FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Χαρίλαος Κατρακάζας Πολιχνίτος Λέσβου. Ο δικός μου τόπος. Γεύση & γνώση από το παρελθόν στο σήμερα. Συνταγές τοπικής κουζίνας Πρόλογος: Χαρίλαος Θεοδωρέλλης Μυτιλήνη 2018, σελ. 85
Λεσβιακό Βιβλίο

Ο Χαρίλαος Κατρακάζας γεννήθηκε το 1974 και τέλειωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο γενέθλιο τόπο του, τον Πολιχνίτο. Το 2202 ξεκινάει το γαστρονομικό του ταξίδι φοιτώντας στη σχολή Le Monte και σε διάστημα πέντε χρόνων με έντονη επαγγελματική δραστηριότητα και με σπουδές στη σχολές μετεκπαίδευσης. Μαθήτευσε κοντά στο executive chef Γιάννη Λουκάτο. Το 2016 ανέλαβε ένα γαλλικό μπιστρό στο Γκέτεμποργκ. Επίσης είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και το πρώτο του βιβλίο, μια σειρά από συνταγές που τις έμαθε από τη γιαγιά του και τις έχει παρουσιάσει και προωθήσει σε διάφορα εστιατόρια.

Με το βιβλίο του καλεί τους αναγνώστες «να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να γνωρίσουν τις ανθεκτικές συνταγές των γιαγιάδων, που ήταν ξεχωριστές σε γεύση, με υλικά, που υπήρχαν άφθονα στα περιβόλια τους και το δικό τους λάδι, που μέλωνε το φαγητό και το ‘κανε πεντανόστιμο και μοναδικό».

Οι συνταγές ταξινομούνται στις παρακάτω ενότητες:

Καλοκαίρι: Τηγανίτες με τα κολοκυθολούλουδα, Λουλούδια γεμιστά, Κολοκύθι με αυγά, Μελιτζάνες με τ’ αυγά, Μελιτζάνες σκαφούδες, Το πολιχνιάτικο τουρλού, Τραχανάς, Γλυκό αχλαδάκι, Γλυκό ντοματάκι, Φθινόπωρο: Σαλιγκάρια, Ελιές, Γλυκό σουλτανίνα, Γλυκό κολοκύθι, Βράσμα-Σύκα γεμιστά, Κυδώνι-Πελτές. Γεμάτα-Θάσιο.

Χειμώνας: Μπακλαβού, Πλατσιέντα, Κολοκυθόπιτα, Ρυζόπιτα, Μυτζηθροπιτάρια, Τσικνοπέμπτη στο χωριό.

Άνοιξη: Ψωμί, Ψωμόπιτα, Παξιμάδια σταρένια, Σπαράγγια με τ’ αυγά, Σβυρνιές, Λαδοτύρι και μυτζήθρα Πολιχνίτου, Πασχαλιάτικο γεμιστό αρνί, Γιαπράκια, Μαγιάτικη τυρόπιτα.

Ο Κόλπος Καλλονής και οι μεζέδες του: Χτένια, Σαρδέλες παστές, Κουτσομούρες παπαγιαχνί, Καλαμάρια γεμιστά, Μαργωτήρα με σκόρδο, Λιόκαφτα, Σουπιές με μπουρανί, Χταπόδι με πράσα.

Προλογίζει ο Χαρίλαος Θεοδωρέλλης, καθηγητής στο ΤΕΙ Τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων Φιλοξενίας. Ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε: «Η τοπική κουζίνα είναι κομμάτι της κοινωνίας και αποτελεί την ιστορία του τόπου. Τα στοιχεία που τη συνθέτουν είναι το περιβάλλον, οι άνθρωποι, τα έθιμα και οι παραδόσεις. Το παρόν βιβλίο είναι πραγματικά ένα μουσείο, ένας θησαυρός για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Είναι μια υπερπροσπάθεια ενός ανθρώπου που λατρεύει το νησί του και το προωθεί μέσα από τη δουλειά του, όπου και εάν βρεθεί. Ο executive chef Χάρης Κατρακάζας, καταγράφει και παρουσιάζει τον τόπο μας με αληθινές μαρτυρίες, επιτόπια έρευνα και χαρακτηριστικά που υπάρχουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Η τοπική κουζίνα βασίζεται εντέλει σε μια γαστρονομία, πλούσια σε τοπικά υλικά, σε παραδοσιακές μεθόδους και τεχνικής μαγειρικής, όπου κάθε επόμενη γενιά ή επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γευτεί τις αυθεντικές γεύσεις. Αυτή η εμπειρία θα είναι μοναδική εφόσον ακολουθήσει ένας νέος μάγειρας ή μια νέα νοικοκυρά ή ακόμη και ένας έμπειρος τις οδηγίες του executive chef Χάρη Κατρακάζα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 15:05
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top