Αναζητούνται εναλλακτικές προτάσεις για το στεγαστικό του Εφετείου

Το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης Το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Στο επίκεντρο το Εφετείο Βορείου Αιγαίου

15/03/2025 - 10:30 Ενημερώθηκε 15/03/2025 - 11:25

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση στέγασης του Εφετείου Βορείου Αιγαίου μετά την πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη με αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρη Βασιλούδη, τον γραμματέα Νίκο Σάββα και το μέλος Δημήτρη Μοιρασγεντή, προέκυψε πρόταση για κατασκευή του νέου Εφετείου σε οικόπεδο που βρίσκεται πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου και ανήκει στο Δημόσιο.

Θυμίζουμε ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την ίδρυση του Εφετείου στην αυλή του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης, ωστόσο όπως συζητήθηκε στην συνάντηση τα εμπόδια αυτού του σχεδίου δυσκόλευαν αυτό το εγχείρημα.

Βέβαια στην επιστολή - απάντηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της τ. ‘’ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ’’ 2010 - 2019 και τ. Γενικό Διευθυντή Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, Πολιτικό Μηχανικό κ. Βασίλη Χανδακά, μετά από παρέμβαση Σηφουνάκη, σημειώνεται ότι η εταιρεία «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ» κατά την τετραετία 2010 - 2014, συνέταξε το κτιριολογικό πρόγραμμα μετά από επιτόπιες μεταβάσεις του ίδιου με συνεργάτες του, ολοκληρώνοντας την μελέτη τον Μάρτιο του 2012 με πέντε εναλλακτικές αρχιτεκτονικές προτάσεις, βασιζόμενες επί του περιγράμματος των ερειπίων που βρίσκονται στο δυτικό μέρος του οικοπέδου του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης. Στην ίδια επιστολή σημειώνεται ακόμη πως «το θέμα της οικοδόμησης του χώρου εξετάστηκε ενδελεχώς σε συνεργασία με την προϊσταμένη της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου αλλά και των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος του οποίου υπήρξατε τότε Υπουργός λαμβάνοντας υπόψη ότι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο με το ΦΕΚ 731/Δ/31.12.1985 το κτίριο των Δικαστηρίων και όχι τα ερείπια. Επιπλέον τονίζεται ότι τα ερείπια είναι όμορα του μνημείου και όχι αυτά τα ίδια χαρακτηρισμένα ως μνημείο».

Ακολούθως ο κ. Χανδακάς επικαλείται τους όρους του νομοθέτη και σημειώνει πως σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμός «Για επεμβάσεις ή προσθήκες σε διατηρητέα κτίρια ή την κατασκευή νέων κτιρίων σε ακίνητα στα οποία υπάρχουν διατηρητέα κτίρια, μπορούν να ορίζονται με τη διαδικασία που καθορίζεται στην παράγραφο 3α συμπληρωματικοί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης ή χρήσης κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη εφόσον δεν αλλοιώνονται τα στοιχεία που συνέτειναν στο χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων» και προσθέτει πως «το ΥΠΠΟ, αφού το ερειπωμένο κτίριο και τα μικρά ερείπια που είναι πλησίον του, είναι παλαιότερα των 100 ετών, τυγχάνει επίσης σύμφωνα με το αρθ.10 παρ. 6 του ν 4848/2021 έγκριση της Υπηρεσίας του». Δεδομένων τούτων ο κ. Χανδακάς καταλήγοντας σημειώνει ότι η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΑΣΤΙΚΗ εισηγήθηκε ότι είναι νόμιμη η ανέγερση στο συγκεκριμένο χώρο στο Δυτικό μέρος του Δικαστικού Μεγάρου του νέου Εφετείου Βορείου Αιγαίου και ολοκληρώνει επισημαίνοντας ότι πρέπει να υποβληθεί η μελέτη στις υπηρεσίες του Υπ. Περιβάλλοντος και του ΥΠΠΟ, οι οποίες την εγκρίνουν ως έχει, ή προτείνουν τροποποιήσεις σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις και στη συνέχεια με την ολοκλήρωση της εκπόνησης της Μελέτης Εφαρμογής, δημοπρατείται και υλοποιείται το έργο.

Το εναλλακτικό σχέδιο είναι το οικόπεδο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο επιφάνειας περίπου 900μ2, ωστόσο το ζήτημα που προκύπτει σε αυτή τη περίπτωση είναι ότι το χάλασμα που υπάρχει - καθώς το Δημόσιο εκ του αποτελέσματος δεν φρόντισε για την διατήρηση του αρχικού κτιρίου- έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η λύση που προβλήματος αυτού είναι πράξη αποχαρακτηρισμού όπως ειπώθηκε από τον Υπουργό προκειμένου σε επόμενο στάδιο να εκπονηθεί η μελέτη του έργου.

Σηφουνάκης: «Ο αποχαρακτηρισμός είναι μη σύννομη πράξη»

Βέβαια η εγκατάλειψη του αρχικού σχεδίου έχει εγείρει αντιδράσεις.

«Ο αποχαρακτηρισμός κηρυγμένου κτιρίου είναι μη σύννομη πράξη» αναφέρει σε δήλωσή του ο π. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης με αφορμή την νέα πρόταση του Υπουργείο Δικαιοσύνης, για το κτίρι του Εφετείου Βορείου Αιγαίου επισημαίνοντας ότι για το Εφετείο Βορείου Αιγαίου έχει εκπονηθεί ήδη μελέτη από την ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ που επιχειρείται να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

«Για το έργο της μόνιμης στέγασης του ‘’Εφετείου Βορείου Αιγαίου’’ στην Μυτιλήνη, έχω επανειλημμένως αναφερθεί ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης το 2012, δια της τότε ‘’ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ αε’’, ολοκλήρωσε την Α’ φάση της μελέτης οριστικής στέγασής του.

Έκτοτε παρήλθαν δεκατρία χρόνια και ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης κ Γ. Φλωρίδης μετά την επίσκεψή του στην Λέσβο 7-8 Νοεμβρίου 2024 ανακοίνωσε την δρομολόγηση ολοκλήρωσης της μελέτης και του έργου, γιατί αποδέχεται ότι και στην χώρα μας πρέπει επιτέλους να υπάρχει συνέχεια στην διοίκηση.

Δημοσιεύθηκε στις 6/3/2025 ότι έγινε συνάντηση του προεδρείου του Δικηγορικού Συλλόγου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, στον οποίο ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι υπάρχει άλλη λύση και απλώς πρέπει να γίνει αποχαρακτηρισμός κηρυγμένου κτιρίου» αναφέρει ο κ. Σηφουνάκης κατά την εισαγωγή και στην συνέχεια τονίζει: «Γνωρίζω ως αρχιτέκτονας αλλά και έχοντας διατελέσει πολιτικός προϊστάμενος στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ότι ο αποχαρακτηρισμός είναι μη σύννομη πράξη.

Συγκεκριμένα για το Εφετείο, το κτίριο τοποθετείται επί υπαρχόντων ερειπίων πέρα του κηρυγμένου κτιρίου».

Μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα απευθύνθηκε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τ. ‘’ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ αε’’ 2010 - 2019 , και τ. Γενικό Διευθυντή Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, Πολιτικό Μηχανικό κ. Βασίλη Χανδακά ο οποίος απάντησε με επεξηγηματική επιστολή.

«Η εκπόνηση νέας μελέτης σημαίνει επιπρόσθετο δημόσιο χρήμα»

Επιπλέον αναφέρει πως η ματαίωση ενός ώριμου έργου σε δημόσιο χώρο με πολιτιστική αξία, η εκπόνηση νέας μελέτης, ήτοι επιπρόσθετο δημόσιο χρήμα, είναι πράξη που θα έχει πολλαπλές συνέπειες.

«Σημειώνω ότι η υπάρχουσα και λεπτομερώς εκπονηθήσα μελέτη προβλέπει όλους τους χώρους που απαιτούνται για την λειτουργία ενός Εφετείου, όπως: μεγάλη αίθουσα Δημοσίων Συνεδριάσεων, γραφείο προέδρου, γραφείο εισαγγελέα, οκτώ άλλα γραφεία, χώρους συσκέψεων δικαστών, βοηθητικούς χώρους, ειδικούς χώρους κράτησης κατηγορουμένων, WC, κ.α..

Η ‘’ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ’’ εξέτασε όλες τις εκδοχές για στέγαση του Εφετείου στην πόλη της Μυτιλήνης, και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού εκπόνησε την μελέτη που για άλλη μια φορά επιχειρείται η ακύρωσή της» καταλήγει στην δήλωσή του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey