Δεύτερη Ανάγνωση

11/04/2017 - 10:08 Ενημερώθηκε 26/04/2017 - 10:33

ΕΜΕΙΣ ΟΙ …ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά μπήκαμε κατά τον Μπαλαούρα, στη Μεγάλη Εβδομάδα των …παγανιστών για να βιώσουμε ακόμα μια φορά τα δικά μας έθιμα. Παγανιστικά; Πιθανόν. Αλλά έχουν ταυτιστεί με τον ελληνισμό, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις του λαού, ο οποίος κάθε χρόνο συμπάσχει με τα Θεία Πάθη. «Το Πάσχα στο διάβα της Ιστορίας και της παραδόσεώς μας, δημιουργεί βιώματα», επισημαίνει στο μήνυμα του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Γιατί αυτή η …άτιμη κοινωνία έχει τις δικές της αξίες, τους δικούς της ρυθμούς και προφανώς δεν περιμένει τη …γραμμή κανενός κομματικού στελέχους προκειμένου να …διορθωθεί! Έστω κι αν η κορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας, εκδηλώνεται την Κυριακή του Πάσχα με ...επιθέσεις σε καλοψημένα κατσικάκια. Πιθανόν πολλοί από μας να μην θεωρούμαστε ούτε καν καλοί …παγανιστές! Διότι συνήθως περιμένουμε το Πάσχα και Χριστούγεννα για να επισκεφθούμε τις εκκλησίες και να εκτελέσουμε τα …παγανιστικά μας καθήκοντα. Αλλά πάντα κάτι τέτοιες …παγανιστικές μέρες, το μυαλό μας τρέχει πίσω, εκεί στα παιδικά μας χρόνια, σε μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα.

Παιδικές αναμνήσεις που ξυπνάνε πάντα στο χωριό. Τότε, χωρίς τηλεοράσεις, χωρίς internet. Κλίμα θρησκευτικό, σκοτεινό αλλά και με τις πασχαλιές ν’ ανθίζουν μοσχοβολώντας τις γειτονιές, με τις αλάνες να βουίζουν από την αμπάριζα και την τυφλόμυγα… Και με το έτσι θέλω της γιαγιάς, να σε παίρνει χεράκι για την εκκλησία. Εκεί, όρθιος, με την κοιλιά σου να γουργουρίζει από τη νηστεία, παρακολουθούσες τα δρώμενα, ταυτιζόσουν με τα πάθη του Χριστού, περιμένοντας με ανυπομονησία την Ανάσταση Του.

Για να τελειώσει και το δικό σου …μαρτύριο της νηστείας και να παραδοθείς στην ηδονή του πασχαλιάτικου κρέατος. Μόνη παρηγοριά στα Θεία Πάθη, το βάψιμο των κόκκινων αυγών (αυτό κι αν είναι σύντροφε Μπαλαούρα παγανιστικό έθιμο), με τις κουλούρες της να φουσκώνουν κάτω από τα στρώματα των κρεβατιών. Να μοσχομυρίζουν, να μην μπορείς να τις γευθείς ακόμα.

Παιχνίδι να παρακολουθείς το φούσκωμα τους. Και γιατί όχι, στη «ζούλα» να τσιμπήσεις κανά κομματάκι με το φόβο πάντα να …συλληφθείς! Μετά η Ανάσταση, να γευθείς τη γλύκα της παραδοσιακής μαγειρίτσας, μια γλύκα που θα μας ακολουθεί για πάντα! Μοναδικά μας πλούτη τότε, οι «αλανιάρικες» γλυκές ανοιξιάτικες μέρες του χωριού. Ήταν η δική μας Ανάσταση. Και σήμερα περιμένουμε την Ανάσταση μας! Έστω και με παρέα τον Μπαλαούρα…

 

 


Βοήθεια! Έρχονται οι εξωγήινοι…

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…..

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1945

Ιδρύεται η Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

Το 1945 με πρωτοβουλία της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ Μυτιλήνης, μέρος των βιβλίων του ακαδημαϊκού Δημήτρη Βερναρδάκη μεταφέρεται από το Γυμνάσιο Μυτιλήνης στο κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα η Βιβλιοθήκη και συγκροτείται μετά από πολυετή προσπάθεια, η πολυπόθητη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η εφημερίδα «Ελεύθερη Λέσβος» δημοσιεύει την επίσημη ανακοίνωση λειτουργίας της Βιβλιοθήκης στο κτήριο της οδού Σμύρνης και ενημερώνει για το ωράριο λειτουργίας της, ενώ η ίδρυση οριστικοποιείται και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Παράλληλα γίνονται προσφορές με βιβλία, σημαντικότερες αυτές των Χ. Μπίνου, Αρ. Νιάνια, Γρ. Ρουσέλλη, Α. Σιφναίου και των ομογενών από τη Νέα Υόρκη Γ. Παπανικόλα και Στρ. Χατζηρόκα. Τέλος, πολύ σημαντική υπήρξε η προσφορά ολόκληρης της βιβλιοθήκης του γυμνασιάρχη Ιωάννου Ολύμπιου από τον ίδιο.

 

 

ΕΙΠΕ


«Δυστυχώς, ανίκανες δημοτικές αρχές και φορείς, τα απαξίωσαν, είτε λόγω ανικανότητας στην καλλίτερη περίπτωση, είτε σκοπίμως και από πρόθεση».

Άρης Ελευθερίου, σχολιάζοντας την εκμίσθωση του δημοτικού σφαγείου Σκαλοχωρίου (Facebook)

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

Μ. ΤΡΙΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Καταβάλλεται η πρώτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων.

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ

Έκθεση Αγιογραφίας «Αγιογραφίες και Αγιογράφοι της Λέσβου» στην «Σαπφώ Art Gallerie» (Σαπφούς 3, Μυτιλήνη).

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Φάντασμα στο κέλυφος» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..

- Η ταινία «Κονγκ: Η νήσος του κρανίου» στο «Cine Αρίων» στις 7 μ.μ. και στις 9 μ.μ..

- Η ταινία «Τα Στρουμφάκια: Το χαμένο χωριό» στο «Cine Αρίων» στις 7:15 μ.μ..

 

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσίαση του Master Plan (σχέδιο αξιοποίησης) εσωτερικού - εξωτερικού λιμένα Μυτιλήνης, για την αξιοποίηση και τον ελλιμενισμό σκαφών κρουαζιέρας και γιοτ, καθώς και παρουσίαση της αναδιάταξης και αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στις 11 π.μ..

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Συνάντηση - συζήτηση για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου στην αίθουσα του Τ.Ε.Λ. Καλλονής στις 7 μ.μ..

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Οι κάτοχοι της ανανεωμένης κάρτας μέλους του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λέσβου, μπορούν με την κάρτα μέλους και την ταυτότητα τους, να παραλαμβάνουν πακέτα με τρόφιμα (Αγίας Ειρήνης 10, Μυτιλήνη).

ΠΑΙΔΙ

Πασχαλινή ζωγραφική για παιδιά και Bazaar από τον πολιτιστικό σύλλογο «Στέγη Θεοφίλου» στην πλατεία Σαπφούς από τις 5 μ.μ. ως τις 8 μ.μ..

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey