FOLLOW US

Πολιτισμός

Τα βιβλία παίζει

Μάκης Τσίτας

Δώρο γενεθλίων (εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος)

Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2018, σελ. 56 (Για παιδιά από 6 ετών)

Μια έξυπνη ιστορία για τη δύναμη της συγγνώμης στα χείλη των παιδιών είναι το νέο βιβλίο του πολύ καλού και βραβευμένου συγγραφέα Μάκη Τσίτα. Δυο λόγια για την υπόθεση: Έξι μήνες η Τασία και ο αδερφός της ταΐζουν το γουρουνάκι-κουμπαρά με το χαρτζιλίκι τους για να αγοράσουν μαζί ένα σούπερ δώρο στον μπαμπά τους την μέρα των γενεθλίων του. Όμως, όταν φτάνει η στιγμή, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα σχεδίαζαν: Πού πήγαν τα χρήματα; Μόνο μια ανθοδέσμη θα είναι το δώρο τους; Θα μπορέσουν τα δυο αδέρφια να μείνουν ενωμένα όταν όλα πάνε στραβά;

 

Κάρλο Σκαταλίνι

Ο Μικρός Πρίγκιπας (Μετάφραση: Βαγγέλης Κατσιφός)

Εκδόσεις Gema, Αθήνα 2018, σελ 144

Ποιος δεν γνωρίζει τα διάσημα λόγια της αλεπούς στον Μικρό Πρίγκιπα, το αριστούργημα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, αγαπητό ανάγνωσμα επίσης για τους ενήλικες; Η διήγηση της συνάντησης ανάμεσα σε έναν πιλότο και τον Μικρό Πρίγκιπα δίνει ζωή σε ένα πολύ όμορφο και ποιητικό λογοτεχνικό έργο. Η ιστορία έρχεται ξανά σε απλοποιημένη μορφή για όλα τα παιδιά και είναι εμπλουτισμένη με διασκεδαστικά παιχνίδια και δραστηριότητες. Ένα κλασικό λογοτεχνικό έργο για παιδιά, που είναι μαζί βιβλίο και παιχνίδι. Εξαιρετική έκδοση.

 

Γιώργος Παναγιώτακης

Λέσχη αλλόκοτων πλασμάτων. Βιβλίο 2. Όταν ήρθαν για εμένα (Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά)

Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2017, σελ. 167 (Για παιδιά από 11 ετών)

«Μελίνα, τι λόγια είναι αυτά; Δε θα σώσουμε εμείς τον κόσμο!» «Κάνεις λάθος, μαμά. Εμείς θα τον σώσουμε. Και εμείς!» Η δεύτερη χρονιά στο Μυστικό Καταφύγιο προμηνύεται συναρπαστική. Η διεύθυνση του σχολείου έχει επιτρέψει τη χρήση του ίντερνετ και, φυσικά, τα περισσότερα παιδιά λιώνουν μπροστά στις οθόνες. Ο Μάρκο και η Μελίνα, πάλι, βιώνουν κάτι πρωτόγνωρο. Φαινομενικά δεν ταιριάζουν καθόλου. Κι όμως, μια αλλόκοτη έλξη τούς φέρνει όλο και πιο κοντά. Την ίδια ώρα, στον έξω κόσμο έχει ξυπνήσει ένας παλιός εφιάλτης. Μια οργάνωση, με αρχηγό τον μυστηριώδη Πίτερ Κρούγκερ, σπέρνει μεθοδικά ψέματα και μίσος. Προς το παρόν έχει βάλει στο στόχαστρό της πρόσφυγες και ξένους. Άραγε θα αρκεστεί σ’ αυτούς; Το σκοτάδι ολοένα και απλώνεται. Κάποιοι πρέπει να το σταματήσουν.

«Μέσα σε όλη αυτήν την ιστορία, έχουμε κάποιες αδιάσειστες αλήθειες. «Τίποτα δεν τελειώνει». Ο πόλεμος έναντι των φορέων του μίσους δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Μια νίκη απέναντί τους, είναι πάντα μια πρόσκαιρη νίκη. Γιατί το μίσος έχει σταθερή πελατεία και πάντα κάποιος αυτόκλητος σωτήρας θα επιδιώξει να το εκπροσωπήσει, ίσως καλύτερα από τον προηγούμενο», γράφει μεταξύ άλλων παρουσιάζοντας το βιβλίο ο Απόστολος Πάππος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 15:36
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top