FOLLOW US

Πολιτική

  • «Γεννιέται μια ελπίδα…»
Ο Κώστας Αδαμίδης, ο Λημνιός υποψήφιος-έκπληξη με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλά στο «Ε»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, πρώην δήμαρχος Μούδρου και επί χρόνια πρόεδρος της Κοινότητας Κοντοπουλίου, Κώστας Αδαμίδης, μιλάει σήμερα στο «Ε» για την απόφασή του να συμμετάσχει με τη Δημοκρατική Αριστερά ως υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές. Στη συνέντευξή του στο «Ε» προβλέπει μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις, παρουσιάζει τις προθέσεις του, σχολιάζει το πολιτικό σκηνικό και αναφέρεται στα καυτά προβλήματα της Λήμνου.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, πρώην δήμαρχος Μούδρου και επί χρόνια πρόεδρος της Κοινότητας Κοντοπουλίου, Κώστας Αδαμίδης, μιλάει σήμερα στο «Ε» για την απόφασή του να συμμετάσχει με τη Δημοκρατική Αριστερά ως υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές. Στη συνέντευξή του στο «Ε» προβλέπει μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις, παρουσιάζει τις προθέσεις του, σχολιάζει το πολιτικό σκηνικό και αναφέρεται στα καυτά προβλήματα της Λήμνου.

Μετά από μια 20ετή επιτυχημένη πορεία στο χώρο της αυτοδιοίκησης στη Λήμνο, κ. Αδαμίδη, πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς;
«Ο χώρος της αυτοδιοίκησης, από τη φύση του λόγω της εγγύτητας με πολίτες, συνεπάγεται ευρεία και βαθιά γνώση των προβλημάτων ενός τόπου. Πιστεύω ότι και η περίπτωσή μου δεν εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα. Γνωρίζω τα προβλήματα των νησιών μας και ειδικότερα της Λήμνου. Από την άλλη πλευρά, είναι πασιφανές ότι το πολιτικό σύστημα με τη σημερινή του μορφή έχει χρεωκοπήσει. Ωστόσο στη Δημοκρατία επιβάλλεται να υπάρχει ανανέωση ιδεών, προσώπων και πολιτικών σχηματισμών για να πάμε στη νέα εποχή. Όλα αυτά συνέβαλαν στην απόφαση της συμμετοχής μου στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς.»

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ακολουθήσετε το Φώτη Κουβέλη; Η κοινωνία της Λήμνου είναι έτοιμη να δεχθεί νέα κόμματα και να τα υποστηρίξει;
«Τα δύο κόμματα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) κυβέρνησαν για 40 χρόνια και μας οδήγησαν στην ουσιαστική χρεωκοπία. Και σήμερα συνεχίζουν στην ίδια λογική της πόλωσης, αφού παρουσιάζονται για μια ακόμα φορά ως σωτήρες. Αγνοούν το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη να εμπιστευτούν ανθρώπους και κόμματα. Αλλά έχει χαθεί η εμπιστοσύνη σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αλλά και στα πρόσωπα που τόσα χρόνια εφάρμοσαν τις καταστροφικές τους πολιτικές. Η κοινωνία, λοιπόν, πιστεύει στα μικρά κόμματα, πολύ περισσότερο στα νησιά μας, όπου τα φαινόμενα εγκατάλειψης είναι εντονότερα. Ο Φώτης Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά, χώρος χωρίς δογματισμούς και ακρότητες, είναι ο χώρος που με εκφράζει και γι’ αυτό αποδέχτηκα την πρόταση.»

Πολλοί από πολλούς χώρους

Υπάρχουν στελέχη από άλλα κόμματα ή και απλοί πολίτες, που σας ενθάρρυναν σ’ αυτή σας την απόφαση;
«Πολλοί πολίτες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους έκαναν τις ίδιες διαπιστώσεις με εμένα και επικροτούν τη συμμετοχή μου στις βουλευτικές εκλογές με τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ καθημερινά είμαι αποδέκτης θετικών απόψεων από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και πολιτικών χώρων.»

Η Δημοκρατική Αριστερά παρουσίασε μια σημαντική δυναμική, καταγράφοντας υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Όμως στις τελευταίες έδειξε μια ιδιαίτερη πτώση και ήταν αρκετοί που είπαν ότι τα ποσοστά αυτά ήταν μια φούσκα. Εσείς τι εισπράττετε από την κοινωνία και τους πολίτες;
«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν “ανεβοκατεβάσματα” στις δημοσκοπήσεις, όμως επισημαίνω ότι οι αναποφάσιστοι είναι πολλοί και προβληματισμένοι. Η εκτίμησή μου είναι ότι η πόλωση, παρ’ ότι προωθείται, δε θα λειτουργήσει και η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών. Ας θυμηθούμε την εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ μεταπολιτευτικά, όταν υπήρχαν Ένωση Κέντρου, ΕΔΗΚ, και θα δούμε ότι πιθανότατα στο άμεσο μέλλον θα ζήσουμε φαινόμενα πολιτικών ανακατατάξεων, γιατί τα μηνύματα των πολιτών μιλούν ξεκάθαρα για αλλαγή στο πολιτικό σύστημα.»

Η χώρα μας ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις και ένα ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό. Πιστεύετε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα πείσει τους ψηφοφόρους να την υποστηρίξουν στις εκλογές;
«Κατ’ αρχήν υπάρχει ρευστή κατάσταση στην κοινωνία, όπου ο πολίτης αυτής της χώρας δέχεται καθημερινά μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, εκπτώσεις σε κατακτήσεις χρόνων, και έχει πάψει να ελπίζει. Θυμηθείτε πόσες φορές διά στόματος του κ. Βενιζέλου προβλεπόταν ανάκαμψη και δυστυχώς δε φαίνεται πουθενά. Σ’ αυτό το σκηνικό πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην προσέγγιση του προβλήματος. Ήδη διαφαίνεται και με τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία και των ελληνικών κινημάτων στον ευρωπαϊκό Νότο, ότι κάτι αλλάζει. Γεννιέται μια ελπίδα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, στη μονομερή στήριξη του τραπεζικού συστήματος και στην εξαθλίωση των λαών μας. Ο πολίτης τα ζει, τα αντιλαμβάνεται και γι’ αυτό στηρίζει τη Δημοκρατική Αριστερά.»

Η ιδιαιτερότητα της Λήμνου

Τι σημαίνει να είσαι υποψήφιος βουλευτής στη Λήμνο;
«Είναι κατ’ αρχήν τιμητικό για μένα και ουσιαστικό για το νησί. Επειδή όμως η Δημοκρατική Αριστερά διεκδικεί ουσιαστικά την εκλογή δικού της βουλευτή στο Νομό μας, δεν πρέπει καμμία ψήφος να πάει χαμένη. Νομίζω ότι όσοι συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιό της, μπορούμε να εκπροσωπήσουμε τα νησιά μας, ενώ ο κόσμος γνωρίζει ότι μπορεί να μας εμπιστευτεί.»

Θα συνεχίσετε να ασχολείστε με την τοπική αυτοδιοίκηση από τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου;
«Μοναδική προσωρινή αναστολή στην απόφαση για την κάθοδό μου στις βουλευτικές εκλογές ήταν η απάντηση στο ερώτημα “αν μπορώ να επανέλθω στο Δημοτικό Συμβούλιο σε περίπτωση μη εκλογής μου”. Μετά τη διευκρίνιση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, συναίνεσα στην κοινή πορεία με το Φώτη Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά. Όμως θεωρώ αυτονόητο ότι για λόγους δεοντολογίας, κατά την προεκλογική περίοδο δε θα προεδρεύσω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά τις εκλογές, αν δεν εκλεγώ, συνεχίζω όπως μέχρι σήμερα, υπηρετώντας την τοπική αυτοδιοίκηση.»

Εσείς ζείτε από πολύ κοντά όλα τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι της Λήμνου τα τελευταία χρόνια, τα οποία έχουν επιδεινωθεί λόγω και της γενικότερης κρίσης που περνά η χώρα. Θα μπορέσετε ως Δημοκρατική Αριστερά να πείσετε τους κατοίκους ότι μπορείτε να δώσετε εφικτές λύσεις σ’ αυτά;
«Είναι γεγονός ότι ενώ η Λήμνος είναι ένα μεγάλο νησί (όγδοο σε έκταση πανελλαδικά, με 18.000 μόνιμους κατοίκους), αντιμετωπίζεται διαχρονικά όπως τα μικρονήσια του Αρχιπελάγους. Άλυτα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση, πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια, αγροτιά, κτηνοτροφία και αλιεία χωρίς στήριξη, συνθέτουν τη Λήμνο των τελευταίων χρόνων. Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες απαιτούν ειλικρίνεια, ενώ δεν υπάρχει πίστωση χρόνου. Ωστόσο θεωρώ ότι οι πολίτες των νησιών μας εμπιστεύονται τη Δημοκρατική Αριστερά και αυτό θα καταγραφεί στις κάλπες.»

Ακτοπλοϊκό, υποβάθμιση δημοσίων υπηρεσιών, Νοσοκομείο, αλλά και γενικότερα έργα ανάπτυξης, βρίσκονται «στο κόκκινο» των διεκδικήσεων από τη δημοτική αρχή και τους φορείς του νησιού. Από τη θέση του δημάρχου Μούδρου και τώρα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, έχετε δώσει σημαντικούς αγώνες, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα παραμένουν. Υπάρχει φως στον ορίζοντα;
«Δυστυχώς οι μνημονιακές δεσμεύσεις περιορίζουν την ελπίδα για “φως στον ορίζοντα”, όμως μέσα από νέες πολιτικές για τα νησιά μας, που και η συνθήκη ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και το Σύνταγμά μας προβλέπουν, υπάρχει φως και δημιουργούνται ελπιδοφόρες προοπτικές. Η εφαρμογή οριζόντιων νησιωτικών πολιτικών, αλλά και η διερεύνηση των ιδιαιτεροτήτων των νησιών που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της κυκλαδίτικης και δωδεκανησιακής πολυνησίας, θα δώσουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και θα βάλουν τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη.»

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top