Δεύτερη Ανάγνωση

27/09/2016 - 13:24

ΑΓΡΙΟΚΟΥΝΕΛΑ…

Οι πρωθυπουργοί, οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί εναλλάσσονται. Τα αγριοκούνελα της Λήμνου όμως παραμένουν και αλωνίζουν στο νησί! Ως εκ τούτου, άλλη μια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης! Άγνωστο εάν θα… υπακούσουν στις αποφάσεις των φορέων.

Χώρια που έχω πληροφορίες ότι κι αυτά είναι αναμεμιγμένα σε συνομωσία ενάντια στην Πρώτη Φορά Αριστερά! Και καλά τα έρμα τα αγριοκούνελα. Τι καλό περιμένεις από ζώα… Πάμε τώρα σε άλλο… φλέγον θέμα. Άλλη μια σύσκεψη προ ημερών πραγματοποιήθηκε για το «Σάρλιτζα», το γνωστό εντυπωσιακό κτήριο στη Θερμή που κουβαλάει τεράστια αίγλη και κοντεύει να γίνει άλλος ένας μύθος της τοπικής επικαιρότητας. Ή μάλλον ένα ανέκδοτο με τις τόσες συσκέψεις, δηλώσεις, παρεμβάσεις. Το κτήριο καταρρέει κι εμείς απτόητοι σε συσκέψεις… Ή μήπως το θέμα της μεταφοράς της ΔΕΗ! Πιάσαμε τρεις δεκαετίες πλέον και το αίτημα μεταφοράς του εργοστασίου έχει μπει στο περιθώριο.

Κρίμα τόσες δηλώσεις, διαδηλώσεις, συσκέψεις, παρεμβάσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις… Δεν μπορούσαμε να ξεβολευτούμε… Ξεχνιέται η υπόθεση του «Lesvos Shop»; Αν ξεχνιέται; Εδώ τόσα και τόσα ξεχάσαμε, εκεί θα κολλήσουμε; Όπως θα ξεχάσουμε την υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας, όπως και χάσαμε μέσα από τα χέρια μας τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, με δεκάδες συμπολίτες μας να έχουν μείνει με άχρηστα χαρτιά στα χέρια τους… Ακόμα ακόμα και για τον περίφημο ποδηλατοδρόμο Κρατήγου-Μυτιλήνης.

Δήμαρχοι αλλάζουν, αντιδήμαρχοι αναλώνονται σε σχέδια, μελέτες και δηλώσεις, μόνο που ποδηλατόδρομο ακούμε, αλλά ποδηλατόδρομο δεν βλέπουμε! Όλα κολλάνε πάντα σε μια υπογραφή… Κατά τα άλλα βρήκαμε άλλο ένα θέμα για να «πλακωνόμαστε». Η υποστολή της σημαίας στην Προκυμαία Μυτιλήνης, στην οποία και οι μεν και οι δε θέλουν να καταθέτουν τα πιστοποιητικά τους!

Κι εμείς στο μέσον άλαλοι να παρακολουθούμε τα γεγονότα περιμένοντας (ματαίως) την κανονικότητα να επιστρέψει σε τούτο το ταλαίπωρο νησί. Άντε να κρατήσεις την ψυχραιμία σου σ’ ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δημιουργείται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ιστορία είναι εδώ, ουδείς όμως διδάσκεται… Τι να σου κάνουν μετά τα αγριοκούνελα της Λήμνου…

 

ΚΑΚΙΕΣ…

Είμαι κακός άνθρωπος! Πώς να μην είμαι όταν χαίρομαι για τους πέντε μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή που… εισέπραξαν μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω»; Τότε επί των… επάρατων κυβερνήσεων των Σαμαροβενιζελικών με τις ευλογίες των συντρόφων έκαναν αγώνες για τις τιμές στα διόδια. 

Σεπτέμβρης 1936, δικτατορία Ι. Μεταξά. Η εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα «Λεσβιακή Ηχώ», «Διερμηνεύς Ιδεών Βασιλικών» κυκλοφορεί και στην πρώτη σελίδα δημοσιεύει άρθρο για την απαγόρευση του ΚΚΕ από την πολιτική ζωή. Στην επόμενη σελίδα φιλοξενείται ρεπορτάζ από το κάψιμο κουμουνιστικών εντύπων στην Αγιάσο (ΠΗΓΗ: Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης)

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1969

Εκδήλωση για τον Μυριβήλη

Οι Ρόταρυ Μυτιλήνης αποφασίζουν να τιμήσουν με το δικό τους τρόπο το συγγραφέα του έργου Ζωή εν τάφω του ΣτρατήΜυριβήλη. Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση στο χωριό του, στη Συκαμιά, και παρουσία μεγάλου πλήθους, εντοιχίστηκε στο πατρικό του σπίτι μια μαρμάρινη πλάκα με τα εξής λόγια: «Σ’ αυτό το σπίτι γεννήθηκε το 1892 και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Στρατής Μυριβήλης». Παρών στην εκδήλωση έδωσε ο γιος του συγγραφέα ΛάμπηςΜυριβήλης καθώς και ο ΗλίαςΒενέζης, ενώ για το μεγάλο Λέσβιο συγγραφέα μίλησε ο πρόεδρος του ΕΦΟ «Μπουρίνι» ΑλέκοςΠεσμαζόγλου. Μετά την εκδήλωση, ο πρόεδρος των Ρόταρυ Χαρ. Μπίνος παρέθεσε συνεστίαση στους επίσημους καλεσμένους. Ο Στρατής Μυριβήλης, που είχε γεννηθεί το 1892, είχε αφήσει την τελευταία του πνοή λίγες μέρες πριν, τον Ιούλιο του 1969.

 

ΕΙΠΕ

«Θα περάσουμε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές αν για κάποιους λόγους καταπέσει η Συμφωνία και επανέλθουμε σε ροές όπως αυτές που είχαμε πέρυσι».

Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΕΡΤ)

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΤΡΙΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

- Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» στη Μυτιλήνη, έναρξη στο Δημοτικό Θέατρο από τις 11 π.μ.

- Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Λέσχη Πλωμαρίου στις 8 μ.μ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή συζήτηση: αλληλεγγύη στους πρόσφυγες - κινητοποιήσεις ενάντια στις επιθέσεις της Χ.Α. από την Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) στο ξενοδοχείο «Λέσβιον» στις 8:30 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Sully» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ντόρμουντ - Ρεάλ για το Τσάμπιον Λίγκ στο SPORT OTE 2 στις 9:45 μ.μ.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

- Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» στη Μυτιλήνη, έναρξη στο Δημοτικό Θέατρο από τις 11 π.μ.

- Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Λέσχη Πλωμαρίου στις 8 μ.μ.

ΕΣΠΕΡΙΔΑ

Η Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Αιγαίου με την επιστημονική του ιδιότητα και ο Δήμος Λέσβου διοργανώνουν εσπερίδα με θέμα: «Δυνατότητες και Δράση του Εργαστηρίου Δοκιμών της ΠΕΑ Β. Αιγαίου ΑΕ» στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 7 μ.μ.

ΔΙΑΛΕΞΗ

Η Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου διοργανώνει παιδαγωγική διάλεξη με προσκεκλημένο ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ξωχέλλη, με θέμα: «Το σχολείο σήμερα-αύριο», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης στις 7 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Sully» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αθλέτικο Μαδρ.-Μπάγερν για το Τσάμπιον Λιγκ στην ΕΤ1 στις 9:45 μ.μ.

 

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αρχίζει η καταβολή συντάξεων στους συνταξιούχους.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

- Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» στη Μυτιλήνη, έναρξη στο Δημοτικό Θέατρο από τις 11 π.μ.

- Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Λέσχη Πλωμαρίου στις 8 μ.μ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Σεμινάριο για την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας από το Κέντρο Πρόληψης «Πνοή» στις 7 μ.μ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 22510-20600, πρωινές ώρες.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Και οι 7 ήταν υπέροχοι» στο «Cine Αρίων» στις 9:15 μ.μ.

- Η ταινία «Blair Witch: Η επιστροφή» στο «CineΑρίων» στις 9:45 μ.μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey