FOLLOW US

Οικονομία

  • Σχεδόν 2.000 λιγότεροι επιβάτες από την καλύτερη ως τώρα χρονιά στην επιβατική κίνηση εντός Ελλάδας για το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης
Παραλίγο ρεκόρ στις πτήσεις εσωτερικού!

Το 2018 αποδείχθηκε πολύ καλή χρονιά για το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης σε ότι αφορά τη συνολική επιβατική κίνηση στο εσωτερικό, για πτήσεις δηλαδή εντός Ελλάδας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Fraport Greece ο αερολιμένας του νησιού μας εξυπηρέτησε 344.285 επιβάτες, τόσο σε αφίξεις όσο και σε αναχωρήσεις, αριθμός που σχεδόν άγγιξε την καλύτερη μέχρι σήμερα επίδοση του «Οδυσσέας Ελύτης», η οποία καταγράφηκε το 2016 με 346.083 επιβάτες.

Μάλιστα, το στατιστικό στοιχείο που έχει ιδιαίτερη αξία αναφοράς, είναι πως η επιβατική κίνηση εκτοξεύτηκε κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους, από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο δηλαδή, αφού για πρώτη φορά εξυπηρετήθηκαν συνολικά πάνω από 120.000 επιβάτες σε αυτό το χρονικό διάστημα του έτους, τη στιγμή που την τελευταία πενταετία καταγράφονταν παραδοσιακά περίπου 20.000-25.000 επιβάτες λιγότεροι. Στατιστικά δηλαδή, παρότι το 2019 δεν εξελισσόταν ιδανικά μέχρι και τον Αύγουστο (222.896 επιβάτες), έχοντας σχεδόν 7.000 επιβάτες λιγότερους συγκριτικά με το 2017 και 20.000 λιγότερους από το 2016, όχι μόνο κατάφερε να καλύψει τις διαγραφόμενες απώλειες, αλλά έφτασε να καταγράφει και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών.

Ο νέος τερματικός σταθμός θα φέρει νέα δυναμική

Είναι γεγονός, ότι από την ημέρα που η Fraport Greece ανέλαβε τη διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι ελπιδοφόρο. Δεν είναι μόνο η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το αεροδρόμιο του νησιού μας, εμφανώς πιο λειτουργική με ελάχιστες μεν, προς το καλύτερο δε παρεμβάσεις. Είναι και το γεγονός πως προχωρούν ταχύτατα οι εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του, με την κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019, ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τους επιβάτες που θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, από το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης».

Θεωρείται δεδομένο, πως η επένδυση της Fraport Greece δεν πραγματοποιείται με σκοπό απλώς να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επιβάτες στα αεροδρόμιά της, αλλά να αυξηθούν τα νούμερα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, με σκοπό το μέγιστο δυνατό κέρδος. Σε αυτή τη λογική, θα αναζητηθούν νέες συνδέσεις με το νησί της Λέσβου, κυρίως από τις μεγάλες τουριστικές αγορές της Ευρώπης, όπου σιγά-σιγά το κλίμα για το νησί μας αλλάζει, επιστρέφοντας στις καλές χρονιές προ του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, που τόσο ταλαιπώρησε το τουριστικό μας προϊόν.

Χρονιά προσδοκιών από το εξωτερικό

Η ολοκλήρωση του 2018 έφερε τη Λέσβο ξανά στο προσκήνιο στην επιβατική κίνηση από το εξωτερικό, μετά από μια διετία που ούτε λίγο ούτε πολύ κόντεψε να αποδειχθεί καταστροφική για το νησί μας. Μετά τις 31.480 καθαρές αφίξεις ευρωπαίων τουριστών το 2016 και τις 43.917 αφίξεις του 2017, η χρονιά που ολοκληρώθηκε έφερε στη Λέσβο συνολικά 62.924 επισκέπτες, αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 43,28% σε σχέση με πέρυσι και σχεδόν 100% συγκριτικά με δύο χρόνια πριν!

Με αυτά τα δεδομένα, η τουριστική αγορά της Λέσβου προσδοκά πολλά περισσότερα μέσα στο 2019, θέλοντας να επανέλθει σε νούμερα προ 2015, καλύπτοντας σπιθαμή προς σπιθαμή τη ζημιά που υπέστη τα προηγούμενα χρόνια. Ασφαλώς βέβαια, η Λέσβος απέχει πολύ από άλλους προορισμούς στο ανατολικό Αιγαίο, ωστόσο δείχνει αυτή τη στιγμή τη δυναμική για να προσελκύσει επισκέπτες από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, που πραγματοποιούν παραδοσιακά διακοπές στα ελληνικά νησιά. Και σίγουρα, πέρα από τις τουριστικές αγορές της Ολλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας ή των σκανδιναβικών χωρών, υπάρχουν κι άλλες χώρες που θα μπορούσαν δυνητικά να προσεγγιστούν, ώστε να πραγματοποιήσουν πτήσεις προς το βόρειο Αιγαίο, από το οποίο απουσιάζουν εδώ και χρόνια, όπως είναι οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, αλλά και οι Ρώσοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top