Κατράνης: «Δυστυχώς ο θεσμός αυτός είχε μείνει ανενεργός όλα αυτά τα χρόνια στο νησί μας»

Συμπαραστάτης του Δημότη ο Κατράνης

20/09/2021 - 17:16 Ενημερώθηκε 25/09/2021 - 09:50

Μετά τη σχετική εισήγηση της δημοτικής αρχής, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου εξέλεξε το Σάββατο με απόλυτη πλειοψηφία ως Συμπαραστάτη του Δημότη, ο Νίκος Κατράνης.

Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο πολύτιμος για τους πολίτες θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη» τίθεται σε λειτουργία στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Λέσβου.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος με δήλωσή του εύχεται κάθε επιτυχία στον κ. Κατράνη στα νέα του καθήκοντα, τονίζοντας πως η εμπειρία του θα βοηθήσει σημαντικά τόσο τους δημότες όσο και τον ίδιο το δήμο.

«Ο κάθε δημότης μπορεί να απευθύνεται στον Συνήγορο του Δημότη σε περίπτωση που θεωρεί ότι αδικήθηκε κάπου ή ότι υπάρχει κάπου κακοδιοίκηση και είναι υποχρεωμένος ο συμπαραστάτης να διερευνήσει την καταγγελία η οποία πρέπει να είναι έγγραφη και επώνυμη, και να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος» εξηγεί στο «Ε» ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Άρης Ελευθερίου.

16 από τους 21 δημοτικούς συμβούλους που ήταν παρόντες στο πρώτο δια ζώσης δημοτικό συμβούλιο της Δυτικής Λέσβου ενέκριναν με την ψήφο τους το Νίκο Κατράνη στο θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Ο κ. Κατράνης ήταν ο μοναδικός που εκδήλωσε ενδιαφέρον για να εκπροσωπήσει το θεσμό αυτόν.

«Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο πολύτιμος για τους πολίτες θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης» τίθεται σε λειτουργία στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Λέσβου» ανέφερε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, σε σχετική δήλωσή του στην οποία εύχεται κάθε επιτυχία στον κ. Κατράνη στα νέα του καθήκοντα, τονίζοντας πως η εμπειρία του θα βοηθήσει σημαντικά τόσο τους δημότες όσο και τον ίδιο το δήμο.

Ο κ. Κατράνης ευχαριστεί τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους για την επιλογή του, σε δήλωση του στο «Ε» και τόνισε ότι ήδη προετοιμάζεται για να είναι έτοιμος όταν λειτουργήσει και επισήμως ο θεσμός. 

«Ο κάθε δημότης μπορεί να απευθύνεται στον θεσμό αυτό σε περίπτωση που θεωρεί ότι αδικήθηκε κάπου ή ότι υπάρχει κάπου κακοδιοίκηση και είναι υποχρεωμένος ο συμπαραστάτης να διερευνήσει την καταγγελία η οποία πρέπει να είναι έγγραφη και επώνυμη, και να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος» εξηγεί στο «Ε» ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Άρης Ελευθερίου.

Η ψηφοφορία

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, που ήταν μυστική, 21 δημοτικοί σύμβουλοι ήταν παρόντες σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Στρατή Γελαγώτη. 16 ήταν οι θετικές ψήφοι που συγκέντρωσε ο κ. Κατράνης, 3 ήταν τα λευκά ψηφοδέλτια και 2 τα άκυρα. Να σημειώσουμε για την εκλογή του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, η οποία προσδιορίζεται στα 3/5 των παρόντων μελών του συμβουλίου.

«Για τον θεσμό αυτό γίνεται προκήρυξη, κανονική πρόσκληση ενδιαφέροντος. Εμείς είχαμε πάρει απόφαση πολύ καιρό πριν ότι θα ενεργοποιήσουμε αυτό το θεσμό. Αίτηση υπέβαλε μόνο ο κύριος Κατράνης κανένας άλλος. Να φανταστείτε ότι οι αιτήσεις ήταν ανοιχτές μέχρι και το Σάββατο λίγο πριν την έναρξη του Συμβουλίου. Ο κ. Κατράνης υπέβαλε από μόνος υποψηφιότητα, δεν τον πρότεινε κάποιος. Για την επιλογή του απαιτούνταν ευρεία πλειοψηφία δηλαδή τα 3/5 των παρόντων στο δημοτικό συμβούλιο» είπε ο κ. Γελαγώτης και πρόσθεσε:  «Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε στείλει αίτημα να αναβάλλουμε το συμβούλιο λόγω του φεστιβάλ της ΚΝΕ η πρόσκληση όμως είχε σταλεί αρκετό καιρό πριν. Το αίτημα για αναβολή ήρθε μετά». Ετσι οι έξι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση.

Η δήλωση Κατράνη

Στην δήλωσή του στο «Ε» αμέσως μετά την επιλογή του ο κ. Κατράνης είπε: «Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και στο Δήμαρχο για την επιλογή μου στη θέση του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης. Είναι ένας θεσμός πολύ ουσιαστικός κατά τη γνώμη μου, ο οποίος δυστυχώς και διάφορους λόγους έχει μείνει ανενεργός όλα αυτά τα χρόνια στο νησί μας. Η υλοποίηση του θεσμού δίνει τη δυνατότητα στους δημότες και στη δημοτική αρχή να λειτουργήσουν υπέρ των συμφερόντων των δημοτών και να συνδράμουν στην αποκατάσταση κατά των δυνατών καλών σχέσεων ανάμεσα στους πολίτες, τους δημότες, τις επιχειρήσεις και τη δημοτική αρχή. Είναι ένας θεσμός ανεξάρτητος ο οποίος ασκεί διαμεσολάβηση προκειμένου να επιλυθούν σχετικά προβλήματα τα οποία έχουν σχέση κυρίως με κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων και με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποκατασταθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη των δημοτών και της δημοτικής αρχής». Αναμένεται η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για να ξεκινήσει ο κύριος Κατράνης τα καθήκοντά του συγκεκριμένα είπε: «Όταν θα πάρουμε την έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του θεσμού. Εγώ έχω ήδη ξεκινήσει την οργάνωση του γραφείου ούτως ώστε όταν θα γίνει η έναρξη - λειτουργία να είμαι έτοιμος. Εκείνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι οι δημότες- και θα γίνει για αυτό από μένα σχετική ενημέρωση- θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς ποιο είναι το αντικείμενο του γραφείου αυτού και του θεσμού αυτού για να μπορούμε από την αρχή να βάλουμε στις σωστές βάσεις. Δεν είναι ένα γραφείο το οποίο δέχεται την οποιαδήποτε καταγγελία είναι συγκεκριμένες οι αρμοδιότητες του και σίγουρα εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες είναι ότι αφορά ενυπόγραφες -το τονίζω- καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών. Δεν θα μπορεί δηλαδή οποιοσδήποτε να έρχεται να κάνει καταγγελίες. Το επόμενο διάστημα θα βγει ανακοίνωση σχετικά με τις αρμοδιότητες. Ήδη βλέπω ένα πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον θεσμό αυτό αν κρίνω από τα τηλεφωνήματα που δέχομαι» είπε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey