Λεσβιακό Βιβλίο

03/10/2017 - 18:47 Ενημερώθηκε 03/10/2017 - 12:01

Ευδοκία Σταυρίδου

«Κάποτε στη Μυτιλήνη» (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις «Ωκεανός»

Αθήνα 2017, σελ. 445

 

Μια παγωμένη νύχτα στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στη Μυτιλήνη, η Νίνα συναντά τον Νικήτα… Εκείνη, ένα φτωχό και βασανισμένο κορίτσι. Εκείνος, o άρχοντας του νησιού… Από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση, μαγεύονται ο ένας από τον άλλον και νιώθουν σαν να γνωρίζονταν από πάντα, σαν να τους δένει η αόρατη κλωστή της ανίκητης Μοίρας. Η σχέση τους θυελλώδης. Υπάρχουν μονάχα ο ένας για τον άλλον. Πιόνια του Πεπρωμένου, τυφλοί κι οι δυο απέναντι σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή τη σχέση τους, γίνονται έρμαια των πράξεών τους, αφού ο Νικήτας είναι ήδη παντρεμένος… Οι δύο εραστές άγονται και φέρονται σαν ήρωες αρχαίας τραγωδίας που πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους. Θα έρθει η κάθαρση μετά την ύβρη που διέπραξαν; Θα μεταμορφωθούν οι Ερινύες σε Ευμενίδες;

Μια αληθινή ιστορία που συνέβη κάποτε στη Μυτιλήνη, συνταράσσοντας τη μικρή κοινωνία αλλά και τους πρωταγωνιστές της, με τρόπο που θα μείνει ανεξίτηλος στη συνείδηση του αναγνώστη…

Τα παραπάνω είναι από το οπισθόφυλλο του μυθιστορήματος-πρώτου βιβλίου της συμπατριώτισσας μας Ευδοκίας Σταυρίδου, η οποία σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και θέατρο και γράφει ποιήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα τα οποία έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.

Μικρό δείγμα γραφής: «(…) Ποτέ στη ζωή του δεν είχε νιώσει τόση μοναξιά. Κάθε του σκέψη ήταν για τη Νίνα. Πού να βρισκόταν άραγε; Ήταν καλά, πώς ζούσε; Σκέψεις. Σκέψεις ατελείωτες, ερωτηματικά αναπάντητα που τον τρέλαιναν είχαν μάθει να είναι κυρίαρχος να ελέγχει τα πάντα και αυτή η ανατροπή τον είχε αποσυντονίσει. Έτσι πήρε την απόφαση να πάει στη Θερμή. Είχε από καιρό βρει καινούριο επιστάτη και του είχε αναθέσει την εύρεση εργατών για τις ελιές. Τουλάχιστον οι δουλειές στα κτήματα προχωρούσαν κανονικά, μόνο που πρώτη φορά δεν είχε τη γενική επιστασία, επιτόπου, κάτι που έκανε π΄ντα. Αυτός ήταν κι ο λόγος που η Αγγέλα είχε τόσο εξαγριωθεί μαζί του… Λίγες μέρες αργότερα έφυγε για τη Θερμή…».

 

«ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

τεύχος 287/Σεπτέμβρης-Οκτώβρης 2017

σελ. 72

Στο παρόν τεύχος των «Αιολικών Γραμμάτων» που εκδίδει ο Κώστας Βαλέτας δημοσιεύονται ανάμεσα στα άλλα δύο πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες: Μυρσίνη Σ. Αναγνώστου: «Η Λέσβος του Ομήρου», Δημήτρης Καραμβάλης: «Το ποιητικό έργο του Γιώργου Γεραλή».

Σημειώνω, επίσης, το άρθρο του Κώστα Βαλέτα «Η δολοφονία του Καποδίστρια» και το αφιέρωμα στο διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη: «Οι δυο αγάπες», που σύμφωνα με τον Κώστα Βαλέτα «είναι ένα από τα σπάνια διηγήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας που δεν είναι αυτό καθαυτό λαογραφικό, αλλά κοινωνικό κυρίως και ψυχολογικό κι ελάχιστα ηθογραφικό».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey