Δεύτερη Ανάγνωση

16/11/2017 - 10:26

ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ…

Ξαφνιαστήκαμε το 2015 με τη μετακίνηση χιλιάδων προσφύγων από Ανατολάς προς Δυσμάς μέσω του νησιού μας. Αλλά δείξαμε απαράμιλλη αλληλεγγύη. Μας χτυπούσαν την πλάτη, μας δίναν και κανένα βραβείο… Το 2016 νιώσαμε… υπερήφανοι αφού ήρθε κοτζάμ Πάπας, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, η Σούζαν Σάραντον μέχρι και η Αντζελίνα Τζολί. Ο δε Τσίπρας πια είχε κάνει τη διαδρομή Αθήνα-Μυτιλήνη δρομολόγιο λεωφορείου Κυψέλη-Εξάρχεια σαν τότε που ήταν ένας ατίθασος νέος.

Το 2017, φέτος δηλαδή και στην αρχή της χρονιάς, κάπου αρχίσαμε επιτέλους ν’ ανησυχούμε σοβαρά. Ο… καλός άνθρωπος Γιάννης Μουζάλας δεν μας τα ’λεγε καλά. Χάσαμε και τους επώνυμους, τα πράγματα ζόρισαν, τα προβλήματα άρχισαν να οξύνονται. Και τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε την επανάστασή μας! Άγνωστο εάν αργήσαμε, αλλά το ερώτημα είναι απλό. Εναντίον τίνος ξεσηκωνόμαστε; Της ελληνικής κυβέρνησης ή εναντίον της Ευρώπης; «Αίτημά μας είναι να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετατρέπει το νησί της Λέσβου και τα νησιά του βόρειου και νοτιοανατολικού Αιγαίου σε νησιά φυλακές», λένε οι τοπικοί μας άρχοντες.

Δυστυχώς, είναι πολύ αργά για δάκρυα. Γιατί προσφυγονήσι δεν γίναμε σήμερα. Γίναμε το 2015, γίναμε το 2016. Γιατί τότε το τυρί το βλέπαμε, δεν βλέπαμε όμως τη φάκα. Τώρα όμως που βλέπουμε τη φάκα, έχουμε κλειστεί μέσα. Να μας συγχωρέσουν όλοι αυτοί που βγάζουν ανακοινώσεις, αλλά δεν ήταν οι ίδιοι που έτρεχαν πίσω από τους επίσημους και από τους επώνυμους τις… παλιές καλές μέρες; Τώρα ζητάνε από μας να «σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων». Αλλά εν πάση περιπτώσει, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να κλείσουμε τα μαγαζιά μας, να κατέβουμε στην πλατεία Σαπφούς, να ρίξουμε μερικά «μπινελίκια» στην… κακιά Ευρώπη, στον Τσίπρα. Και μετά; Κι αν με το καλό σού έρθει αύριο μεθαύριο ο Πρωθυπουργός στο Δημοτικό Θέατρο και σου εξαγγείλει τη συνέχιση του μειωμένου ΦΠΑ λόγω προσφυγικού, τότε τι κάνουν οι σημερινοί επαναστάτες;

Ο απλός πολίτης δεν έχει πλέον απαντήσεις… Ακούει τις σειρήνες των ασθενοφόρων, βλέπει τους ταλαίπωρους πρόσφυγες να γυρνάνε εδώ κι εκεί, βλέπει την πόλη, το νησί ν’ αλλάζει. Βλέπει τους ελαιοπαραγωγούς να περιμένουν εναγωνίως κάποιες βροχούλες για τις ελιές τους. Αφουγκράζεται την απόγνωση των κτηνοτρόφων με τα ζώα τους να οδηγούνται σε σφαγή λόγω της ευλογιάς. Αλλά έχει πλέον καμιά αξία να μιλήσει; Άσ’ τους να δούμε πού θα οδηγήσουν…

ΜΕΡΙΣΜΑ…

Φόβού τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ και δώρα φέροντας…

 

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1910

Το πρώτο αμάξι στη Λέσβο! 

Το 1910 δίνεται από το Δήμο Μυτιλήνης η πρώτη άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου. Για το θέμα αυτό συγκλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης όπου έθεσε και τους όρους με τους οποίους θα κινούνται στους δρόμους. Με όρους που σήμερα είναι κωμικοί και δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Σάλπιγξ» της 25-11-1910. Το πλάτος του δεν θα ξεπερνά τα 2 μέτρα και 5 εκατοστά, εντός πόλεως θα αναπτύσσει ταχύτητα έως 3 χιλιόμετρα και εκτός έως 10 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ έκαστο θα φορολογείται με 40 γρόσια το μήνα (ΠΗΓΗ: Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης).

 

 

ΕΙΠΕ

«Ο Δήμος Λέσβου συμπαραστέκεται στην Ένωση Αστυνομικών. Αγωνιζόμαστε μαζί τους, όχι μόνο γι’ αυτούς, αλλά και για την τοπική κοινωνία, αλλά και για τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται μέσα στο κέντρο, οι οποίοι είναι κυριολεκτικά παστωμένοι με άθλιες συνθήκες, και κατ’ επέκταση με άθλιες συνθήκες εργασίας για τους ίδιους τους αστυνομικούς».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ, Αντιδήμαρχος Λέσβου

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ομιλία της Έλλης Ράπτη, ψυχολόγου, με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός, ένα φαινόμενο των πόλεων;» στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων της «Αγκαλιάς» στο κέντρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δαφίων στις 6 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές» στο Cine Αρίων στις 9:30 μ.μ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Επέτειος του Πολυτεχνείου με κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα Μυρογιάννη.

ΟΜΙΛΙΑ

Ομιλία του Κώστα Πατσαντζόπουλου, επίτιμου σχολικού σύμβουλου μουσικής, με θέμα «Η επίδραση της μουσικής στις επιδόσεις και τη συμπεριφορά των μαθητών» στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων της «Αγκαλιάς» στο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής στις 6 μ.μ.

ΤΣΙΠΟΥΡΟ

1η Γιορτή Τσίπουρου στην Ανεμώτια στο «Καφενείο της Γεωργίας» στις 7:30 μ.μ.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Με ένα Καφέ… Δημιουργούμε», ο κύκλος συναντήσεων και διαλόγου του Φορέα Τουρισμού Μολύβου με σκοπό τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος στο ξενοδοχείο «ΔΕΛΦΙΝΙΑ» στις 7 μ.μ.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΙΔΙ

Διαδραστική παραμυθο-αφήγηση βασισμένη στο νέο βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη, στο βιβλιοπωλείο «BOOK & ART» στις 12 μ.μ.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ομιλία της Χριστιάνας Αμπατζή, διατροφολόγου, με θέμα «Βασικές συμβουλές σε γονείς που βρίσκονται σε μετακίνηση για τη σωστή διατροφή των παιδιών τους» στο «Μosaik», επί της οδού Σαπφούς στην αγορά στις 11 π.μ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος με ένα ξεχωριστό Live στο «Πανελλήνιον» στις 10 μ.μ.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παλλεσβιακή κινητοποίηση και γενική απεργία με αίτημα την αποσυμφόρηση του κέντρου της Μόριας.

 

ΤΡΙΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων με εορτή στο Στρατόπεδο «Σχη (ΠΖ) ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ» στην Παγανή Λέσβου στις 10:30 π.μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey