FOLLOW US

Πολιτική

  • Η επίσκεψη της Κρέτσου στη Χίο άνοιξε ξανά την κουβέντα, περαιτέρω και σαφώς, γενναίας ενίσχυσης των νησιών του βορείου Αιγαίου
Νέες προσδοκίες από τας Ευρώπας…

Φαίνεται τελικά πως η προοπτική ενίσχυσης της Ε.Ε. προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου έμμεσα ή ακόμα και άμεσα, που αποτέλεσε μάλιστα και αφορμή… προστριβών για το ποιος εκ της πλευράς των δημάρχων του «δικτύου» νησιωτικών δήμων ή της πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης έχει την απευθείας συνομιλία με την «πηγή» (σ.σ. Ευρώπη), επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο. Η (θλιβερή) αφορμή του σεισμού στη Λέσβο, που συνέπεσε με την επίσκεψη της Ευρωπαίας επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου, επιτάχυνε τις εξελίξεις γύρω από το όλο ζήτημα και όχι μόνο, καθώς έδωσε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα περί του τρόπου που μπορούν να ενισχυθούν τα νησιά του βορείου Αιγαίου, με τον κορβανά των 900 εκ. ευρώ των «αδιάθετων» του ΕΣΠΑ για τη χώρα να δύναται να ανοίξει και να ενισχύσει σημαντικά τα νησιά.

Την ίδια ώρα, στο περιθώριο της προγραμματισμένης, εδώ και καιρό, επίσκεψης της κ. Κρέτσου στη γειτονική Χίο, ο εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου, αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός, επιβεβαίωσε τη (νέα) αλλαγή του μέτρου χρηματοδότησης των νησιών μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση να ξεκαθαρίζει πως είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν τρία έργα τη χρονιά για κάθε φορέα αντί του ενός έργου που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, είναι σαφές πως η Λέσβος μέσω του Δήμου Λέσβου αλλά φυσικά και μέσω της Περιφέρειας είναι σε θέση να διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για αναπτυξιακά έργα που θα τονώσουν την οικονομία, τον τουρισμό αλλά και θα εκσυγχρονίσουν τις υποδομές της, με την Κορίνα Κρέτσου, που επισκέφτηκε την Τετάρτη τη Χίο, να δείχνει πως έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα ουσιαστικής στήριξης των νησιών του βορείου Αιγαίου, που στη μετά του προσφυγικού εποχή τους πασχίζουν να επανέλθουν στην κανονικότητα αλλά και να διεκδικήσουν γενικότερα καλύτερες προοπτικές για το μέλλον. Ο σεισμός -ατυχώς βέβαια- επιταχύνει ασφαλώς τις διαδικασίες που θα μετατρέψουν την πρόθεση της Ευρώπης σε πράξη για την ενίσχυση των νησιών.

Στη σύσκεψη εξάλλου, που πραγματοποιήθηκε προχθές στη Χίο με την επίτροπο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής και συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης - Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Κατσαρός, η Ρουμάνα πολιτικός εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αμέριστη συμπαράσταση της Ευρώπης στη σεισμόπληκτη Λέσβο, δηλώνοντας σχετικά:

 

«Αλληλεγγύη στη Λέσβο»

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στα νησιά αυτά, πόσο μάλλον όταν έχει συμβεί και αυτή η σεισμική δόνηση. Μίλησα ήδη με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και του εξέφρασα την ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε από το ευρωπαϊκό ταμείο με ό,τι χρειαστεί. Παράλληλα, είμαστε εδώ για να σας εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει πάνω στο μεταναστευτικό. Δείξατε την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό σας και αποτελείτε παράδειγμα για την Ευρώπη στο πώς βοηθάτε στο προσφυγικό», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγγειλε επιπλέον κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία για Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω και Λέρο.

«Το προσφυγικό βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουμε ήδη διαθέσει από τα αρμόδια ταμεία 1 δις ευρώ για να δημιουργηθούν υποδομές, να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους νησιώτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πρέπει να τις ξεπεράσουν». Μετά το πέρας της σύσκεψης με τους εκπροσώπους των Δήμων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, η επίτροπος πήγε ωστόσο ένα βήμα παραπέρα σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει η (όποια) χρηματοδότηση:

 

«Ζητούμενο ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

«Είχαμε μια πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Βορείου Αιγαίου, για το οποίο εκφράζω τα συγχαρητήριά μου. Έχω πει ότι η Ε.Ε. βρίσκεται δίπλα σας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών, κατά κύριο λόγο τώρα εξαιτίας του σεισμού αλλά επίσης και της μεταναστευτικής κρίσης. Το πιο βασικό είναι ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται μια πλήρης πολιτική και σε σχέση με τη συμφωνία με την Τουρκία κι εδώ πρέπει να πω ότι η κατανομή των βαρών είναι απαραίτητη. Χθες, ξεκινήσαμε να πιέζουμε τα κράτη που δεν έχουν δεχθεί καθόλου πρόσφυγες και έχουν παραβιάσει τον κανονισμό. Πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία. Δεν μπορεί κάποια χώρα να τιμωρείται εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οφέλη, αλλά πρέπει να συμμετέχουμε και στις δυσκολίες.

Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας όχι μόνο στο πεδίο το εσωτερικό, αλλά και στο πεδίο των κονδυλίων. Δεν είναι θέμα μόνο το χρήμα, είναι και οι πρακτικές. Οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών είναι οι ήρωες της ιστορίας αυτής γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν και την οικονομική κρίση. Γνωρίζουμε αυτές τις δυσκολίες και γι’ αυτό τους συγχαίρουμε».

 

Διεκδικούν χρήματα από τα «αδιάθετα» 900 εκ. ευρώ

Η αξιολόγηση τώρα του αντιδημάρχου Κώστα Κατσαρού των όσων άκουσε κατ’ ιδίαν από την Ευρωπαία επίτροπο στη Χίο αλλά και από εκείνα που συζήτησε με κυβερνητικά στελέχη που ήταν παρόντα στην επίσκεψή της δείχνει -κατά την εκτίμησή του- διάθεση της Ε.Ε. να ενεργοποιήσει για τα νησιά από τα 900 εκ. ευρώ της ανακατανομής του ΕΣΠΑ, με τη Λέσβο και τα άλλα νησιά που έχουν πληγεί από το προσφυγικό να διεκδικούν μέχρι και 100 εκ. ευρώ με αξιώσεις, αν επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση για ουσιαστική στήριξη.

Στον αντίποδα, στα δεδομένα χρήματα που προορίζονται για το βόρειο Αιγαίου με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και ειδικότερα στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού, το Υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωσε χθες την αλλαγή των προϋποθέσεων ένταξης έργων, δίνοντας τελικά τη δυνατότητα ανά φορέα να «πάρει» έως και τρία έργα τον χρόνο και να καταθέσει την τελική του πρόταση μέχρι και τέλος Ιουλίου αντί Ιουνίου που ίσχυε μέχρι τώρα. Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την αλλαγή την είχε ζητήσει με επιστολή του στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός πριν από λίγες εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top