Ελευθερίου: «Τα νομικά πρόσωπα πρέπει να παράγουν έργο»

«Ναι» στη διάσπαση ΑΔΕΛ και Λιμενικού Ταμείου από το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου

03/09/2021 - 09:52 Ενημερώθηκε 03/09/2021 - 11:31

Συνηγόρησαν με την ψήφο τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δυτικής Λέσβου για την διάσπαση των διαδημοτικών νομικών προσώπων της Αναπτυξιακής Δημοτικής Εταιρεία Λέσβου (Α.Ε.) και του διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, μετά από τις εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Δυτικής Λέσβου  Άρη Ελευθερίου, ενώ σε ότι έχει να κάνει με την Δημοτική Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου ψήφισαν την διατήρησή της αφού το ελλιπέστατο προσωπικό της επιχείρησης δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δημοτών σε περίπτωση διάσπασή της.

Το απόγευμα της Τετάρτης 1 Σεπτεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου  συνεδρίασε με θέματα συζήτησης την παραμονή ή όχι σε διαδημοτικά νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα εκείνο της διαδημοτικής Δημοτικής Επιχείρησης ύδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου, της Αναπτυξιακής Δημοτικής Εταιρεία Λέσβου (Α.Ε.) και του διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου. Σύμφωνα με την νομοθεσία προβλέπεται μέσα στην διετία από την έναρξη της λειτουργίας των δύο δήμων (Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου) να ληφθούν αποφάσεις για το τι θα γίνει με τα νομικά πρόσωπα τα οποία κατέστησαν διαδημοτικά, δηλαδή το Λιμενικό Ταμείο, την ΑΔΕΛ καθώς επίσης και τη ΔΕΥΑΛ.

Οι αποφάσεις θα εξεταστούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία θα εφαρμόσει τον νόμο για το αν θα γίνει η διάσπαση των προσώπων και η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων ή αν δε γίνει θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν. Σημειώνεται ότι για το Λιμενικό Ταμείο απαιτείται και απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Για τα συγκεκριμένα θέματα (δηλ. για την διάσπαση των διαδημοτικών νομικών προσώπων ή όχι) θα πρέπει να αποφασίσουν με συνεδρίαση και οι Σύμβουλοι του Δήμου Μυτιλήνης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Άρης Ελευθερίου

Ελευθερίου: «Τα νομικά πρόσωπα πρέπει να παράγουν έργο»

Ο κ. Ελευθερίου εξήγησε ότι οι εισηγήσεις του βασίστηκαν στην αρχή ότι σκοπός ύπαρξης των νομικών προσώπων είναι να παράγουν έργο και όχι να «φυτοζωούν» διατηρώντας κάποιες έμμισθες θέσεις εις βάρος των δημοτών.

«Η διάθεση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ήταν να μην διασπαστεί το Λιμενικό Ταμείο, αλλά να λειτουργεί σαν Λιμενικό Ταμείο. Όταν ένα νομικό πρόσωπο είναι ανύπαρκτο, όταν δεν κάνει τίποτα και απλώς καλύπτει θέσεις για να πληρώνονται αυτό είναι εις βάρος του λεσβιακού λαού», είπε ο κ. Ελευθερίου.

Σε ότι έχει να κάνει με το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείου η εισήγηση περιελάμβανε τη διάσπασή του και την δημιουργία νέου, καθώς είναι ήδη γνωστά τα προβλήματα που παρατηρούνται μεταξύ των δύο δήμων, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην  εύρυθμη λειτουργία του, όπως είναι αναμενόμενο. «Για μας το Λιμενικό Ταμείο είναι ανύπαρκτο, δεν έχει καν τεχνική υπηρεσία, δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για οτιδήποτε υπάρχει στη Δυτική Λέσβο. Εξαίρεση αποτελούν κάποια μικροέργα που γίνονται με απευθείας αναθέσεις της τάξεως των 20.000, γεγονός που δεν εκπληρώνει το λόγο ύπαρξής του. Εμείς θα θέλαμε την λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου αλλά να είναι σωστή. Να υπάρχει πρόεδρος από το Δήμο Μυτιλήνης, Αντιπρόεδρος από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και να συναποφασίζονται δράσεις» είπε ο κ. Ελευθερίου συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει νόημα να παραμένουν στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο γι' αυτό και θα φροντίσουν να δημιουργηθεί ένα νέο στη Δυτική Λέσβο. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Οι δύο σύμβουλοι που καταψήφισαν ήταν η Χρυσούλα Ζωγράφου και Δημήτρης Βελούτσος.  

Ανάλογη ήταν και η εισήγηση για την ΑΔΕΛ, που ψηφίστηκε ομόφωνα, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Ελευθερίου, δύο χρόνια τώρα δεν υπήρξε καμία αξιοποίηση των ακινήτων της Εταιρείας που τοποθετούνται γεωγραφικά στη Δυτική Λέσβο, αντ΄ αυτού όπως υποστηρίζει παρατηρείται εγκατάλειψη κάνοντας μνεία στα λουτρά της Εφταλούς. «Για την ΑΔΕΛ ήταν ομόφωνη η απόφαση δεδομένου ότι -για τα δύο λειτουργίας της τουλάχιστον για αυτά που έγινε διάσπαση του Δήμου Λέσβου, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, ενδεχομένως- δεν έχει δείξει καμία δραστηριότητα η ΑΔΕΛ, δεν έγινε καμία αξιοποίηση ακινήτου. Υπό αυτή την έννοια το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ψήφισε την διάσπαση».

Παραμένει η ΔΕΥΑΛ

Στο κομμάτι της ΔΕΥΑΛ η εισήγηση που ψηφίστηκε αναφέρει να παραμείνει το υπάρχον καθεστώς έως ότου συμπληρωθούν οι οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας των Δήμων, έτσι ώστε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου να προσλάβει προσωπικό για να μπορέσει να λειτουργήσει ο νέος οργανισμός όταν δημιουργηθεί. Στόχος είναι να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες ύδρευσης - αποχέτευσης κλπ και να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή σε σύνταξη μελετών όπου αυτές απαιτούνται για την ικανοποίηση αναγκών των δημοτών.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey