FOLLOW US

Πολιτική

Ο Μουτζούρης κέρδισε πανηγυρικά, αφού τιμωρήθηκε η «μιας γυναικός αρχή»!

Νέος Περιφερειάρχης από την κάλπη των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής αναδείχθηκε ο Κώστας Μουτζούρης, που επικράτησε της νυν περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου, που είχε το χρίσμα της ΝΔ. Ο Κ. Μουτζούρης σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα συγκεντρώνει πάνω από το 55% των ψήφων, έναντι περίπου του 45% της Χρ. Καλογήρου, γεγονός που καταγράφεται ως μια καθαρή νίκη, που τις τελευταίες μέρες χαρακτηριζόταν από πολλούς ως μια αμφίρροπη αναμέτρηση, που μάλλον έκλεινε προς την κ. Καλογήρου, λόγω της διαφοράς των 7 μονάδων υπέρ της, αλλά και του γενικότερου ρεύματος που κατέγραψε η ΝΔ. Ωστόσο η αναμέτρηση του δεύτερου γύρου αποδείχτηκε μια καθαρή νίκη για τον Κώστα Μουτζούρη που σημαίνει και αλλαγή στην κορυφή της Περιφέρειας, ύστερα από την 5ετή διοίκηση της Χρ. Καλογήρου. Είναι βέβαιο ότι η ήττα της Καλογήρου προκαλεί αναταράξεις στο σκηνικό της Περιφέρειας, με τους διαμορφούμενους συσχετισμούς μεταξύ των παρατάξεων, να ανοίγουν εντελώς το τοπίο και μένει να δούμε τι συνεργασίες και συμμαχίες θα δημιουργηθούν, προκειμένου να διοικηθεί η Περιφέρεια.

Η αναμέτρηση του δεύτερου γύρου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ήταν μια από τις επτά αναμετρήσεις σε αντίστοιχες περιφέρειες της χώρας που είχαμε επαναληπτικές εκλογές, στις οποίες οι υποψήφιοι που είχαν το χρίσμα της ΝΔ τις κέρδισαν όλες έναντι των αντιπάλων τους, εκτός της δικής μας, αυτής του Βορείου Αιγαίου, όπου η εκλεκτή της ΝΔ έχασε παρόλο που προηγούνταν από τον πρώτο γύρο με 7 μονάδες διαφορά και μάλιστα ...πανηγυρικά! Το γεγονός αυτό ασφαλώς και θα πρέπει να προβληματίσει τη ΝΔ κεντρικά για τη συγκεκριμένη επιλογή, δεδομένου ότι από την αρχή, που προτάθηκε η υποψηφιότητά της, υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή της Χρ. Καλογήρου, από πάρα πολλά τοπικά στελέχη του κόμματος της. Το αποτέλεσμα της κάλπης στις επαναληπτικές εκλογές της Περιφέρειας για τους καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στη Λέσβο -και όχι μόνο- αποτελεί μια προσωπική ήττα της ίδιας της κ. Καλογήρου, που «πλήρωσε» για τη συμπεριφορά της. Αυτό δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα δεν αποτελεί και νίκη του Κ. Μουτζούρη, που κατέβηκε «αντάρτης», κόντρα στην επιλογή του πολιτικού του χώρου και δικαιώθηκε από την κάλπη. Δεν είναι τυχαίο ότι στις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ με τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών στις Περιφέρειες να έχουν κριθεί και αναφερόμενος σε αυτά μίλησε για νίκη της ΝΔ στις 6 από τις 7 περιφέρειες, προσθέτοντας ωστόσο ότι και σε αυτή του Βορείου Αιγαίου εκλέχτηκε περιφερειάρχης που προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της «γαλάζιας » παράταξης, εννοώντας τον Κ. Μουτζούρη, κάτι που προφανώς και ισχύει.

Είναι γεγονός ότι η ΝΔ κεντρικά μπορεί να έδωσε το χρίσμα στην Χρ. Καλογήρου και να στήριξε την υποψηφιότητά της και με την επίσκεψη του προέδρου της Κυρ. Μητσοτάκη στη Μυτιλήνη που ήρθε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό για να την εκφράσει και από κοντά, αλλά βλέποντας και τις έντονες ενστάσεις και αντιδράσεις του τοπικού κομματικού μηχανισμού περιορίστηκε σε αυτά και δεν προχώρησε σε καρατομήσεις, όπως έγινε σε άλλες περιοχές, αφήνοντας προφανώς «όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», δεδομένου ότι υπήρχαν και οι ευρωεκλογές και δεν ήταν ώρα για να ανοίξουν ...μέτωπα! Σε τελική ανάλυση ήταν κοινό μυστικό ότι η επιλογή της Χρ. Καλογήρου δεν ήταν από τις πρώτες επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη, υπήρχε προβληματισμός και διάφορα σενάρια που τελικά δεν περπάτησαν. Από τη στιγμή ωστόσο που ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να στηρίξει όλους τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, το χρίσμα στην Χρ. Καλογήρου ήταν μονόδρομος υποχρεωτικός! Παρά τη στήριξη αυτή ωστόσο η στελέχωση του ψηφοδελτίου της ήταν κοπιαστική και για τη νυν περιφερειάρχη που ασκεί διοίκηση εδώ και 5 χρόνια, έχει γυρίσει τα νησιά πολλές φορές και προφανώς ήταν το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο σε σχέση με τους άλλους διεκδικητές της Περιφέρειας που μόλις τους τελευταίους μήνες έσπευσαν να κάνουν επαφές και συναντήσεις με φορείς και παράγοντες για να στελεχώσουν τα δικά τους ψηφοδέλτια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών που συνάντησε και για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου ήταν και το γεγονός ότι εν ενεργεία περιφερειακοί της σύμβουλοι τελικά επέλεξαν, ή να μην είναι ξανά υποψήφιοι, είτε να πάνε σε αντίπαλα ψηφοδέλτια, είτε να μετακινηθούν στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, όπως συνέβη και με τους τρεις χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και τον έπαρχο Λήμνου. Όλα αυτά μαρτυρούν ότι οι δεσμοί των άμεσων συνεργατών στην Περιφέρεια και των κομματικών στελεχών με το πρόσωπο της νυν περιφερειάρχη είχαν διαρραγεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό ήταν ένα ορατό πρόβλημα που κάποιοι υποτίμησαν ή δεν εκτίμησαν στο βαθμό που έπρεπε, πριν τις οριστικές αποφάσεις.

Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα υπογραμμίζοντας αυτό που πολλοί υποστήριζαν και διαπίστωναν όσο προχωρούσε και η προεκλογική μάχη, ότι ο «αδύνατος κρίκος» του συνδυασμού Καλογήρου, ήταν η ίδια η επικεφαλής. Κάτι άλλωστε που πρώτοι απ’ όλους το διαπίστωσαν οι ίδιοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού της, που βρέθηκαν να απολογούνται για καταστάσεις πέραν των πολιτικών επιχειρημάτων. Η αποστροφή στην υποψηφιότητα της από ένα μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ, αλλά και απλού κόσμου, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, δεν έγινε με πολιτικά χαρακτηριστικά, γιατί είχε το χρίσμα της ΝΔ, αλλά για καθαρά προσωπικούς λόγους που έχουν σχέση με συγκεκριμένες συμπεριφορές. Έτσι ουσιαστικά η υποψηφιότητα Καλογήρου εξελίχθηκε σε βασικό «χορηγό» του συνδυασμού Μουτζούρη, που εισέπραξε αυτήν την αντιπάθεια και την «τιμωρητική» διάθεση μέρους του εκλογικού σώματος στο πρόσωπο της νυν περιφερειάρχη. Όταν μάλιστα η αντιπαράθεση του δεύτερου γύρου επικεντρώθηκε μόνο μεταξύ των δυο προσώπων, του Κ. Μουτζούρη και της Χρ. Καλογήρου, αφού οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι είχαν ήδη εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, η προτίμηση στον πρώτο ήταν πιο εύκολη, όπως καταγράφηκε και στο αποτέλεσμα της κάλπης.

Ασφαλώς και το αποτέλεσμα της Κυριακής αποτελεί μια ομολογουμένως μεγάλη νίκη του Κώστα Μουτζούρη, που πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες μέρες έκανε ό,τι μπορούσε αν όχι για να χάσει, πάντως σίγουρα για να έχει απώλειες, αφού φρόντισε να «πατήσει» όλες τις πεπονόφλουδες που του είχαν στήσει οι διάφοροι... παρατρεχάμενοι της κ. Καλογήρου. Αποτελεί ωστόσο και προσωπική ήττα της Χρ. Καλογήρου, που μια αναμέτρηση, που στην αρχή του χρόνου φαινόταν χωρίς αντίπαλο κατάφερε να την κάνει ντέρμπι και τελικά να χάσει και πανηγυρικά. Φρόντισε στα χρόνια αυτά που ηγείται της περιφερειακής αρχής να ανοίξει τόσα ενδοπαραταξιακά μέτωπα, αλλά με τις άλλες παρατάξεις, που έμεινε χωρίς καμιά εφεδρεία εν όψει δεύτερου γύρου και περίμενε μόνο σε «αυτοκτονικά» λάθη του αντιπάλου για να σωθεί! Η «ενός ανδρός αρχή», ή για να ακριβολογούμε, η «μιας γυναικός αρχή» για την περιφέρεια είχε κόστος και αυτό πλήρωσε η κ. Καλογήρου, με το λογαριασμό της κάλπης να μην αφήνει καμιά αμφιβολία περί του αντιθέτου.

Η εκλογή του πρώην πρύτανη Κ. Μουτζούρη στη θέση του περιφερειάρχη αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή στα μέχρι τώρα δεδομένα και θα χρειαστεί λόγω και των συσχετισμών που διαμορφώθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο, η συνεργασία περισσότερων των δυο παρατάξεων για να μπορεί να δημιουργηθεί η αναγκαία πλειοψηφία και να διοικηθεί η Περιφέρεια και να μη μπει σε ...περιπέτειες, που άλλωστε δεν έχει την πολυτέλεια να υποστεί. Να θυμίσουμε ότι η παράταξη Καλογήρου έχει 13 συμβούλους, η παράταξη Μουτζούρη 10, η παράταξη Χριστόφα 8, από 4 συμβούλους έχουν οι παρατάξεις Τάσσου και Σπιλάνη και από 1 ο Γεωργούλας και ο Μανάβης. Το νέο θεσμικό πλαίσιο του «Κλεισθένη» απαιτεί συνεργασίες και συναίνεση και ένα εντελώς άλλο στυλ διοίκησης που θα επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις για το καλό των νησιών. Αλλά γι’ αυτά έχουμε καιρό να τα πούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top