Εντός του καλοκαιριού παραδίδεται η λιμνοδεξαμενή του Σεδούντα

Θεμελιώθηκε το 1999 ολοκληρώνεται το 2017

19/05/2017 - 16:26 Ενημερώθηκε 19/05/2017 - 16:43

Ήταν το μακρινό 1999 όταν έγινε η θεμελίωση της λιμνοδεξαμενής του Σεδούντα. Το πολύπαθο έργο έφθασε σε φάση ολοκλήρωσης μόλις το 2017. Οι δύο δεκαετίες που απαιτήθηκαν για να κατασκευαστεί το έργο δεν είναι αποτέλεσμα των τεχνικών δυσκολιών αλλά της έλλειψης πολιτικής βούλησης να δοθούν έγκαιρα οι αναγκαίες πιστώσεις. Τεχνικής φύσης δυσκολίες (π.χ. κατολισθήσεις) παρουσιάστηκαν αλλά αντιμετωπίσθηκαν. Η ολοκλήρωση αυτού του πολύπαθου έργου αποτέλεσε πάγιο αίτημα όλων των Δημοτικών Αρχών του Πλωμαρίου τα παλαιότερα χρόνια και των Αντιδημάρχων της περιοχής (από το 2010 και μετά). Επίσης ήταν μόνιμο αίτημα των Νομαρχών και των Περιφερειαρχών των νησιών μας προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, επιθεώρησε την εξέλιξη των εργασιών χθες Πέμπτη 18 Μάη 2017, κι εκτιμά ότι εντός του καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες.

Το έργο εκτελείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχει προϋπολογισμό προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο των εργασιών που εκτελεί η Περιφέρεια κατασκευάστηκε ο υπερχειλιστής, τοποθετήθηκε στεγανοποιητική μεμβράνη σε τμήματα του φράγματος και των πρανών και κατασκευάστηκαν διάφορα τεχνικά έργα για την ασφάλιση του έργου έναντι των κατολισθήσεων.

Κατά την επίσκεψη του κ. Βαλσαμίδη και στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων διαπιστώθηκε η ανάγκη κατασκευής πρόσθετων έργων αντιστήριξη του δρόμου πρόσβασης στη λιμνοδεξαμενή. Επίσης μικρές παρεμβάσεις που απαιτούνται για τη διευθέτηση του ποταμού Άνυδρου ο οποίος τροφοδοτεί τη λιμνοδεξαμενή προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες των υδάτων. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν πως ένα τμήμα του νερού του ποταμού φεύγει δεν πέφτει μέσα στην λιμνοδεξαμένη αλλά συνεχίζει την πορεία του στην κοίτη του ποταμού.  Η λιμνοδεξαμενή έχει χωρητικότητα 210.000 κ.μ. νερού.

Οι εργασίες που θα απαιτηθούν είναι μικρής κλίμακας και ήδη έχει ανατεθεί στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας να συντάξει την σχετική μελέτη.

Ο κ. Βαλσαμίδης έχει ενημερώσεις τη ΔΕΥΑΛ προκειμένου να προετοιμαστεί σχετικά για να μπορέσει να αξιοποιηθεί και το δίκτυο που θα διοχετεύει το νερό της λιμνοδεξαμενής στις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey