Δεύτερη Ανάγνωση

08/04/2016 - 22:28

Αυξήθηκε η ανεργία 24,4% φέτος τον Ιανουάριο. Παρά τα μεγάλα λόγια, τις (υποτιθέμενες) κρατικές παρεμβάσεις, η ανεργία παραμένει κολλημένη σε τέτοια υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, εάν συνεχίσουμε την ίδια πορεία, η ανεργία για πολλές δεκαετίες ακόμα θα κινείται σε διψήφια νούμερα. Τα ίδια κι εδώ στη Λέσβο.

Αυξήθηκε η ανεργία 24,4% φέτος τον Ιανουάριο. Παρά τα μεγάλα λόγια, τις (υποτιθέμενες) κρατικές παρεμβάσεις, η ανεργία παραμένει κολλημένη σε τέτοια υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, εάν συνεχίσουμε την ίδια πορεία, η ανεργία για πολλές δεκαετίες ακόμα θα κινείται σε διψήφια νούμερα. Τα ίδια κι εδώ στη Λέσβο.

Τζίρος έγινε με τους πρόσφυγες, τζίφος όμως! Η ανεργία αντιμετωπίζεται με τα κλασικά και …διαπλεκόμενα πεντάμηνα @ Γιατί τ’ αναφέρουμε αυτά; Για να επισημάνουμε ακόμα μια φορά ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με ξεπερασμένες αντιλήψεις. Και με θεωρίες δημοσίων υπαλλήλων που έχουν …ζέψει το μισθουλάκο τους.

Τι χρειάζεται; Πρώτον: Να συρρικνωθεί το κράτος που «ρουφάει» τους πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να διοχετευθούν στον ιδιωτικό τομέα. Δεύτερον: Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με συνεχή αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και συνεχή αξιολόγηση οικονομικής σχέσης υπηρεσίας και κόστους. Ό,τι δηλαδή κάνει κάθε σοβαρή επιχείρηση.

Τρίτον: Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η οποία και θα προκύψει από τις δύο προηγούμενες προϋποθέσεις.

Αντιθέτως, τώρα όποιος κλάδος πάει καλά, τον φορολογούν και τον σκοτώνουν @ Ο τουρισμός π.χ. είναι η βαριά βιομηχανία μας.

Για να μην αλλάξει το κράτος, …κοπανάν φόρους! Εδώ στη Λέσβο. Το Μουσείο Τεριάντ δεν λειτουργεί κανονικά λόγω έλλειψης υπαλλήλων. Ζητούν προσλήψεις, αλλά από πού τα χρήματα; Από τα δάνεια του Σόιμπλε; Τι κάνεις; Παίρνεις υπαλλήλους από άλλες δημόσιες υπηρεσίες της Λέσβου και τους τοποθετείς σε μια πλουτοπαραγωγική πηγή. Ναι, υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες στη Λέσβο με πλεονάζον προσωπικό @ Αυτά (υπάρχουν κι άλλα), μπορεί να μην ακούγονται και πολύ… αριστερά!

Έλα όμως που τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στις …σκληρές καπιταλιστικές χώρες της Μ. Βρετανίας και Γερμανίας! Εκεί δηλαδή που θέλουν να πάνε τα παιδιά μας, αλλά και οι πρόσφυγες! Εμείς σε μια τράνζιτ χώρα, θα συνεχίσουμε το χαβά μας… Ανούσιες θεωρίες που κόστισαν και κοστίζουν ακόμα πολύ στη χώρα μας

@ Αλλά ευτυχώς όλα θα λυθούν. Η κυβέρνηση πέρασε (ακόμη μια) τροπολογία για τη γνωστή βεντέτα του συνδικαλιστή της ΔΕΗ, Φωτόπουλου. Του δίνει το δικαίωμα να συνεχίσει ακάθεκτος τη δράση του… @ Καλές οι απεργίες των δημοσιογράφων, αλλά κερδισμένοι βγαίνουν οι αντίπαλοι τους! Τα sites δηλαδή, και τα κοινωνικά δίκτυα.

Διότι ο καταναλωτής της είδησης χάνοντας τους παραδοσιακούς τρόπους ενημέρωσης, ανακαλύπτει νέους δρόμους στην ενημέρωση. Τώρα βέβαια τι είδους ενημέρωση, αυτό σηκώνει πολύ κουβέντα. Εθίζεται σε τσαπατσούλικη ενημέρωση, είδηση χωρίς ανάλυση, εύπεπτη, γρήγορη, για να χωνεύεται πιο εύκολα… @ Αλέξη χτύπα σαν άνδρας. Lady (Άντζελα) speaking…

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…..

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2000
Το «Αίολος Εξπρές» ξεκινάει δρομολόγια

Πραγματοποιούνται στον Πειραιά τα εγκαίνια του ταχύπλοου ακτοπλοϊκού πλοίου της ΝΕΛ «Αίολος Εξπρές», από τον πρόεδρο της εταιρείας και δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή. Στα εγκαίνια παραβρίσκονται ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής, ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, ο περιφερειάρχης Αθ. Καρούντζος, ο νομάρχης Λέσβου, Δημ. Βουνάτσος, και πολλοί εκπρόσωποι φορέων του Ανατολικού Αιγαίου. Συμβολικοί ανάδοχοι του πλοίου γίνονται οι αθλητές Κώστας Κεντέρης, Ειρήνη και Βάσια Καβαρνού.

Το πλοίο έχει μήκος 119 μέτρα, πλάτος 15,7 μέτρα, αναπτύσσει ταχύτητα 36 μίλια την ώρα και μπορεί να μεταφέρει 1.000 επιβάτες και 210 Ι.Χ.. Το πλοίο από την αρχή παρουσίασε βλάβες και τελικά μετά από λίγα χρόνια πουλήθηκε από την εταιρεία…

 

ΕΙΠΕ


«Ακόμη και σήμερα με την ελληνική κοινωνία στα όρια της κατάθλιψης, ο πολιτισμός στη Λέσβο είναι ακόμη δημιουργικός».
Απόστολος Σπανός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Άγκντερ στη Νορβηγία («Πολιτικά»).

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/4
- Ημερίδα με θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης... ένα σύγχρονο ιατροκοινωνικό πρόβλημα» στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 6 μ.μ..
- Έναρξη Σχολής Ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης στη μαρίνα Μυτιλήνης στις 12 μ.μ..
- «Ο μικρός Πρίγκιπας» από το ΦΟΜ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ..
- «Έκφραση επιθετικότητας στα παιδιά» από το Κέντρο Θεραπευτικής Παρέμβασης «Λέξημα» (Χρυσομαλλούσης 25) στις 6 μ.μ./
- Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερεσού στις 12 μ.μ..
- «TEDxUniversityoftheAegean» στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης στις 11:30 π.μ..
- Εκδήλωση για τη συνεργασία Αιγέα - Ατρόμητου Περιστερίου στο «Ηλιοτρόπιο» στις 6:30 μ.μ..
- Γιορτή Θεάτρου στη Γέρα.
- Η ταινία «10 Cloverfield Lane» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..
- Η ταινία «Batman V Superman: Η αυγή της δικαιοσύνης» στο «Cine Αρίων» στις 9 μ.μ..
ΚΥΡΙΑΚΗ 10/4
- Εθελοντική Αιμοδοσία στο Ιατρείο Πέτρας το πρωί.
- Γιορτή Θεάτρου στην Αγιάσο.
- ΑΕΛ Καλλονής - Ατρόμητος Αθηνών στο Γήπεδο Μυτιλήνης στις 7 μ.μ..
- Περιβαλλοντική Δράση «Let’s do it Greece 2016», σε αλσύλλια της Λέσβου.
- Ο Πεζοπορικός Σύλλογος «Ορειάς» πεζοπορεί στην περιοχή της Στύψης, ραντεβού στις 9 π.μ. στου Βερόπουλου.
- Εισαγωγή στη μουσική και στο πιάνο στο «Book & Art» στις 11 π.μ..
- «Ο μικρός Πρίγκιπας» από το ΦΟΜ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 μ.μ..
- Η ταινία «10 Cloverfield Lane» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..
- Η ταινία «Batman V Superman: Η αυγή της δικαιοσύνης» στο «Cine Αρίων» στις 9 μ.μ..

 

ΑΠΟΨΕΙΣ



[Εμπιστευτικά] Υποχρέωση

Του Γιάννη Πρετεντέρη («Τα Νέα»)

Στις 23 Ιουνίου, η Μεγάλη Βρετανία καλείται να αποφασίσει με δημοψήφισμα αν θα μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη από το Φεβρουάριο, ο «Economist» έχει πάρει ανοιχτά και επισήμως θέση υπέρ της παραμονής με άρθρο υπό τον τίτλο «Οι κίνδυνοι του Brexit». Έκτοτε διατηρεί μια στήλη, η οποία κάθε εβδομάδα αναλύει αυτούς τους κινδύνους και αντικρούει τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν την έξοδο από την Ένωση.

Περιέργως κανείς δεν κατηγόρησε το ηλικίας 173 ετών περιοδικό για «κινδυνολογία», ούτε για «χειραγώγηση». Εξ όσων γνωρίζω, ουδείς συντάκτης του εκλήθη να απολογηθεί στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕ Αγγλίας για «προπαγάνδα». Κορόιδα Άγγλοι! Δεν έχουν ακούσει τίποτα για «διαπλοκή», ούτε έχουν πληροφορηθεί το «αμαρτωλό τρίγωνο» των μέσων ενημέρωσης με τα πολιτικά κόμματα και την οικονομική ολιγαρχία.

Στην Αμερική ψηφίζουν στις προκριματικές για την προεδρική εκλογή. Δύο εφημερίδες που παραδοσιακά υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς, οι «The New York Times» και η «Washington Post» πήραν ανοιχτά και επισήμως θέση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Περιέργως, το γεγονός θεωρήθηκε απολύτως φυσιολογικό. Ο (αντίπαλος της Χίλαρι) Μπέρνι Σάντερς δεν κατήγγειλε ανάμειξη «των εξωθεσμικών κέντρων» στα εσωκομματικά των Δημοκρατικών -όπως ο αξέχαστος Παπανδρέου, το 2007...

Ούτε το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕ Αμερικής κάλεσε τους δημοσιογράφους των εφημερίδων να απολογηθούν για την επιλογή τους, ακριβώς όπως δεν κάλεσε και τους δημοσιογράφους του «Fox News», που είναι αναφανδόν υπέρ των Ρεπουμπλικανών και κατά της Χίλαρι.
Και με την ευκαιρία. Στην Αγγλία, οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα τρελάθηκαν. Τη μία είναι μπροστά οι μεν με τέσσερις μονάδες.

Την άλλη είναι μπροστά οι άλλοι με επτά. Ήδη στις περσινές εκλογές, οι δημοσκόποι την πάτησαν: έδιναν ισόπαλο αποτέλεσμα ή μικρό προβάδισμα στους Εργατικούς και κέρδισε καθαρά ο Κάμερον. Περιέργως όμως, κανένας Παππάς Αγγλίας δεν εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «πρέπει να μπει ένας έλεγχος στις δημοσκοπήσεις» επειδή έπεσαν έξω.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική δημοκρατία στον κόσμο στην οποία αμφισβητείται ανοιχτά και απροκάλυπτα το δικαίωμα παρέμβασης του Τύπου. Το οποίο, κατά τη στοιχειωδώς δημοκρατική αντίληψη και πρακτική, δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωση.
Στις δημοκρατίες, όμως. Όχι στη χώρα του Παππά και του Παπαγγελόπουλου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey