FOLLOW US

Πολιτική

  • Π. Καμμένος: Ελεγμένα τα κονδύλια που χρησιμοποίησε το ΥΠΕΘΑ για το μεταναστευτικό
Απέρριψε τα περί «φωτογραφικών» διαγωνισμών, αλλά...

Η διαχείριση από το ΥΠΕΘΑ των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού γίνεται με πλήρη διαφάνεια και κάτω από αυστηρούς δημοσιονομικούς και κοινοτικούς ελέγχους δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε πως από τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν από την ΕΕ για το μεταναστευτικό, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) έχει διαχειριστεί περίπου 100 εκατομμύρια. «Τα 90 εκατομμύρια που αναλώθηκαν από τα 100 εκατομμύρια έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια ελεγκτήρια δαπανών των κλάδων των Γενικών Επιτελείων, από πιστοποιημένες εταιρείες ορκωτών λογιστών που προέκυψαν κατόπιν διαγωνισμού και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά περίπτωση. Γι’ αυτό καλώ τον οποιοδήποτε να περάσει απ’ όλους αυτούς τους ελέγχους και μετά να τους χαρακτηρίσει ως μη ιδιαιτέρως αυστηρούς» σημείωσε ο υπουργός.

«Δεν γίνονται απ’ ευθείας αναθέσεις»

Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απέρριψε τους ισχυρισμούς περί φωτογραφικών διαγωνισμών, υποστηρίζοντας πως δεν γίνονται απευθείας αναθέσεις και πως τα Γενικά Επιτελεία αναρτούν στη Διαύγεια και στους ιστότοπους τους όλα τα στοιχεία των διαγωνισμών. Όμως τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν το καλοκαίρι και με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, αλλά και όσα αποκάλυψε και σε εκτενέστατα ρεπορτάζ και το «Ε», επικαλούμενο και σχετική ερώτηση βουλευτών της Δη. Συ., αλλά και την απάντηση του τότε αν υπουργού Εθν. Άμυνας Φ. Κουβέλη, αλλά και τα στοιχεία από την προσφυγή εταιρείας κέτερινγκ στην ανεξάρτητη αρχή προσφυγών, όλες σχεδόν οι αναθέσεις για τη σίτιση των προσφύγων στα νησιά γίνονταν και συνεχίζονται με απ’ευθείας αναθέσεις με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, με μηδενικές εκπτώσεις, αντί κανονικών διαγωνισμών, όπου θα μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Και το εντυπωσιακό είναι ότι η διαδικασία του κατ’ επείγοντος των διαγωνισμών για τη σίτιση των προσφύγων στα νησιά εξακολουθεί να γίνεται τρία χρόνια μετά την προσφυγική έκρηξη του 2015, όπου πραγματικά κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα σιτίσει! Τώρα όμως μπορεί να συνεχίζεται το ίδιο... πάρτυ σαν να μη συμβαίνει τίποτα και ο υπουργός Εθν. Άμυνας να δηλώνει ότι όλα γίνονται νόμιμα και δεν επιδέχεται καμιά κριτική, όταν τα κατά τόπους επιτελεία του Στρατού στα νησιά έχουν αναλάβει αυτούς τους διαγωνισμούς;

Θέλει να απεμπλακεί, αλλά μπλέκεται

Όπως εντυπωσιακό είναι και αυτό που είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο κ. Καμμένος ότι «το υπουργείο ουδέποτε επιδίωξε να αναλάβει τους σχετικούς διαγωνισμούς και προσπαθεί να απεμπλακεί από αυτούς». Και εύλογα αναρωτιόμαστε πως προσπαθεί να απεμπλακεί, όταν τρία χρόνια μετά το 2015, όλες οι δομές έχουν αναληφθεί από το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο δεν εμπλέκεται ωστόσο για παράδειγμα τι θα φάνε οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα υποδοχής, όπως η Μόρια. Είναι λογικό και κανονικό αυτό, όταν μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Εθν. Άμυνας δηλώνει ότι θέλει να απεμπλακεί από τους σχετικούς διαγωνισμούς. Γιατί λοιπόν δεν απεμπλέκεται, αλλά συνεχίζει... να μπλέκεται με τα της σίτισης;

Και ο Π. Ρήγας

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, υπογράμμισε πως οι Ένοπλές Δυνάμεις έχουν καταβάλλει μία τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, σε μία περίοδο κρίσιμη, όπου η Ελλάδα αντιμετώπιζε την οικονομική κρίση. Αναφορικά με το hot spot στη Μόρια παρατήρησε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση και πως σύντομα θα γίνουν κινήσεις αποσυμφόρησής της, ενώ πρόσθεσε ότι η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ξεκινά εργασίες για το αποχετευτικό σύστημα της Μόριας. Τέλος, ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν κοινωνικό έργο και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι απευθύνονται σε αυτές με τέτοιο τρόπο και χωρίς να έχουν σχετικά στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top