Ο προβληματισμός για τα «έργα και ημέρες» της ΔΕΔΑΠΑΛ, που τόσο απασχόλησαν δύο χρόνια τώρα, μέσα σε έναν… ισολογισμό Το πρόστιμο του ΙΚΑ, τα μπλοκάκια που έγιναν… «εργολάβοι», η αλλαγή καταστατικού, η λειτουργία στο όριο της… παρανομίας και ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι… δημότες!

Τα θέματα της ΔΕΔΑΠΑΛ απασχόλησαν πλείστες φορές τις συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου, με έντονους διαξιφισμούς. Η εικόνα του ισολογισμού της επιχείρησης αποδεικνύει ότι η κριτική της αντιπολίτευσης και του Τύπου, είχε βάση και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα νούμερα... Τα θέματα της ΔΕΔΑΠΑΛ απασχόλησαν πλείστες φορές τις συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου, με έντονους διαξιφισμούς. Η εικόνα του ισολογισμού της επιχείρησης αποδεικνύει ότι η κριτική της αντιπολίτευσης και του Τύπου, είχε βάση και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα νούμερα...

Το «άνοιγμα» της ΔΕΔΑΠΑΛ, ποιος θα το πληρώσει;

17/05/2017 - 10:52

 

Και η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΔΑΠΑΛ, επιβεβαίωσε και τυπικά, εκείνο που ήταν ήδη γνωστό στους παροικούντες και προβλημάτιζε από το 2015. Η «μαύρη τρύπα» της διαδημοτικής επιχείρησης που ξεπερνά τις 850.000 ευρώ, αποτυπώθηκε στον ισολογισμό του 2016 και εξήγησε και καθαρά λογιστικά την «πολιτική επιλογή» της δημοτικής αρχής να μετατρέψει «προσφυγικώ δικαίω» μία εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων σε υπηρεσία καθαριότητας, προσλαμβάνοντας πολλές δεκάδες εργαζομένους με μπλοκάκια. Υπενθυμίζεται πως η λειτουργία αυτή της ΔΕΔΑΠΑΛ αποτέλεσε πεδίο έντονης διαμάχης τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ μπήκε εύλογα και στην κριτική του τοπικού Τύπου. Με το «Ε» που έφερε στη δημοσιότητα, μεταξύ άλλων, και τις κρυφές για σημαντικό διάστημα, συμβάσεις της εταιρίας με ΜΚΟ, αλλά και με την αποκάλυψη της μη σύννομης εργασιακής σχέσης 125 εργαζομένων για υπηρεσίες καθαριότητας.

Τα δεδομένα πλέον που προκύπτουν από τον ισολογισμό, επαναφέρουν την συζήτηση γύρω από την αιχμή της δραστηριότητας της σημερινής δημοτικής αρχής, ΔΕΔΑΠΑΛ, αναδεικνύοντας -πέραν του ότι μία επιχείρηση κερδοφόρα όλα τα χρόνια, έχει «άνοιγμα» μέσα σε έναν χρόνο κοντά 1 εκ. ευρώ- τον προβληματισμό για το ποιος θα πληρώσει… τον λογαριασμό. Καθώς μιλάμε πάντα για μία επιχείρηση που πληρώνεται από τα ανταποδοτικά των πολιτών… Με τη νέα διοίκηση της επιχείρησης πάντως, να επιμένει να βαφτίζει το ψάρι, κρέας κατά την προσφιλή τακτική της προηγούμενης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, σήμερα πως το γνωστό εδώ και μήνες πρόστιμο του ΙΚΑ στην επιχείρηση (320.000 ευρώ) που συνυπολογίζεται στην «τρύπα» του ισολογισμού, δύναται να «σβηστεί», με τον πρόεδρο της εταιρίας, Στέφανο Αποστόλου, να χαρακτηρίζει τους 125 εργαζομένους, «εργολάβους» και όχι εργαζόμενους!

 

«Προσφυγικώ δικαίω»

Τα έργα και ημέρες της ΔΕΔΑΠΑΛ επί των ημερών της σημερινής δημοτικής αρχής, έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την επικαιρότητα, από την πρώτη κιόλας στιγμή που η έκτακτη ανάγκη του προσφυγικού, (αλλά και το διαχρονικό ζήτημα στην καθαριότητα του Δήμου), οδήγησε στην πολιτική απόφαση «επιστράτευσής» της, ξεχειλώνοντας αναπόφευκτα την εκ του καταστατικού λειτουργία της. Η ΔΕΔΑΠΑΛ βρέθηκε ξαφνικά να αναλαμβάνει την καθαριότητα του Δήμου και ειδικά τις περιοχές που είχαν επιβαρυνθεί λόγω προσφυγικού, μέσω επιχορηγήσεων από ΜΚΟ και με έκτακτες προσλήψεις προσωπικού, με μπλοκάκι. Χωρίς καμία διαδικασία ΑΣΕΠ και κυρίως χωρίς να υπάρχει λόγω κενού του νόμου, η δυνατότητα γενικότερα οποιασδήποτε πρόσληψης, στις εταιρίες-φορείς διαχείρισης απορριμμάτων.

 

Η «πολιτική επιλογή»

Η απόφαση αυτή τώρα, που αποτέλεσε σύμφωνα με το δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, «πολιτική επιλογή» της δημοτικής αρχής, εκτός του ότι απασχόλησε έντονα την αντιπολίτευση, η οποία εναντιώθηκε ειδικά στις προσλήψεις εργαζομένων, με αφορμή δημοσιεύματα και του «Ε», που αποκάλυψε τις συμβάσεις της ΔΕΔΑΠΑΛ με ΜΚΟ (χωρίς καμία αποτύπωση του τρόπου εκτέλεσής τους και των εργαζομένων που απασχολήθηκαν), οδήγησε την υπόθεση ως και τον εισαγγελέα, τον Γενάρη του 2016, χωρίς έως σήμερα να έχει υπάρξει πάντως κανένα νέο για την εξέλιξή της! Ενώ το «Ε» μέσα στην ίδια χρονιά, έφερε στη δημοσιότητα, άλλο ένα αποκαλυπτικό έγγραφο με τη νομική γνωμάτευση προς τη δημοτική αρχή, ότι όλες οι προσλήψεις που έγιναν με αυτήν τη διαδικασία, ήταν παράνομες! Χωρίς όμως να ιδρώνει το αυτί κανενός για να τις σταματήσει! Με το «σήριαλ» της ΔΕΔΑΠΑΛ, εκτός των επεισοδιακών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, να έχει και ενδοπαραταξιακές προεκτάσεις, με πιο χαρακτηριστική την αντιδικία του τότε πρόεδρου της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιώργου Κατζανού, με τον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών, Παναγιώτη Τσουπή, ο οποίος είχε ανησυχήσει έγκαιρα για τα οικονομικά δεδομένα που δημιουργούσε η εν λόγω λειτουργία της διαδημοτικής επιχείρησης.

 

Το αποκορύφωμα της «ΔΕΔΑΠΑΛιάδας»

Το αποκορύφωμα στην υπόθεση που χαρακτηρίστηκε εύστοχα και ως «ΔΕΔΑΠΑΛιάδα», ήρθε από το πρόστιμο του ΙΚΑ ύψους 320.000 ευρώ για τους (σ.σ. παρανόμως προσληφθέντες σύμφωνα με την γνωμάτευση του νομικού συμβούλου) εργαζομένους με μπλοκάκι, με την ΔΕΔΑΠΑΛ -με τη συνδρομή τότε του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Πάλλη που επισκέφτηκε ως και τον διοικητή του ΙΚΑ (σ.σ. είχε στείλει και σχετικό δελτίο Τύπου!) για την διαγραφή του προστίμου- να προσφεύγει και δικαστικά. Και εν παραλλήλω μέσα στο 2016, να προσπαθεί μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, να «περάσει» από την δύσπιστη ΑΔΑ, προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο (ύψους 250.000 ευρώ), για τα κλαδέματα δέντρων, φτάνοντας στο σημείο να ισχυρίζεται πως διαθέτει ακόμα και δυνατότητα παραγωγής κομπόστ, χωρίς να έχει μονάδα!

 

«Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό»;

Τι μέλλει γενέσθαι μετά και τον ισολογισμό που επιβεβαιώνει στο ακέραιο, το εύλογο των προβληματισμών που διατυπώθηκαν όλη την προηγούμενη διετία; «Ο ισολογισμός εξηγεί πολύ απλά γιατί ούτε η προηγούμενη, ούτε η σημερινή διοίκηση της επιχείρησης, δεν έδωσε ποτέ επί της ουσίας απαντήσεις στις συνεχείς ερωτήσεις της παράταξής μας, αναφορικά πάντα με τη λειτουργία της. Ο λογαριασμός όμως πάει στους δημότες, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ΔΕΔΑΠΑΛ είναι μία επιχείρηση που πληρώνεται από τα ανταποδοτικά…», σχολίασε στο «Ε» ο δημοτικός σύμβουλος του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», Αντώνης Κουμαράς, που ήταν και ο τελευταίος που κατέθεσε (μία ακόμη) ερώτηση για τα επίμαχα της λειτουργίας της ΔΕΔΑΠΑΛ. Ενώ ιδιαίτερα καυστικός ήταν και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιάννης Βατός: «Δεν προκαλεί σε κανέναν έκπληξη ο ισολογισμός αυτός, καθώς αποτυπώνει τους προβληματισμούς, τις παρατηρήσεις μας έως και τον εκνευρισμό μας να παρακολουθούμε εδώ και δύο χρόνια, μια εταιρία να μεταμορφώνεται, αλλάζοντας και την καταστατική της λειτουργία. Η αντιπολίτευση, ο Τύπος και κάποιοι λίγοι δυστυχώς, τα βλέπαμε εδώ και καιρό να έρχονται. Όμως αυτά είναι η ιστορία πια. Το θέμα πια είναι απλό και χρήζει άμεσης απάντησης. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα αυτά; Πώς μια εταιρία κερδοφόρα, μπήκε ...μέσα, 1 εκ. ευρώ; Και κυρίως ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο για αυτές τις επιλογές;».

 

Πώς θα… έλθει η ισορροπία

Για την ιστορία, ο ισολογισμός του 2016 κατέγραψε ζημιά στην επιχείρηση ύψους 762.000 ευρώ, τη στιγμή που εκείνος του 2015, είχε κέρδος άνω των 100.000 ευρώ. Η νέα διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ υπό τον Στέφανο Αποστόλου (πρόεδρο) και Βασίλη Μαμώλη (διευθύνοντα σύμβουλο), φέρεται να ευελπιστεί στην διαγραφή του προστίμου από το ΙΚΑ, αποδεικνύοντας πως οι 125 εργαζόμενοι ήταν… «εργολάβοι» και έχει εκφράσει εδώ και καιρό την πρόθεσή της να μειώσει σημαντικά τον αριθμό αυτών. Προκειμένου να έλθει δηλαδή η «ισορροπία» στα οικονομικά της επιχείρησης. Από εκεί και έπειτα, στην ΔΕΔΑΠΑΛ, θεωρούν βαθιά οικονομική ανάσα και τις 250.000 ευρώ που θα εισπράξει από την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει με τον Δήμο, για την κοπή χόρτων και το κλάδεμα δέντρων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey