FOLLOW US

Δεύτερη σελίδα

Δεύτερη Ανάγνωση 28-2-18

ΟΠΩΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ…

Το όνομα του Παναγιώτη Κονδύλη (1943-1998) δεν είναι ευρέως γνωστό. Φιλόσοφος, συγγραφέας επικεντρώθηκε στις Διεθνείς Σχέσεις, στην Στρατηγική Σκέψη. Τα βιβλία του δεν έγιναν best seller, είναι όμως ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους ασχολούνται με γεωπολιτικά θέματα. Και η αξία τους διαχρονική. Και μόνο το γεγονός ότι μελετητές, δημοσιογράφοι κ.ά., ανατρέχουν στα βιβλία του, δείχνει την αξία ενός διανοητή που έφυγε σχετικά νέος. Αξίζει ως προβληματισμός και μόνο, η δημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του, που εκδόθηκε το 1997, λίγο μετά τα Ίμια. Ιδιαίτερα επίκαιρο που όλα τα εθνικά μας μέτωπα τούτη την περίοδο έχουν ανοίξει. Με την έκδηλη αγωνία βέβαια για το πώς αυτά θα κλείσουν. Εάν κλείσουν… Επισημαίνει λοιπόν ο Π. Κονδύλης: «Η διακήρυξη “δεν παραχωρούμε τίποτε” δεν έχει έμπρακτο αντίκρισμα όταν η χώρα εκλιπαρεί σε κρίσιμες ώρες τις μεσολαβητικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών ξέροντας εκ των προτέρων ότι αυτές θα πληρωθούν με παραχωρήσεις. Στον βαθμό όπου η Ελλάδα θα καθίσταται ανεπαίσθητα γεωπολιτικός δορυφόρος της Τουρκίας, ο κίνδυνος πολέμου θα απομακρύνεται, οι ψευδαισθήσεις θα αβγατίζουν και η παράλυση θα γίνεται ηδονικότερη, εφόσον η υποχωρητικότητα αμείβεται με αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς επαίνους, που τους χρειάζεται κατεπειγόντως ο εκσυγχρονιζόμενος Βαλκάνιος. Και επίσης με δάνεια και δώρα για να χρηματοδοτείται ο παρασιτικός καταναλωτισμός. Το σημερινό δίλημμα είναι αντικειμενικά τρομακτικό και ψυχολογικά αφόρητο: η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποίηση και ο πόλεμος σημαίνει συντριβή. Η υπέρβαση του διλήμματος αυτού, η ανατροπή των σημερινών γεωπολιτικών και στρατηγικών συσχετισμών, απαιτεί ούτε λίγο - ούτε πολύ, την επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, για τον οποίον η ελληνική κοινωνία, έτσι όπως είναι δεν διαθέτει κότσια.

…Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους. Ίσως να καταρρεύσουν ακόμα και στην περίπτωση όπου θα βρεθούν μπροστά στη μεγάλη απόφαση να διεξάγουν έναν πόλεμο. Γιατί αν ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής, ποιος πόλεμος θα συνεχίσει μια σπασμωδική πολιτική; Τις τραγωδίες ή τις κωμωδίες που μπορούν να περιγράψουν με τις αρμόζουσες υποχρεώσεις αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνική και ψυχολογική κατάσταση, θα τις γράψουν ίσως άλλοι. Εμένα μου έρχεται στον νου η τετριμμένη αλλά πάντοτε ευθύβολη θυμοσοφία: όπως στρώνει κανείς έτσι κοιμάται»!

Μια ματιά μόνο σ’ αυτούς που έλαχε να διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας. Ρίγη φόβου διατρέχουν το κορμί! Αφού έτσι στρώσαμε έτσι κοιμόμαστε…

Αθάνατο ελληνικό πνεύμα…

 

 

ΕΙΠΕ

«Ευθύνες δεν έχει η αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη που λέμε ότι δεν ήρθε; Τι άραγε έγινε τα τελευταία χρόνια στην ΕΑΣ Λέσβου;»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην υπουργός ΠΑΣΟΚ

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Γεγονότα

1969: Αρχίζει τη λειτουργία του, το ξενοδοχείο «Γαλάζια Θάλασσα». Τα εγκαίνια έγιναν από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης παρόντος του δημάρχου Μυτιλήνης κι εκπροσώπων φορέων.

1972: Ο θίασος «Κώστας Χατζηχρήστου - Άννα Καλουτά» παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την επιθεώρηση «Ευτυχείτε, ευτυχείτε».

1982: Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Στρατής Πάλλης, σε εκδήλωση για τα ναρκωτικά, εξαγγέλλει την ίδρυση του Κέντρου Νεότητας με σκοπό να εξασφαλίζει στους νέους ψυχαγωγία, που θα τους αποσπά από τις κακές συνήθειες και επιδράσεις.

1994: Στις εσωκομματικές της Ν.Δ. στην Μυτιλήνη, εκλέγονται οι Σταύρος Ψαρρόπουλος 119 ψήφοι, Γιώργος Κοπτερός 116, Τιμ. Παλαιολόγος 111, Πέλλα Ανδριώτου 80, Σπύρος Γαληνός 67, Ε. Κουλαξιζέλλης 67 και Αργ. Κατσικαδέλλης 57.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 6:30 μ.μ..

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Λέσβου «Ο Μοριάς», καλεί τα μέλη του σε γενική συνέλευση στην αίθουσα του Χριστιανικού Κέντρου Νεότητας Μυτιλήνης (απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου) για εκλογή νέου Δ.Σ. στις 5 μ.μ..

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Black Panther» στο «Cine Αρίων» στις 9:15 μ.μ..

- Η ταινία «Το Θαύμα» στο «Cine Αρίων» στις 9:45 μ.μ..

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

Έκθεση ελληνικών περιοδικών και κόμικς συλλογής Παναγιώτη Σκορδά στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου.

 

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Καταβολή συντάξεων στους δικαιούχος ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου «Στης Καρυδιάς τον Ίσκιο» της Γιώτας Φώτου στο «Book & Art» στις 8 μ.μ..

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιππείου στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και οι «Έηζολ 3» σε ένα μοναδικό ροκ πάρτυ στο «Κτήμα Οινοφόρος» στις 10 μ.μ. (είσοδος 12 ευρώ).

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ

Σεμινάριο με θέμα «Φροντίζοντας με ασφάλεια - H αποφυγή του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης ή του συνδρόμου compassionfatigue» στα γραφεία της Συνύπαρξης (Σμύρνης 7) στις 6 μ.μ..

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ

«3o Drag Day-Gp Auto Moto-Drift 2018» στον Πολιχνίτο στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο στις 10 π.μ..

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ

«3o Drag Day-Gp Auto Moto-Drift 2018» στον Πολιχνίτο στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο στις 10 π.μ..

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

«Ένας Αιώνας «Αγάπης» από τον Σύλλογο Κυριών & Δεσποινίδων Μηθύμνης «Η Αγάπη» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 7:30 μ.μ..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 12:37
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δεύτερη Ανάγνωση 27-2-18 Δεύτερη Ανάγνωση 2-3-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top