Η στρεβλή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για το νησί στην υπόλοιπη Ελλάδα και στις άλλες χώρες και οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Μετέτρεψαν τη Λέσβο σε Μόρια

31/07/2020 - 09:17 Ενημερώθηκε 31/07/2020 - 12:46

Η Λέσβος έχει πάψει τα τελευταία χρόνια να είναι τουριστικός προορισμός με πράκτορες του εξωτερικού να αποτρέπουν τους τουρίστες να επισκεφτούν το νησί λέγοντας ότι εκεί γίνεται πόλεμος λόγω μεταναστευτικού.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των εικόνων που μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως υποστηρίζουν ξενοδόχοι, από Άναξο – Πέτρα- Μόλυβο. Επαναλαμβανόμενες εικόνες από τις συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή της Μόριας, εικόνες όμως που ταυτίζονταν με όλο το νησί, με όλη τη Λέσβο.

«Εν δυνάμει πελάτες από την Αθήνα, με έπαιρναν τηλέφωνο και με ρωτούσαν πόση απόσταση έχει το ξενοδοχείο από τη Μόρια» λέει χαρακτηριστικά ο Νικόλας Μωυσής, ξενοδόχος στην περιοχή της Πέτρας. Στις δηλώσεις που έκανε στο «Εμπρός» τόνισε ότι απαντώντας σε τέτοιου είδους ερωτήματα πελατών προσπαθούσε να δώσει να αντιληφθούν τις χιλιομετρικές αποστάσεις και την μεγάλη έκταση του νησιού.

«Είναι η στρεβλή εικόνα που έχει δημιουργηθεί. Νομίζουν ότι όλη η Λέσβος, έχει μετανάστες που περιφέρονται παντού. Δεν γνωρίζουν ότι είναι σε ένα σημείο, στην Μόρια.» είπε ο Στρατής Βατής, χρόνια εργαζόμενος στον τουριστικό τομέα, διατηρώντας επιχείρηση με είδη δώρων, στην άλλοτε «καρδιά» του τουρισμού, την Μήθυμνα. Φέτος άφησε το μαγαζί στην γυναίκα του και πήγε να δουλέψει στη Λίμνη Ευβοίας για συμπλήρωμα στο εισόδημα. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει μεταδοθεί λάθος εικόνα από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, που είχαν επικεντρωθεί σε αυτό το ζήτημα. «Συζητώ με τους ανθρώπους, εδώ στην Εύβοια και μου λένε πως νομίζουν ότι αν έρθουν εδώ στο νησί θα δούνε παντού μετανάστες. Όχι, τους λέω, δεν είναι έτσι και μου απαντάνε ότι αυτό καταλάβανε από τα ΜΜΕ και την πληροφορία που μεταδίδεται όλα αυτά τα χρόνια.» Καταλήγοντας επισήμανε ότι με το μεταναστευτικό έγινε κακή διαφήμιση του νησιού, διαστρεβλώθηκε η εικόνα του και γι’ αυτό κάποιος δεν θα το επιλέξει σαν προορισμό.

«Οι ριπίτες μου, που ζητούσαν πακέτα για το νησί, γιατί κάθε χρόνο έρχονται εδώ στην Άναξο, έμεναν έκπληκτοι όταν οι πράκτορες του εξωτερικού τους απέτρεπαν να έρθουν στο νησί, γιατί στη Λέσβο επικρατεί καθεστώς πολέμου λόγω μεταναστευτικού.» είπε στο «Εμπρός» ο Ιγνάτιος Γιάλας, από τους πρώτους ανθρώπους που έφτιαξε ξενοδοχειακή μονάδα στην Άναξο και συνέχισε «Τα έλεγαν σε πελάτες δικούς μου! Και έμεναν έκπληκτοι οι άνθρωποι γιατί έρχονται κάθε χρόνο και ξέρουν πως είναι στην Άναξο».

 «Πολλές εταιρείες έφυγαν λόγω μεταναστευτικού.» είπε ο Ιγνάτιος Δημητρίου, 30 περίπου χρόνια ξενοδόχος στην περιοχή της Ανάξου, τονίζοντας ότι άλλα νησιά μπόρεσαν και διαχειρίστηκαν την κατάσταση, ωστόσο στην Λέσβο δεν συνέβη το ίδιο. Μάλιστα υποστήριξε ότι η αντίληψη  αυτή που έχει διαμορφωθεί για το νησί θα πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να ανακάμψει ο τουριστικός τομέας -αν όχι του χρόνου- τουλάχιστον τα έτη που θα ακολουθήσουν και να μην πάνε στράφι οι κόποι τόσων ετών.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey