
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Παρουσιάστηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σύνταξη: Ανδρονίκη Κουτσαβλή Ι Οπτικοακουστικό Υλικό: Αρετή Μαρία Κατσαρίδου
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης με αφορμή το ΣΑΠΦΩ ΛΕΣΒΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2025 που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 12 Ιουλίου και την ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου.
Στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο πρώην Υπουργός και πρόεδρος της εταιρείας Αρχιπέλαγος Νίκος Σηφουνάκης, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Πρόεδρος της Κοινότητας Κεραμείου Σοφία Ιωάννου, καθώς και μέλη της Περιφερειακής Αρχής.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΣΑΠΦΩ περιλαμβάνει:
Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 στις 21:00 στο Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο Γέρας, συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025, στις 19:30 στις Αποθήκες Σαπλιτζά στο Κάστρο Μυτιλήνης, αφιέρωμα στον Λέσβιο Φρέντυ Γερμανό. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρώην Υπουργός και πρώην Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος και εν συνεχεία θα μιλήσουν ο πρώην Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και οι δημοσιογράφοι Άρης Καβατζίκης και Μαίρη Αυγερινοπούλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τίτλο: «Όταν η δημοσιογραφία συναντά την λογοτεχνία» με τους καταξιωμένους δημοσιογράφους-συγγραφείς Γιώργο Παπαχρήστο, Στρατή Μπαλάσκα και Μένιο Σακελλαρόπουλο. Αποσπάσματα από τα βιβλία τους θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ντορέττα Παπαδημητρίου και Γιώργος Γεροντιδάκης. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος. Στο πιάνο ο νεαρός Πάνος Τσάγαλος. Από την εκδήλωση θα απουσιάζει λόγω υποχρεώσεων η κόρη του Φρέντυ Γερμανού, Ναταλία Γερμανού.
Σάββατο 12 Ιουλίου 2025 και ώρα 20:00 στο Ιερό των Μέσων σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Φιλολόγων Λέσβου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στη Λυρική Ποίηση στο Ιερό των Μέσων, αρχαιολογικό χώρο όπου πραγματοποιούνταν αγώνες ποίησης από την εποχή της Σαπφούς με τη συμμετοχή του Regius Καθηγητή Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Cambridge Tim Whitmarsh και της Κατερίνας Σχοινά, σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια του Θοδωρή Οικονόμου. Η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου θα απαγγέλλει αποσπάσματα λυρικών ποιητών, συνοδευόμενη στο πιάνο από τον ίδιο τον συνθέτη. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Κατερίνα Γκαγκάκη.
Ναυτική εβδομάδα
Η εκδήλωση «Ναυτική Εβδομάδα» θα διαρκέσει τρεις ημέρες 4-6 Ιουλίου στην Σκάλα Καλλονής και το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Παρασκευή 4 Ιουλίου
Σάββατο 5 Ιουλίου
Κυριακή 6 Ιουλίου
Υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι η Τοπική Κοινότητα Κεραμίου, ο Σύλλογος Αλιέων «Ο Μακαρ» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η πρόοδος».