Τώρα που «κλείνει» μέτωπα, πρέπει να «ανοίξει» ευκαιρίες!

15/05/2021 - 10:00

Πλησιάζοντας προς τους καλοκαιρινούς μήνες και την κύρια τουριστική περίοδο και η Λέσβος επιχειρεί να περάσει σε μια κανονικότητα, «θωρακίζοντας» σταδιακά τα δυο κύρια ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει και αφορούν το διαχρονικό τα τελευταία χρόνια «μέτωπο» του μεταναστευτικού και τους τελευταίους μήνες το «μέτωπο» με την πανδημία. Στόχος και επιδίωξη των τοπικών αρχών είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν καλύτερα, ασφαλέστερα και συντομότερα τα δυο αυτά «μέτωπα», που επηρεάζουν ποικιλοτρόπως την οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού μας, προκειμένου να πάμε ...παρακάτω, ως τόπος και κοινωνία, γυρίζοντας σελίδα! Αρκετά με τον περιορισμό κάθε δραστηριότητας, λόγω πανδημίας και καραντίνας που κράτησε περιορισμένη και κλεισμένη στα σπίτια την κοινωνία και φτάνει πια και η καθίλωση λόγω μεταναστευτικού, που έβαλε όλα τα άλλα μείζονος σημασίας ζητήματα του νησιού στο ...περίμενε, αφού πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, λόγω της προτεραιότητας αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, που αναδείχθηκε όχι άδικα σε μείζον πρόβλημα, το οποίο θα έπρεπε να μπει σε μια τάξη για να πάψει να απασχολεί αρχές και κοινωνία, με την ίδια βαρύτητα των προηγούμενων χρόνων. Τούτων δοθέντων λοιπόν έχουμε και λέμε. 

 Το μεν μεταναστευτικό φαίνεται να μπαίνει, μετά την πολύχρονη ταλαιπωρία που προκάλεσε στο νησί και την τοπική κοινωνία, σε τροχιά αντιμετώπισης, με ορατά βήματα αποσυμφόρησης της κατάστασης, που περιλαμβάνουν μείωση των διαμενόντων στο νησί, κλείσιμο υφιστάμενων δομών φιλοξενίας και δρομολόγηση δημιουργίας υποδομών για την καλύτερη και ασφαλέστερη διαχείριση των όποιων μεταναστευτικών ροών. Το κλείσιμο προ ημερών του «εμβληματικού» δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ και η επίσημη ανακοίνωση, τόσο από τον αρμόδιο υπουργό Ν.Μηταράκη κατά την τελετή παράδοσης της δημοτική δομής, όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη, κατά την προχθεσινή επίσκεψη του στην έδρα του υπουργείου Μετανάστευσης, ότι προχωρούν οι διαδικασίες για το νέο ΚΥΤ που πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή που επιλέχθηκε, δείχνουν ότι υπάρχει μια κινητικότητα, που αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές το επόμενο διάστημα, θα μπορούμε να μιλάμε για ένα εντελώς άλλο τοπίο προς το τέλος του τρέχοντος έτους, με πολύ μειωμένο αριθμό διαμενόντων στο νησί και με μια νέα «κλειστή» και καλά ελεγχόμενη δομή, για τη διαχείριση των όποιων νέων αφίξεων από την γείτονα χώρα. Το γεγονός δε ότι η «κλειστή» αυτή και καλά ελεγχόμενη δομή, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, θα είναι η μοναδική που θα λειτουργεί στο νησί και η μόνη που θα φιλοξενεί μετανάστες, αφού με τη δημιουργία της το πρόγραμμα μισθωμένων σπιτιών στην πόλη που στεγάζουν πρόσφυγες και μετανάστες θα τελειώσει, δημιουργεί άλλα δεδομένα στη διαχείριση του μεταναστευτικού, περνώντας έτσι σε δεύτερη μοίρα αυτό το πρόβλημα που τα τελευταία έξι χρόνια είχε ρίξει βαριά τη... σκιά του στην κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού. Η δημιουργία του νέου ΚΥΤ, με τις προδιαγραφές και με τις υποδομές που θα έχει, «θωρακίζει» σε μεγάλο βαθμό το νησί, με μια καλά οργανωμένη και ασφαλή δομή, βάζοντας τάξη στη διαχείριση των όποιων νέων αφίξεων, μακριά από τον αστικό ιστό, που αποτελεί αιτία εντάσεων και ενστάσεων της τοπικής κοινωνίας.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, αυτό που προέχει, δεδομένης και της τουριστικής περιόδου που ήδη ξεκίνησε, είναι να υπάρξει άμεσα αισθητή μείωση των φιλοξενουμένων στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι, αλλά και των διαμενόντων στα σπίτια του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, προκειμένου η αποσυμφόρηση της ευρύτερης περιοχής της Μυτιλήνης να επιταχυνθεί με πιο γοργά βήματα, διαμορφώνοντας έτσι και το ανάλογο κλίμα στην κοινή γνώμη. Η αλήθεια είναι ότι μετά κάποιες μαζικές αναχωρήσεις από το νησί μας, με την μετεγκατάσταση αναγνωρισμένων προσφύγων απευθείας από τη Λέσβο για τη Γερμανία και τις σταδιακές αναχωρήσεις προς την ενδοχώρα που παρατηρήθηκαν πριν μερικές εβδομάδες, τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται μια στασιμότητα, που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά γιατί συμβαίνει. Και αυτό παρόλο που υπάρχουν αρκετοί από τους ήδη διαμένοντες στο νησί για τους οποίους έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός. Το ανησυχητικό είναι ότι ενώ στα άλλα νησιά, που είναι πύλες εισόδου, ο αριθμός των φιλοξενουμένων σε αυτά έχει μειωθεί εντυπωσιακά και καταγράφονται τριψήφια πλέον νούμερα, στη Λέσβο εξακολουθεί ο αριθμός των διαμενόντων να παραμένει ακόμη υψηλός. Το γεγονός δε ότι από το σύνολο των φιλοξενουμένων στα πέντε νησιά, μόνο στη Λέσβο βρίσκονται πάνω από το 65% αυτών, είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο, που οφείλουν οι αρμόδιοι το συντομότερο δυνατό να «διορθώσουν», επισπεύδοντας τις όποιες διαδικασίες απαιτούνται προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των διαμενόντων στο νησί.

 Και επειδή το κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ δεν συνοδεύτηκε με την αναχώρηση όλων των φιλοξενουμένων σε αυτόν προς την ηπειρωτική χώρα , όπως λεγόταν ανεπισήμως από τους αρμόδιους, αλλά μόνο μέρος τους , αφού η συντριπτική πλειοψηφία τους μετακινήθηκε προς την προσωρινή δομή, επιβάλλεται να τηρηθεί η υπόσχεση που είχε δοθεί, διαφορετικά δίνεται ...τροφή και επιχειρήματα σε όσους αμφισβητούν ότι κάτι σημαντικό έγινε με το κλείσιμο του Καρά Τεπέ και την αποσυμφόρηση της περιοχής, αφού οι διαμένοντες στο δημοτικό καταυλισμό απλά μετακινήθηκαν λίγα μέτρα παρακάτω, ενισχύοντας αριθμητικά την ήδη πολυάριθμη προσωρινή δομή! Και επειδή εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, όλα έχουν τη σημασία τους, όχι μόνο για τις εντυπώσεις , αλλά και για την ουσία, οφείλουν οι κυβερνητικοί παράγοντες που εμπλέκονται με την επιχείρηση αποσυμφόρησης, να κάνουν το κάτι παραπάνω, προκειμένου η Μυτιλήνη να ανακουφιστεί επιτέλους από την έντονη παρουσία τόσων μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της. Το γεγονός ότι στη γειτονική Χίο και στην εκεί δομή, παραμένουν σήμερα περί τους 900 ανθρώπους, όσους σχεδόν προβλέπεται ότι δύναται να φιλοξενήσει η ΒΙΑΛ, όταν πριν ένα χρόνο ήταν μερικές χιλιάδες, δείχνει ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι άσχετη της «εμπλοκής» του Χιώτη υπουργού Ν.Μηταράκη, που φαίνεται να μεροληπτεί, δεδομένου ότι πρόκειται και για την εκλογική του περιφέρεια. Δεν γίνεται, όταν στη γειτονική Χίο υπάρχει αυτή η κατάσταση, η αποσυμφόρηση της Λέσβου να κινείται σε ρυθμούς χελώνας, όταν αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα και φιλοξενεί σχεδόν τα δύο τρίτα του συνολικού μεταναστευτικού πληθυσμού των νησιών. Οταν είναι περισσότερο από εμφανές ότι οι ρυθμοί θα πρέπει να ενταθούν για να έχουμε αντίστοιχη, τουλάχιστον με τα άλλα νησιά, μείωση του αριθμού των φιλοξενουμένων. Δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις και οι προθέσεις στην παρούσα φάση , αλλά συγκεκριμένες ενέργειες, που με μαθηματική ακρίβεια, μέσα στο καλοκαίρι θα οδηγούν σε μείωση των σημερινών φιλοξενουμένων τουλάσχιστον κατά το ήμισυ και προς τα τέλη του Φθινοπώρου στην οριστική απομάκρυνση και των υπολοίπων, όπως άλλωστε υπάρχει σχετική δέσμευση, δεδομένου και του τερματισμού τέλος Νοεμβρίου του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στη Λέσβο και εν αναμονή της λειτουργίας του νέου ΚΥΤ, που θα σημάνει και το κλείσιμο της προσωρινής δομής του Μαυροβουνίου.

Σε ότι αφορά δε το μέτωπο της πανδημίας, η επιχειρούμενη «γαλάζια ελευθερία» που στοχεύει να εμβολιάσει το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού του νησιού, μέχρι τέλος Ιουνίου, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι συντομότερα από άλλες περιοχές το νησί θα κτίσει ισχυρό τείχος ανοσίας, έναντι του COVID 19, γεγονός που θα επιτρέψει με μεγαλύτερη ασφάλεια να κινηθούν όλες οι άλλες δραστηριότητες επανεργοποιώντας όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νησιού, που για μήνες βρισκόταν σε αναμονή και σε ακινησία! Η επιχείρηση εμβολιασμού ολόκληρου του νησιού σε διάστημα ενάμιση μήνα, ωστόσο, για να στεφθεί με επιτυχία, θα χρειαστεί να δραστηριοποιηθούν όλοι εκείνοι οι παράγοντες, που θα καταστήσουν το πράγματι δύσκολο αυτό εγχείρημα πράξη. Το στοίχημα αυτό, χωρίς καμιά αμφιβολία, θα πρέπει να κερδηθεί, γιατί θα επαναφέρει στην τοπική κοινωνία το αίσθημα ασφάλειας που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε. Και είναι σίγουρο ότι θα δόσει νέα ώθηση στην επανεκκίνηση του νησιού μας προς την κανονικότητα, που πάντα αποτελεί τον κύριο στόχο για να μπει στη νέα εποχή, μετά την «τραυματική» περίοδο της έντασης του προσφυγικού -μεταναστευτικού και τον τελευταίο χρόνο και της πανδημίας. Είναι πλέον η ώρα η Λέσβος να γυρίσει σελίδα, να αφήσει πίσω της όλες αυτές τις «τραυματικές» εμπειρίες, με στόχο και μοναδικό μέλημα της να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της και τις ευκαιρίες  που παρουσιάζονται ή θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ατενίσει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία  και αυτοπεποίθηση. Τώρα που κλείνει δυσάρεστα «μέτωπα», τώρα είναι η ευκαιρία να επανεκκινήσει τις υγιείς δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας για μια καλύτερη θέση στα μελλοντικά δρώμενα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey