Δεύτερη Ανάγνωση

31/10/2017 - 11:11

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ!

Ζώντας σε τούτη την έρμη χώρα, ηδονιζόμενοι από το τέλμα της που την έχουμε οδηγήσει, με την κληρονομική εμμονή ότι εμείς είμαστε το κέντρο του κόσμου και κανείς άλλος, αδυνατούμε να δούμε και να αξιολογήσουμε ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Ενίοτε γιατί δεν μας…βολεύουν οι καταστάσεις και τα γεγονότα!

Για παράδειγμα δείτε τι έγινε στην Κίνα. Εκεί λοιπόν, αφού αποτίναξαν τη… δημοκρατία του Μάο και πήραν απόφαση να αλλάξουν, τι εκπληκτικό γεγονός συνέβη; Τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες 700.000.000 Κινέζοι βγήκαν από τη ζώνη της φτώχειας! Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε καν χίλιοι. Επτακόσια εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή κάτι παραπάνω από τους μισούς κατοίκους της απέραντης αυτής χώρας, ξέφυγαν από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της φτώχειας που ήταν καταδικασμένοι επί δεκαετίες από τη… δίκαιη ανάπτυξη του Μάο. Ποιος… φταίει για όλα αυτά; Όχι βέβαια ο κομμουνισμός του Μάο, ο οποίος από τη μια… τάιζε πλουσιοπάροχα το λαό με τα περίφημα κόκκινα βιβλιαράκια του και από την άλλη οδηγούσε χιλιάδες πολίτες στο εκτελεστικό απόσπασμα για… πολιτικούς λόγους! Συνέβη για τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Φιλελευθεροποιώντας την οικονομία τους, πραγματοποιώντας τεράστιες μεταρρυθμίσεις πρωτόγνωρες στην ιστορία της χώρας, μπήκαν δυναμικά στην ελεύθερη παγκόσμια αγορά αξιοποιώντας δυναμικά την περίφημη παγκοσμιοποίηση. Διότι, αφού είδαν τα… αγαθά του προηγούμενου καθεστώς, αποφάσισαν ότι: «Σημασία δεν έχει εάν η γάτα είναι μαύρη ή άσπρη. Σημασία έχει να πιάνει ποντίκια…»! Το 1978, όταν ο διάδοχος του Μάο Ντιέγκ Σιαπίνγκ ξεκινούσε τις μεταρρυθμίσεις, η Κίνα αντιπροσώπευε λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου εμπορίου. Σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση, καλύπτοντας το 25%!

Επιστρέφουμε στη χώρα μας. Ένα ετερόκλητο μίγμα αριστερών, ακροδεξιών, φανατισμένων θρησκευόμενων, και οι συνήθεις συνομωσιολογούντες, κραυγάζουν για την… κατάρα της παγκοσμιοποίησης. Ο καθένας για τον δικό του λόγο. Η παγκοσμιοποίηση, αποτέλεσμα αφενός μεν της ανοικτής παγκόσμιας αγοράς και αφετέρου της τεχνολογικής ανάπτυξης, δεν είναι προϊόν ενός μηχανήματος που λειτουργεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Είναι η ίδια η εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας. Η μπαίνεις σ’ αυτήν αξιοποιώντας τα καλά και αντιμετωπίζοντας τα όποια άσχημά της ή κάθεσαι στο περιθώριο και μεμψιμοιρείς κάνοντας μνημόσυνα για ξεφτισμένα σύμβολα του χθες. Έστω κι αν αυτοί οι μεμψιμοιρούντες παραγγέλνουν αριστερά βιβλία από Amazon, έστω κι αν προμηθεύονται μηχανήματα από τον Alibaba, είτε στέλνοντας με e-banking λεφτά στα παιδιά τους που ζουν στις… καταραμένες καπιταλιστικές χώρες, είτε οργανώνοντας ταξίδια με το booking. Αρκεί να είναι ενάντια στην παγκοσμιοποίηση…

 

Επιτέλους! Τηλεοπτική πρωτιά στην ΕΤ1 χάρη στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Από κοντά και η εκπομπή του Αυτιά για να μην ξεχνιούνται και οι σύγχρονες λαϊκές παραδόσεις μας…

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1989

Βομβιστική ενέργεια στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

 

Μια ιδιαίτερα έντονα πολιτικά περίοδο με εκλογές τον Ιούνιο του 1989 που δεν έδωσαν αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, στη Νέα Δημοκρατία του Κων. Μητσοτάκη. Προκηρύσσονται νέες εκλογές για τον Νοέμβριο και, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, επισκέπτονται τη Μυτιλήνη οι πολιτικοί αρχηγοί. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αρχηγού της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και λίγο πριν μιλήσει στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης μια βόμβα σκάει στο περιβάλλοντα χώρο. Άμεση υπήρξε η επέμβαση των ανδρών της ασφαλείας όπου στο χώρο της έκρηξης εντοπίζουν το πτώμα Ανθυπασπιστή της Αεροπορίας που για άγνωστους λόγους προέβη στην ενέργεια αυτή.

 

ΕΙΠΕ

«Οι μετανάστες πρέπει να μείνουν στα νησιά, καθώς η μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα θα έστελνε το λάθος μήνυμα».

Φρανς Τίμερμανς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΤΡΙΤΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΑΛΙΕΙΑ

Ενημερωτική συνάντηση για τους αλιείς στο Πλωμάρι στο Πολύκεντρο (πρώην σαπωνοποιείο) στο Πλωμάρι στις 6 μ.μ.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

- HOME SWEET HOME (Σπίτι μου σπιτάκι μου) του VOLKAN ASLAN στη Δημοτική Πινακοθήκη Χαλίμ Μπέη.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Έκθεση εντύπων: 19ου - 20ου αιώνα: συλλογή Παναγιώτη Σκορδά στη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ίμβρου 3, Μυτιλήνη.

ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση-γιορτή του παιδικού βιβλίου «Το Ξύπνιο Καλαμάρι» στο Book & Art στις 7 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ: GEOSTORM στο Cine Αρίων στις 9:30 μ.μ.

- Η ταινία ΜΗΤΕΡΑ στο Cine Αρίων στις 9:15 μ.μ.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Ανοικτή εκδήλωση για την παρουσίαση των σχεδίων ανάπτυξης και αναβάθμισης του Αεροδρομίου Μυτιλήνης στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 4 μ.μ.

ΑΠΕΡΓΙΑ

Στάση εργασίας των Γιατρών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης από 11π.μ.-3μ.μ.

 

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου «Μετά Φόβου» στο Book & Art στις 8 μ.μ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πηλοϊστορίες και Αγγειομπερδέματα» στο Μουσείο Μυτιλήνης στις 10 π.μ., πληροφορίες στις αρχαιολόγους κ.κ. Μυρσίνη Τακτικού και Μαρία Γιαννίκου, στα τηλέφωνα 22510-40223 και 22510-44913.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Φύλακες των Αστεριών» στο Book & Art στις 7 μ.μ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πηλοϊστορίες και Αγγειομπερδέματα» στο Μουσείο Μυτιλήνης στις 10 π.μ., πληροφορίες στις αρχαιολόγους κ.κ. Μυρσίνη Τακτικού και Μαρία Γιαννίκου, στα τηλέφωνα 22510-40223 και 22510-44913.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey