Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με άλλα υγιεινότερα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «PLoS Medicine».
Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με άλλα υγιεινότερα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «PLoS Medicine».
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από οκτώ παλαιότερες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει συνολικά 13.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών, που εμπεριέχονται στο βούτυρο και το κρέας, είναι μια μόνο παράμετρος προς μια υγιεινότερη διατροφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γιατροί συστήνουν στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερο από 11% κορεσμένα λιπαρά. Και αυτό διότι τα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και προάγεται η απόφραξη των αρτηριών της καρδιάς. Αντίθετα, τα πολυακόρεστα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.
Η αμερικανική μελέτη έδειξε ότι για κάθε 5% αύξηση των πολυακόρεστων λιπαρών, καταγραφόταν 10% μείωση στην καρδιακή νόσο. Η μέση αύξηση της πρόσληψης τέτοιων λιπαρών, ήταν 10%, μεταφραζόμενη σε συνολική μείωση του ενός πέμπτου, του κινδύνου, για μια περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος, η μείωση των κορεσμένων λιπαρών να σημαίνει την αντικατάσταση τους με άλλες κακές επιλογές, όπως τα λιπαρά trans, που εμπεριέχονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα και τα κέικ.
Τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι προτιμότερα όταν πρόκειται να αντικατασταθούν τα κορεσμένα λιπαρά.
Η αμερικανική έρευνα δεν έλαβε υπόψη της κατά πόσο η αντικατάσταση των κορεσμένων με μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, έχει όμοια οφέλη.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο των λιπαρών και το προφίλ της διατροφής, είναι κυρίαρχοι παράγοντες, αλλά αποτελούν τμήμα μόνο της υγιεινής διατροφής, όπου τα λίγα κορεσμένα λιπαρά και η κατανάλωση του νατρίου, συνδυάζονται με το ιχθυέλαιο και τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση.
Πηγή: Health.in.gr