Το Ποτάμι συγκράτησε τις απώλειες

Κράτησε δυνάμεις η Κεντροαριστερά

27/05/2014 - 16:56

Η Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη στην οποία συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, έλαβε ποσοστό 9,27% και 5.118 ψήφους στις ευρωεκλογές της Κυριακής στο Νομό Λέσβου και υποχώρησε στην τέταρτη θέση πίσω από το Κ.Κ.Ε..

Η Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη στην οποία συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, έλαβε ποσοστό 9,27% και 5.118 ψήφους στις ευρωεκλογές της Κυριακής στο Νομό Λέσβου και υποχώρησε στην τέταρτη θέση πίσω από το Κ.Κ.Ε..

Το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές τού 2012 είχε λάβει ποσοστό 14,16% και 8.671 ψήφους. Στις ευρωεκλογές τού 2009, κι ενώ όδευε προς την εξουσία με πρόεδρο το Γιώργο Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει στη Λέσβο ποσοστό 36,45% και 20.703 ψήφους.
Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς καταγράφηκε ένα νέο κόμμα, Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, που έλαβε 3.241 ψήφους.

Το άθροισμα που πήραν τα δύο κόμματα την προηγούμενη Κυριακή ήταν 15,14% και 8.359 ψήφοι. Δηλαδή ο χώρος της Κεντροαριστεράς δείχνει πως κατάφερε να κρατήσει τις δυνάμεις του σε επίπεδο Νομού, καθώς καταγράφει μια μικρή ανάκαμψη κατά 1% και απώλεια μόλις 300 ψήφων. Βέβαια για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, χρειάστηκε να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό κόμμα το οποίο επιμελώς κράτησε μακριά του όλα τα πρόσωπα από το χώρο της Κεντροαριστεράς που έχουν εμπλακεί με την εξουσία.

Οι ιστορικές ρίζες του χώρου στις κοινωνίες των νησιών μας είναι η κύρια αιτία συγκράτησης των ποσοστών του στο Νομό Λέσβου. Ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την ανασυγκρότηση. Μια διαδικασία που δεν αφήνει αδιάφορη τη ΔΗΜΑΡ, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα αποδεχθεί μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Η συρρίκνωση του χώρου οφείλεται στην κυβερνητική φθορά τού ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη συρρίκνωση της μεσαίων στρωμάτων πανελλαδικώς - και στα νησιά.

Στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μπορούν να καταγραφούν και άλλες μικρότερες δυνάμεις, όπως είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Στέφανου Τζουμάκα, που έλαβε ποσοστό 0,23% και 128 ψήφους, η Δραχμή του Θεόδωρου Κατσανέβα που έλαβε 0,13% και 73 ψήφους, και η ΑΣΚΕ με 0,09% και 52 ψήφους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey