Με μουσικοχορευτική παράσταση από την «Πάραλο»

Ξεκινά τη Δευτέρα το Φεστιβάλ Νησιών

04/07/2014 - 15:30

Ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιουλίου το Φεστιβάλ Νησιών του Αιγαίου, που φέτος έχει «πρωτεύουσα» τη Λέσβο. 

Ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιουλίου το Φεστιβάλ Νησιών του Αιγαίου, που φέτος έχει «πρωτεύουσα» τη Λέσβο. Το «Ε» είχε φιλοξενήσει συνέντευξη του διοργανωτή του Φεστιβάλ, Μιχαήλ Δουκάκη, ο οποίος είχε επισημάνει: «Κάθε καλοκαίρι επιλέγουμε ανάμεσα στα νησιά που πληρούν τα κριτήρια και έχουν την υποδομή για να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο καλλιτεχνικό γεγονός, μια και η πολιτιστική πρωτεύουσα φιλοξενεί τον κύριο όγκο των εκδηλώσεων».

Η αυλαία τού Φεστιβάλ ανοίγει στις 7:30 το απόγευμα με το «Μια φορά κι έναν καιρό, με τραγούδι και χορό» από την Ομάδα Παραστάσεων «Πάραλος - Πολιτιστική Παρέμβαση», που θα παρουσιάσει μια σύντομη ιστορία πλαισιωμένη από χορούς και μουσικές της ανατολικής Ευρώπης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διδασκαλία χορών έχει η Φλώρα Αντωνοπούλου. Την αφήγηση και την επιμέλεια κειμένων ανέλαβε η Εύα Γιαννίκου, την τεχνική υποστήριξη οι Νίκος Αθανάσης και Βασίλης Δούκας, την επιμέλεια φορεσιών οι Αγγελική Ντανιλέβσκα, Σουζάνα Ρουντένκο, Όλγα Πέτριβ, Σοφία Ανδριώτου και Ευγενία Καραπάτσιου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία»

Στο αμφιθέατρο της μαρίνας Μυτιλήνης, την Τετάρτη 9 Ιουλίου στις 9:30 το βράδυ, ανεβαίνει μια αλλιώτικη παράσταση με τίτλο «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία». Η συγγραφέας και… η φωνή του έργου, Μάνια Παπαδημητρίου, αναφέρει σχετικά: «Ζούμε σε μια χώρα που όλα γύρω μας μάς λένε “θυμήσου… τότε που… όπως γράφουν τα βιβλία… την παλιά την εποχή…. τότε που οι γονείς μας ήταν στα θρανία… όλα τότε ήταν πιο… κάπως… περισσότερο…” κι άλλα τέτοια συγκριτικά, που βγάζουν πάντα σκάρτο το παρόν κι εμάς μαζί του.

Ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε λοιπόν μια φορά δίχως νοσταλγία… να θυμηθούμε τα γεγονότα για να δούμε, μήπως αυτό το εξιδανικευμένο “χτες” δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση; Μήπως είναι απλώς η δική μας η νεότητα που όπως αποχωρεί, θέλει να κρατήσει μαζί της και όλα τα καλά και να μας αφήσει μόνο με τις λύπες; Και αν είναι ένα παιχνίδι των αισθήσεων του παρόντος η μνήμη του καθενός ξεχωριστά, τότε τι είναι η περίφημη συλλογική μνήμη; Όλα αυτά που μας μάθαιναν στο σχολείο να αγαπάμε;»

Ο Άρης Γραικούσης είναι στο πιάνο και στο τραγούδι. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εξάντλησης των εισιτήριων για τις εκδηλώσεις στο αμφιθέατρο της μαρίνας Μυτιλήνης, θα υπάρχει δυνατότητα να δοθεί άλλη μια παράσταση την αμέσως επόμενη ημέρα.

Όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο της μαρίνας Μυτιλήνης, θα έχουν γενική είσοδο 10 ευρώ.
Η ομάδα «Θέατρο η Ζωή μου», πρόεδρος της οποίας είναι ο Μιχαήλ Δουκάκης, θα συνευρεθεί στον «Ιανό» τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, στη Λουτρόπολη Θερμής, όπου θα γίνει προβολή βίντεο με ελεύθερη είσοδο.

«Μίλα, μήλα μαγικά»

Μετά το «Μία φάρμα για τα ζώα» και «Το μαύρο ψαράκι», το «Μίλα, μήλα μαγικά» είναι η νέα παραγωγή της ομάδας των «Αστροναυτών», που την παρουσιάζουν την Πέμπτη 16 Ιουλίου στις 9:30 το βράδυ στο αμφιθέατρο μαρίνας Μυτιλήνης. Ο Μπόμπο, ο αφελής και ευκολόπιστος ήρωας του έργου, αποφασίζει να κόψει τα δέντρα για να φτιάξει φράχτες που θα τον προστατέψουν από ένα μεγάλο μπελά που πλησιάζει. Η γη, όμως, για κακή του τύχη, σταματάει να γυρνά και έτσι ο Μπόμπο μαζί με το φεγγάρι ταξιδεύουν μέχρι το σκοτεινό βουνό, κολυμπούν στη σιωπηλή θάλασσα και διασχίζουν τον αδιαπέραστο ουρανό, ψάχνοντας το μυστικό που θα την κάνει να γυρίσει ξανά.
Μετά από πολλές περιπέτειες και με τη βοήθεια ενός αινιγματικού ξένου και ενός περίεργου ζώου, το μυστικό αποκαλύπτεται.

Το έργο είναι ένα παραμύθι που φωτίζει τις σύγχρονες αγωνίες των παιδιών. Μέσα από το χιούμορ και την τρυφερότητα, προσεγγίζει την ανάγκη για επικοινωνία με τους ανθρώπους και τη φύση, με έναν πρωτότυπα αισιόδοξο τρόπο. Μια ιστορία που αποδεικνύει ότι μπορεί μια δύσκολη συνθήκη να γίνει αφορμή για μια καινούργια αρχή.

«Φεύγουσα κόρη»

Μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων εκδηλώσεων, θα ανεβεί και η «Φεύγουσα κόρη» με τη Ρηνιώ Κυριαζή. Με καμβά το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Μια ψυχή», η Μυτιληνιά Ρηνιώ Κυριαζή πρωταγωνιστεί στην παράσταση που πλέκει τους ήχους του κλαρίνου με παραμύθια, νανουρίσματα και μοιρολόγια. Ανεβαίνει την Πέμπτη 30 Ιουλίου στο αμφιθέατρο της μαρίνας Μυτιλήνης. Για την ερμηνεία της στην παράσταση αυτή, η Ρηνιώ Κυριαζή ήταν υποψήφια για το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» 2007.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey