FOLLOW US

Δεύτερη σελίδα

Δεύτερη Ανάγνωση 7-3-18

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ, ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…

Φίλος του Αλέξη δεν ήταν ο Ρέντζι; Ας πρόσεχε! Έπεσε κι αυτός θύμα της φιλίας του. Στην αρχή ο δικός μας «καθάρισε» τον Ισπανό Ιγκλέσιας. Του οποίου βέβαια η τύχη έκτοτε αγνοείται! Μετά ανέλαβε τον Γάλλο Μελανσόν. Επίσης αγνοείται μεταξύ πρώτου και δευτέρου βουλεβάρτου του Παρισιού! Και τώρα τον Ιταλό Ρέντζι. Ο οποίος έχασε παταγωδώς παραιτούμενος και από το κόμμα. Μας… ξέφυγαν βέβαια οι Πορτογάλοι αλλά εκεί ο Αντόνιο Κόστα φρόντισε να μην έχει πολλά - πολλά με τον Αλέξη. «Τακίμιασε» και με τους δεξιούς, εφαρμόζει πλήρως και χωρίς κλάψες το μνημόνιο, μια χαρά τα πάει ο άνθρωπος. Next; Αλλάζει λοιπόν η Ευρώπη, Αλέξη. Πώς αλλάζει, προς τα πού βαδίζει και γιατί, προφανώς σηκώνει πολύ συζήτηση. Και αλλάζει με τη βούληση των λαών της. Γιατί είπαμε, καλές οι θεωρίες και οι στρατηγικές αλλά στην Αστική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, υπάρχουν κι αυτές οι άτιμες οι κάλπες. Που αν ανοίξουν βγάζουν πολλές εκπλήξεις. Όχι πάντα θετικές… Βέβαια στις δημοκρατίες μας υπάρχει και το εμπόριο, υπάρχουν και οι δασμοί. Κι αν εμείς ανησυχούμε για πόλεμο με την Τουρκία, σε εξέλιξη βρίσκεται ένας διαφορετικός παράξενος παγκόσμιος πόλεμος. Ο πόλεμος των δασμών. Όπου τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, οι εχθροί της παγκοσμιοποίησης να ταχθούν αναφανδόν υπέρ του Τραμπ, ο οποίος έριξε ήδη τον πυροβολισμό εκκίνησης με δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Ευτυχώς δεν έβαλε δασμούς στην κουτοπονηριά, προϊόν -ως γνωστόν- για το οποίο φημίζεται η χώρα μας. Προφανώς οι πολύξεροι συμπολίτες μας θα ψιθυρίσουν γελώντας «σιγά τα ωά». Έλα όμως που οι περιορισμοί και οι προστατευτισμοί, πρωτίστως βλάπτουν μικρές και αδύνατες χώρες σαν την δική μας. Διότι οι μεγάλες, όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε αδαής, έχουν την δύναμη αλλά και την οικονομική δυνατότητα ν’ αντιμετωπίσουν εμπορικές αντιξοότητες, δασμούς, προστατευτισμούς. Εμείς αποχαυνωμένοι από τα μνημόνια, με τα ζόρια περιμένουμε να ολοκληρωθεί κάποια μεταρρύθμιση. Με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να τρέχει με την… ιλιγγιώδη ταχύτητα του 1,4% όταν οι προβλέψεις μιλούσαν για 2,7%! Έπεσαν λίγο έξω (πάλι), με προφανή φταίχτη την άτιμη πραγματικότητα και το μοτίβο «έχουμε την κυβέρνηση δεν έχουμε την εξουσία»! Εν κατακλείδι: Στην περίοδο αυτή σημειώνονται ραγδαίες εξελίξεις. Σε γεωπολιτικό επίπεδο αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Οι ισχυρές κοινωνικά και οικονομικά χώρες αξιοποιώντας τις ευκαιρίες, θα βρεθούν σε ευνοϊκή θέση. Οι υπόλοιπες λαχανιάζοντας θα αδυνατούν να προασπίσουν τα κεκτημένα τους. Η χώρα μας όμως δεν έχει πρόβλημα. Θα κλατάρει μόνη της…

 

ΕΙΠΕ

«Εντός του ΚΚΕ επικρατούν συντηρητικές, σχεδόν σκοταδιστικές, αντιλήψεις, που έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν σε πολλά ζητήματα που αφορούν ουσιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Γιώργος Πάλλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λέσβου σχολιάζοντας τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης

 

 

MIA ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΑΡΤΙΟΣ 1944

Πεθαίνει ο Μήτσας Κουρτζής

Σε ηλικία 63 χρονών αφήνει την τελευταία του πνοή ο Μήτσας Κουρτζής, μια από τις αξιολογότερες μορφές της δημοσιογραφικής και οικονομικής ζωής της Μυτιλήνης, σύμφωνα με το βιβλίο του Κ. Μίσσιου «Ο Λεσβιακός Τύπος και οι Δημιουργοί του». Είχε γεννηθεί το 1881 στην Κωνσταντινούπολη και έγινε γνωστός ως εκδότης της εφημερίδας «Λέσβος» την οποία αγόρασε το 1913. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε έως το 1916 όταν την έκλεισαν οι Σύμμαχοι για τα αντιβενιζελικά της αισθήματα. Ο Μ. Κουρτζής υπέγραφε τα κείμενα του με το ψευδώνυμο «Αστίμ», γράφοντας μια σειρά από διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και ποιήματα, ενώ μεταγλώττισε διάφορα μυθιστορήματα. Είχε δημιουργήσει ατμοπλοϊκή εταιρεία που εξυπηρετούσε τη γραμμή Αλεξάνδρεια - Βηρυτό - Πειραιά - Μυτιλήνη - Σμύρνη, ξενοδοχεία καθώς και το πρώτο λινοτυπείο και μηχανοκίνητο τυπογραφείο. Ενώ ως πρώτος …κάμεραμαν του νησιού, μας κληροδότησε με τις πρώτες κινηματογραφικές εικόνες της Λέσβου.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Αποχή των δικηγόρων της Μυτιλήνης μέχρι τις 9 Μαρτίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

«Ένας Αιώνας “Αγάπης”» από τον Σύλλογο Κυριών & Δεσποινίδων Μηθύμνης «Η Αγάπη» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 7:30 μ.μ..

ΠΑΙΔΙ

Ομιλία για γονείς με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός, ένα φαινόμενο των πόλεων;» από την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Έλλη Ράπτη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στις 6 μ.μ..

ΠΡΟΒΟΛΗ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, προβολή της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας «Έριν Μπρόκοβιτς» στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου (Ασκληπιού & Οικονόμου Τάξη γωνία) στις 6:30 μ.μ..

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημα του Άρη Μαραγκόπουλου «Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου στη Βαρειά στις 6 μ.μ. (τηλ 22510 23372).

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Η μορφή του Νερού» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

Έκθεση ελληνικών περιοδικών και κόμικς συλλογής Παναγιώτη Σκορδά στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου.

 

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Το Κόκκινο Σπουργίτι» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΑΙΔΙ

Δωρεάν διαγνωστικές ειδικές αξιολογήσεις για παιδιά προσχολικής - σχολικής ηλικίας, από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λέσβου (Ζωοδόχου Πηγής 71) στη Μυτιλήνη.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΑΙΔΙ

Δωρεάν διαγνωστικές ειδικές αξιολογήσεις για παιδιά προσχολικής - σχολικής ηλικίας, από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λέσβου (Ζωοδόχου Πηγής 71) στη Μυτιλήνη.

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Ο Γκάτσος που αγάπησα» με τον Μ. Μητσιά και την Κ. Καραμπέτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ..

ΑΓΡΟΤΕΣ

Συλλαλητήριο - εκδήλωση για την επέτειο του Κιλελέρ στη Λουτρόπολη Θερμής στις 12 μ..

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δεύτερη Ανάγνωση 6-3-18 Δεύτερη Ανάγνωση 8-3-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top