Το «σκηνικό» άλλαξε, αλλά δεν αρκεί αν δεν αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες ...

04/06/2022 - 10:00 Ενημερώθηκε 05/06/2022 - 12:43

Όταν πριν από τρία ακριβώς χρόνια, τον Μάϊο του 2019, πραγματοποιήθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες συνέπεσαν με τις ευρωεκλογές, για να ακολουθήσουν μετά από 40 περίπου μέρες και οι εθνικές εκλογές, το πολιτικό σκηνικό της τότε εποχής δεν είχε καμιά σχέση με το τωρινό, όπου και πάλι ετοιμάζονται να τοποθετηθούν διπλές- και ενδεχομένως και τριπλές κάλπες-, με τις εθνικές τούτη τη φορά εκλογές να προηγούνται των αυτοδιοικητικών, κατά μερικούς μήνες, εκτός και αν έχουμε πρόωρη προσφυγή, το ερχόμενο φθινοπώρο, όπως θέλουν τα διάφορα «σενάρια» που κυκλοφορούν. Τότε όλα τα σενάρια προεξοφλούσαν, έχοντας και τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις της τότε περιόδου, ότι η ΝΔ ερχόταν με... φόρα για να πάρει την «πρωτιά» σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, στις ευρωεκλογές και να κυριαρχήσει σε περιφέρειες και δήμους, με φυσική εξέλιξη και την ανάδειξή της στην κυβέρνηση της χώρας. Τότε, για να ανατρέξουμε στην περίοδο αυτή, στον τόπο μας το μείζον πρόβλημα που κυριαρχούσε στο δημόσιο λόγο ήταν η κατάσταση με το μεταναστευτικό και οι εντάσεις που προκαλούσε στην τοπική κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεταναστευτικό ήταν στην ατζέντα όλων των παρατάξεων, προτάσσοντας το ως το κύριο πρόβλημα του τόπου μας που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Ενώ είναι κοινό μυστικό ότι κάποιοι πολιτεύτηκαν έχοντας ως μόνο αφήγημα και μάλιστα εμμονικό, το μεταναστευτικό, αφού μέσα από αυτό αναζήτησαν ρόλο στα τοπικά δρώμενα και τώρα που το θέμα αυτό φαίνεται να περνά σε δεύτερη μοίρα, βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση και σε αδιέξοδο, αρνούμενοι ή μη μπορώντας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το γεγονός ότι παρά την εμφανή αλλαγή της εικόνας του μεταναστευτικού στο νησί, κάποιες δυνάμεις, αλλά και μεμονωμένοι τοπικοί «παράγοντες», επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα να επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα, δείχνει ότι κάποιοι επιμένουν να διαιωνίζουν το πρόβλημα, προσδοκώντας ρόλο και λόγο ύπαρξης μέσα από την αναμόχλευση μιας ιστορίας, που όμως πλέον, όχι μόνο δεν κινητοποιεί, αλλά δεν φαίνεται να απασχολεί και τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, που θεωρεί ότι ...οδεύει προς οριστική και ασφαλή λύση. 

Τούτων δοθέντων λοιπόν, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, θα υπάρχει ένα εντελώς άλλο τοπίο, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, αφού εκ των πραγμάτων θα έχει «υποχωρήσει», δεν θα βρίσκεται δηλαδή στις πρώτες προτεραιότητες του δημόσιου διαλόγου, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές, δοθέντος ότι άλλα ζητήματα θα απασχολούν κατά κύριο λόγο και την τοπική κοινωνία, που θα επηρεάσουν ασφαλώς και την προτίμησή της, όταν θα κληθεί στις κάλπες, είτε για την εκλογή κυβέρνησης, είτε για τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές. Το γεγονός μάλιστα ότι οι σημερινοί κυβερνώντες, παρά την εικόνα «χάους», με τις διάσπαρτες δομές, που παρέλαβαν και τις αρχικές παλινωδίες τους στα πλαίσια της διαχείρισης της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατούσε στο νησί, κατάφεραν να βάλουν σε ασφαλείς ...ράγες την υπόθεση, φυλάσσοντας τα θαλάσσια σύνορα και αποσυμφορώντας δραστικά το νησί, πιστώνονται την επιτυχία αυτή, κερδίζοντας τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης, αλλά και τα «εύσημα» φίλων και «αντιπάλων» που αναγνωρίζουν αυτήν την θετική εξέλιξη. Σε αυτήν την αλλαγή κλίματος ωστόσο καθοριστική ήταν και η συμβολή τοπικών αυτοδιοικητικών κυρίως παραγόντων, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων και της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης, ως συλλογικού θεσμού, που πρωτοστάτησαν, βάζοντας κυριολεκτικά πλάτη, κόντρα στο λαϊκισμό που κυριαρχούσε στο διαδίκτυο, γεγονός που αναμένεται να...μετρήσει και στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί για να είμαστε δίκαιοι , δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι το τοπίο που υπήρχε το 2019 και τους πρώτους μήνες της τότε νέας διακυβέρνησης, δεν έχει καμιά σχέση με την σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το μεταναστευτικό στο νησί μας. Η εικόνα είναι αισθητά πολύ καλύτερη και ασφαλώς δεν έγινε από μόνη της. Το γεγονός δε ότι το μεταναστευτικό ως πρόβλημα, δεν υπάρχει στην ατζέντα κορυφαίων πολιτικών παραγόντων που επισκέπτονται τη Λέσβο, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν, όταν οι όποιες επισκέψεις ξεκινούσαν από την ...ξενάγηση στη Μόρια, κάτι δείχνει! Και όσο και αν επιχειρείται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και παρατάξεις, να περάσουν σε δεύτερη μοίρα και να υποβαθμίσουν αυτήν την καίριας σημασίας για τον τόπο μας αλλαγή «σκηνικού», σαν να ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη, η κοινή γνώμη και η τοπική κοινωνία δεν «ξεγελιούνται» και όταν έρθει η ώρα της κρίσης θα ...μιλήσουν και θα καταλογίσουν τις όποιες ευθύνες σε αυτούς που τους αναλογούν. 

Η δικαίωση, μπορεί να αργεί όπως το... «ιππικό», αλλά όταν έρχεται είναι καταλυτική! Και στην προκειμένη περίπτωση αυτοί που λειτούργησαν με γνώμονα την αναζήτηση της καλύτερης και ασφαλέστερης λύσης για τη διαχείριση του μείζονος αυτού προβλήματος, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο τόπος μας, προσεγγίζοντας το με ορθολογισμό και υπευθυνότητα προκειμένου σε πρώτη φάση να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες και σε δεύτερη να δρομολογηθεί η οριστική διευθέτησή του, δικαιώνονται από τις εξελίξεις, αφού η δραστική μείωση των διαμενόντων στην μοναδική προσωρινή δομή είναι πλέον γεγονός. Ενώ και η νέα «κλειστή» δομή που έχει δρομολογηθεί να γίνει εκτός κατοικημένης περιοχής βρίσκεται σε καλό δρόμο. Το γεγονός δε ότι το μεταναστευτικό έφυγε από το προσκήνιο, παρά τις «κασσάνδρες» που κινδυνολογούσαν, με τα συνωμοσιολογικά «σενάρια» και τις ανακρίβειες που κυκλοφορούσαν, για να προκαλέσουν σύγχυση και ανησυχία στην κοινή γνώμη, εκθέτει όσους επιχείρησαν κόντρα στην κοινή λογική να «συντηρήσουν το θέμα, με ένα «κρεσέντο» λαϊκισμού και πολιτικής αντιπαράθεσης, προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα ακροατήριο που αρέσκεται στο «όχι σε όλα», και σε διχαστικές λογικές, αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της άρνησης στην πραγματικότητα. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι βλέποντας ότι οι εικασίες τους όχι μόνο έπεσαν στο κενό, αλλά δεν βρίσκουν και καμιά ανταπόκριση από τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας-πλην των «Λακεδαιμονίων», που παραμένουν κολλημένοι και εμμονικοί με το θέμα- αφού οι εξελίξεις τους διαψεύδουν σε τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, φαίνεται να έχουν «καταπιεί τη γλώσσα τους», θέλοντας να περάσει το θέμα στα ...ψιλά, προκειμένου να μην έχουν προσωπικό και πολιτικό «κόστος» από την όλη υπόθεση. Δυστυχώς όμως το μεταναστευτικό, όχι πλέον ως το μείζον πρόβλημα για τον τόπο μας, αλλά τα όσα έχουν δρομολογηθεί γύρω από την διαχείρισή του, εκ των πραγμάτων θα «παίξει» και στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις ρόλο, «επιβραβεύοντας» εκείνους που συνέβαλλαν στο να μπει τάξη στην περιοχή μας.  

Όμως πολύ σημαντικό για τον τόπο μας είναι το γεγονός ότι ένεκα του βάρους που σήκωσε το νησί μας με το μεταναστευτικό, το ενδιαφέρον της κεντρικής διοίκησης έχει αισθητά διαφοροποιηθεί και αυτό αποτελεί ευκαιρία που όχι μόνο δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Η Πολιτεία και η Ε.Ε. αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν να στηρίξουν την επανεκκίνηση της Λέσβου και υπάρχουν σαφή «δείγματα γραφής» των προθέσεων τους, αρκεί και οι τοπικές αρχές να είναι σε θέση να «εκμεταλλευτούν» αυτή τη μοναδική συγκυρία, που δεν θα είναι πάντοτε ευνοϊκή για τον νησί μας. Τώρα που τα «μάτια» της κεντρικής διοίκησης και των εμπλεκόμενων κυβερνητικών παραγόντων είναι στραμμένα και προς τη Λέσβο, τώρα είναι η ευκαιρία να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες δεσμεύσεις για να προχωρήσουν μια σειρά έργα και παρεμβάσεις που μπορεί να βάλουν το νησί σε τροχιά ανάπτυξης. Η παρουσία τον τελευταίο καιρό υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, μπορεί να εντάσσεται στα πλαίσια μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και να έχει και επικοινωνιακό χαρακτήρα, αλλά δεν παύει να έχει και ουσία, αφού «διά ζώσης» αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για μια σειρά έργα που σχεδιάζονται και δρομολογούνται, με το παράδειγμα της επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη να είναι το πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό. Όσο δε και αν θέλουν κάποιοι να παραβλέψουν τα «αντισταθμιστικά», λόγω μεταναστευτικού, που κατευθύνονται προς στη Λέσβο, μόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι. Μόνο το γεγονός ότι τρεις πρώην χώροι φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, αλλάζουν χρήση και μετατρέπονται σε χώροι αναψυχής, αθλητισμού και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αναβαθμίζοντας, μαζί με αυτούς και την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, που όμοιά της δεν θυμόμαστε να έχει ξανασυμβεί στο τόπο μας. Μιλάμε για τους χώρους του πρώην ΠΙΚΠΑ, του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ και του πρώην ΚΥΤ της Μόριας, που παραχωρούνται στο δήμο και αξιοποιούνται για να στεγάσουν, παιδικές κατασκηνώσεις (στο ΠΙΚΠΑ), το κέντρο κυκλοφοριακής αγωγής , το μουσείο μνήμης για το μεταναστευτικό , το κλειστό αθλητικό κέντρο και άλλες χρήσεις (στο χώρο του Καρά Τεπέ), το Μουσικό Σχολείο και το Ειδικό Σχολείο , καθώς και φοιτητικές εστίες (στο πρώην ΚΥΤ), με γενναίες χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπ. Μετανάστευσης, αλλά και τα εμπλεκόμενα υπουργεία, που μέρος αυτών ήδη έχουν πιστωθεί για λογαριασμό του δήμου Μυτιλήνης. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από τις εμπλεκόμενες τοπικές αρχές, γιατί είναι γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης πάντα δημιουργούνται και ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάνονται λόγω ενδογενών αδυναμιών και ολιγωριών του τοπικού πολιτικού και υπηρεσιακού δυναμικού. Αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να αποκλειστεί πάση θυσία, γιατί είναι κρίμα για τον τόπο μας, μετά από μια τέτοια περιπέτεια και με δεδομένη τη στήριξη της κεντρικής διοίκησης να μείνουν μόνο τα ...λόγια! Ας το φροντίσουν λοιπόν! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey