαλίζοντάς του υγεία και κυρίως την ευζωία του. Αυτό τόνισε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, καθηγητής, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σπύρος Κυριάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την πραγματοποίηση στην Αθήνα του 11ου Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συνεδρίου (19 - 22 Μαρτίου).

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, υγιή ζώα σημαίνει αυτομάτως και υγιείς άνθρωποι, γιατί είτε αυτά είναι συντροφιάς, είτε παραγωγικά (κυρίως μέσω των τροφίμων ζωικής προέλευσης που παράγουν), όταν δε λαμβάνονται τα ειδικά κτηνιατρικά προληπτικά μέτρα, μπορούν άμεσα ή έμμεσα να μεταδώσουν επικίνδυνα νοσήματα στον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία επιστημονικών μελετών που παρουσιάζονται στη χώρα μας, για πρώτη φορά είναι ανεκτίμητη η «αθέατη» και «ξεχασμένη» θεραπευτική συμβολή των ζώων συντροφιάς, σε ανθρώπους, κυρίως παιδικής ηλικίας με προβλήματα: νοσολογικά, συναισθηματικά και συμπεριφοράς. Είναι πραγματικά ένας μαγικός κόσμος, που η προσφορά των πιο πιστών και αφιλοκερδών φίλων του ανθρώπου, ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Θεραπεία με ζώα συντροφιάς
Στη χώρα μας, η μελέτη της θεραπευτικής συμβολής ζώου συντροφιάς πραγματοποιείται στο ογκολογικό τμήμα παιδιατρικού νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονται για μεγάλες χρονικές περιόδους παιδιά με νεοπλασία, τα οποία υποβάλλονται κατά διαστήματα σε παρακλινικές εξετάσεις και θεραπείες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική αλλαγή της ζωής τους. Είναι αυτονόητο ότι η αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της νοσοκομειακής τους καθημερινότητας είναι επιβεβλημένη. Από σημαντικό αριθμό μελετών, οι οποίες αναφέρονται στη συνεισφορά των ζώων συντροφιάς σε τέτοια παιδιά, έχει διαπιστωθεί ότι η παρουσία τους στο νοσοκομείο δρα ευεργετικά.

Το πείραμα
«Πρωταγωνιστής» της μελέτης είναι ένα λευκό αρσενικό κουνέλι, το οποίο επισκέπτεται τους άρρωστους μικρούς του φίλους σε τακτικά χρονικά διαστήματα και παραμένει σε ειδικό χώρο για δύο ώρες. Κατά την έναρξη της μελέτης ήταν ηλικίας τριών μηνών. Το ζώο διαμένει σε συνθήκες απόλυτα ελεγχόμενες και διατρέφεται σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Μεταφέρεται σε ειδικό κλουβί, το οποίο υφίσταται απολύμανση πριν και κατά την τοποθέτησή του στο νοσοκομείο.
Κατά το πρώτο εξάμηνο έλαβαν μέρος στη μελέτη 52 παιδιά, ηλικίας δύο έως 11 ετών, τα οποία και συμπλήρωσαν (μόνα τους ή με τη βοήθεια του συνοδού τους) ειδικό ερωτηματολόγιο. Επίσης συμπληρώθηκαν αντίστοιχα ερωτηματολόγια από 40 γονείς παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη. Τέλος, 19 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του τμήματος (ιατροί, νοσηλευτές ή ψυχολόγοι) συμπλήρωσαν, εθελοντικά και ανώνυμα, ειδικό ερωτηματολόγιο. Από αυτούς, 10 άτομα συμπλήρωσαν εθελοντικά και ανώνυμα το ίδιο ερωτηματολόγιο μετά από πάροδο έξι μηνών.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του ζώου στο νοσοκομείο, ζητείται από τα παιδιά που θέλουν και μπορούν, να παρατηρήσουν από κοντά το ζώο ή να του προσφέρουν τροφή έστω και με τη βοήθεια των συνοδών τους ή να το χαϊδέψουν.
Επίσης, ζητείται από τα παιδιά να εκφράσουν συναισθήματα για το ζώο μέσα από τραγούδια, ζωγραφιές και ιστορίες. Το γραφικό υλικό αρχειοθετείται με τη σύμφωνη γνώμη των παιδιών και των κηδεμόνων τους.
Από τη μελέτη του υλικού που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, παρατηρείται θετική αποδοχή της παρέμβασης από το σύνολο των παιδιών και των συνοδών τους. Τα παιδιά αναζητούν το ζώο και συμμετέχουν στα δρώμενα που σχετίζονται με αυτό. Επιδιώκουν να βρίσκονται κοντά του μετά από οδυνηρές παρεμβάσεις και έχει ζητηθεί πολλές φορές από παιδιά που δεν παραμένουν στον παιδότοπο, αλλά είναι στους θαλάμους του χώρου ημερήσιας νοσηλείας, να δουν και να λάβουν μέρος στα δρώμενα με το ζώο. Επίσης έχει καταγραφεί ότι παιδιά που εισάγονται εκ νέου στο νοσοκομείο για μόνιμη νοσηλεία, ζητούν να τα επισκεφτεί το ζώο στο θάλαμο όπου νοσηλεύονται. Οι αντιδράσεις των γονέων είναι θετικές. Το νοσηλευτικό προσωπικό συμμετέχει ενεργά στη μελέτη.

Αντιπροσφορά
«Η αντιπροσφορά του ανθρώπου στις ανεκτίμητες υπηρεσίες που του προσφέρουν τα ζώα είναι η ανάπτυξη της κτηνιατρικής επιστήμης, που σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να πραγματοποιεί μέχρι και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις σε ζώα που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα», κατέληξε ο κ. Κυριάκης.
Όπως αναφέρθηκε - για τη στήριξη της ελληνικής αγροτικής και κτηνιατρικής παραγωγής - κατά τη διάρκεια του συνέδριου θα προταθεί σε όλα τα συνέδρια, διεθνή και εγχώρια, που διοργανώνονται στην Ελλάδα και σε όλες τις εκδηλώσεις κρατικών και ελληνικών ιδιωτικών φορέων, να προσφέρονται αποκλειστικά εδέσματα και ποτά της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, προϊόντα της εγχώριας κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής.
Η πρόταση επρόκειτο να εφαρμοστεί από το συνέδριο της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και τους φορείς που είναι συνδιοργανωτές.
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top