Σταθερές αφίξεις Τούρκων, αναμένοντας το Μπαϊράμ

Το ελληνοτουρκικό… surviror του φετινού καλοκαιριού [Vid]

09/08/2019 - 17:19 Ενημερώθηκε 10/08/2019 - 12:09

«Κάθε χρόνο και χειρότερα» ξεκίνησε λέγοντας ο Άρης Λαζαρής, τουριστικός πράκτορας με πολυετή εμπειρία, καθώς φέτος οι αφίξεις των τούρκων τουριστών είναι γύρω στο 30%-40% λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, ενώ ο Ιούνιος είχε αύξηση κατά 1.000 άτομα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ο Ιούλιος φαίνεται να κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, με διαφορά μόλις 124 ατόμων. Διανύοντας την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, πλέον και σύμφωνα με τα στατιστικά, δεν φαίνονται ενθαρρυντικά τα στοιχεία καθώς έως τις 8 Αυγούστου οι αφίξεις άγγιξαν μόλις τα 2.240 άτομα.

Η «Γιορτή της θυσίας» τονωτική ένεση στον τουρισμό;

Φυσικά, δεν έχει τελειώσει ακόμα η τουριστική περίοδος στο νησί μας, και ενόψει Κουρμπάν Μπαϊράμ «περιμένουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο, όπου θα έρθουν αρκετοί Τούρκοι τουρίστες, όπως κάθε χρόνο κατά την διάρκεια της θρησκευτικής τους εορτής» μας είπε στην συνέχεια, καθώς το Μπαϊράμ διαρκεί 4 μέρες και είναι μια καλή ευκαιρία για να... δραπετεύσουν.

«Μην ξεχνάτε ότι θα έχουν μια συγκέντρωση 40 εκατ. μουσουλμάνων στα παράλια, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 4 εκατ. Για αυτόν τον λόγο θεωρώ πως μια καλή ομάδα θα ταξιδέψει προς τα απέναντι παράλια, δηλαδή και προς το νησί μας» μας είπε ο Άρης Λαζαρής. Παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα που φαίνεται να δυσκολεύει τις αφίξεις είναι το ότι η δική τους θρησκευτική εορτή φέτος συμπίπτει με τον Δεκαπενταύγουστο, με αποτέλεσμα να είναι τα καταλύματα πλήρη στις περισσότερες περιπτώσεις ή ακόμα να μην υπάρχουν διαθέσιμα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Για την ιστορία το Κουρμπάν Μπαϊράμ είναι η γιορτή στην οποία οι μουσουλμάνοι θέλοντας να δείξουν ταπεινή καταγωγή επιλέγουν την θυσία ενός ζώου το οποίο το μοιράζουν σε 40 τεμάχια εκ των οποίον το ένα τέταρτο το κρατάνε οι ίδιοι, ενώ τα τρία τέταρτα μοιράζονται αποκλειστικά σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Είναι ένα έθιμο που διαρκεί περίπου 4 μέρες.

Γιατί επιλέγουν την Λέσβο οι Τούρκοι;

Πλέον έχει αλλάξει ο λόγος που επιλέγουν την Λέσβο οι Τούρκοι για τις διακοπές τους, σύμφωνα με τον Άρη Λαζαρή, ο οποίος συναναστρέφεται καθημερινά μαζί τους. Ενώ στην αρχή ερχόντουσαν για να ανακαλύψουν τα απέναντι παράλια, πλέον έρχονται επιλεκτικά για την θάλασσα και το φαγητό. Ακόμα, επισκέπτονται το νησί όχι τόσο για ένα μονοήμερο, αλλά για τριήμερα και παραπάνω μέρες.

Τα σχόλια από τους τούρκους επισκέπτες είναι πολύ θετικά, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς πάρα πολλοί με οικονομική δυνατότητα ζητούν να αγοράσουν ακίνητα στην Μυτιλήνη και να μείνουν εδώ. «Βλέποντας την δημοκρατία που υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και τον πραγματικά όμορφο τρόπο με τον οποίο ζούμε, επιθυμούν και οι ίδιοι να μείνουν εδώ» σημειώνει.

Επιπλέον, το θετικό που διαθέτει το νησί της Λέσβου είναι πως στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει διατηρήσει τις τιμές του σε όλες τις υπηρεσίες. «Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι καλύτερες από το αναμενόμενο, αλλά δυστυχώς συμβαίνει τώρα που δεν υπάρχει πολύς τουρισμός. Επιπλέον έχουν βγει και άσχημα παραδείγματα προς τα έξω. Πλέον φερόμαστε επαγγελματικά αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τον απαραίτητο κόσμο» τόνισε.

Τι συμβαίνει με τη βίζα

Οι τούρκοι πολίτες φαίνεται πως πλέον επισκέπτονται το νησί για παραπάνω μέρες και όχι για μονοήμερη εκδρομή, καθώς έχει βοηθήσει πάρα πολύ ο θεσμός της βίζας στην πύλη, δηλαδή να μπορεί ένας τούρκος πολίτης να ταξιδέψει προς την Μυτιλήνη και να βγάλει ολιγοήμερη βίζα στο Τελωνείο. «Αν και δυστυχώς ακούγεται πως θα καταργηθεί και αυτό, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να το κρατήσουμε. Αν είχαμε αυτό το μέτρο -να μπορείς δηλαδή να ταξιδέψεις προς Ελλάδα χωρίς βίζα- θα ήμασταν γεμάτοι με τούρκους τουρίστες».

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι η άρση της βίζας, τουλάχιστον για τα νησιά. «Με το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσε το κράτος να μας βοηθήσει, και λόγω του μεταναστευτικού, θα ήταν έστω για 3-4 μήνες να γινόταν άρση της βίζας για τους τούρκους πολίτες, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Οι λόγοι της πτωτικής πορείας

Κάθε τούρκος για να έρθει εκτός από την βίζα που χρειάζεται να έχει, πληρώνει και κάποιον φόρο, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα ελάχιστος, στα 1,80 ευρώ - δηλαδή περί τις 10 λίρες. Όμως, η τουρκική κυβέρνηση προανήγγειλε ότι ο φόρος θα γίνει 50 λίρες, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει πρόσθετο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα σε μια 5μελή οικογένεια, που θα την ωθήσει να παραμείνει στην Τουρκία για τις διακοπές της.

Οι λόγοι αυτής της πτωτικής πορείας στις αφίξεις των τούρκων είναι πολλοί, φταίει η αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με τη λίρα, οι εκλογές που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι για την ανάδειξη δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη, όπως επίσης και η τεράστια κοιλιά που κάνει η Τουρκική οικονομία.
Η ισοτιμία της λίρας έχει επηρεάσει. Ξέροντας ότι υπήρχε ισοτιμία 1 προς 5 -ενώ τώρα είναι 1 προς 6,8- τα ίδια προϊόντα που πωλούνταν πέρυσι στην Τουρκία 5 ευρώ τώρα κοστίζουν 4, ενώ για αυτούς στην Ελλάδα τα 5 ευρώ έχουν γίνει 6 ευρώ. Οπότε αυτό συμφέρει τον Έλληνα να πάει στην Τουρκία αλλά όχι τον Τούρκο να έρθει εδώ.

Βέβαια, φαίνεται πως η λίρα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται προς το παρόν, αλλά καθώς τα γεγονότα τρέχουν τίποτα δεν είναι μόνιμο.

Επηρεάζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τον τουρισμό;

Υπάρχει μια μικρή πολιτική ένταση μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει καθόλου τους ανθρώπους ούτε τους έλληνες ούτε τους τούρκους.
«Ο δρόμος που έχουν επιλέξει οι πολιτικοί δεν έχει καμία σχέση με τον δρόμο που έχουν επιλέξει οι πολίτες» σημειώνει ο Άρης Λαζαρής.

Οι έλληνες επισκέπτονται την Τουρκία

Η κίνηση από Μυτιλήνη προς Τουρκία έχει αυξηθεί, ενώ για τους Μυτιληνιούς η κίνηση κάθε Πέμπτη είναι σταθερή στα 500 με 600 άτομα προς Αϊβαλί. Όπως και κάθε Τρίτη προς τη νέα αγορά, στο Δικελί, την οποία επιλέγουν αρκετοί.

«Εμείς σαν πρακτορεία είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε και στις δυο πλευρές, μετά την απελευθέρωση του 2010 των πράσινων διαβατηρίων, τότε που οι τούρκοι ερχόντουσαν χωρίς βίζα στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε να βλέπουμε και τους έλληνες να ταξιδεύουν προς την Τουρκία. Υπάρχουν πάρα πολλά γκρουπ από την βόρεια Ελλάδα και την κεντρική Ελλάδα, οι οποίοι είτε για θρησκευτικούς σκοπούς, είτε πολιτιστικούς επιλέγουν την Τουρκία για τις διακοπές τους.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey