Μία ΔΟΥ στη Λέσβο;

01/07/2012 - 05:56
Προς ριζική αναδιάρθρωση οδεύει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι θα κλείσουν οι ΔΟΥ Μήθυμνας και Πλωμαρίου. Μάλιστα υπάρχει κίνδυνος το κλείσιμό τους να γίνει άμεσα, μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Προς ριζική αναδιάρθρωση οδεύει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους. Βασικό στοιχείο αυτού του σχεδιασμού είναι η κατάργηση μεγάλου αριθμού εφοριών και η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου των φορολογουμένων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη Λέσβο θα μείνει μία ΔΟΥ, από τις τέσσερις που λειτουργούν σήμερα. Πριν από ένα χρόνο περίπου, το «Ε» είχε αποκαλύψει έναν άλλο σχεδιασμό, που ήθελε στη Λέσβο να μένουν δύο ΔΟΥ, μία στη Μυτιλήνη και μία στην Καλλονή. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει σχέδιο που προβλέπει το άμεσο κλείσιμο 28 ΔΟΥ σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μικρές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι ΔΟΥ Μήθυμνας και Πλωμαρίου. Μάλιστα υπάρχει κίνδυνος το κλείσιμό τους να γίνει άμεσα, μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Φαίνεται πως το Υπουργείο Οικονομικών δε μελετάει μόνο ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ΔΟΥ, αλλά τουλάχιστον τρία.
Σύμφωνα με το πιο νέο σχέδιο που προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών, σε κάθε νομό της χώρας θα μείνει μία μόνο ΔΟΥ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό θα ισχύσει και για τους νησιωτικούς νομούς, το πιθανότερο είναι όμως πως κάθε μεγάλο και μεσαίου μεγέθους νησί, όπως η Λήμνος παραδείγματος χάριν, θα έχει τη δική του ΔΟΥ.
Στην περίπτωση που μείνει μία ΔΟΥ σε κάθε νομό, πάρα πολλές από τις απλές καθημερινές εργασίες θα πραγματοποιούνται μέσω ΚΕΠ.
Στους υπαλλήλους των ΔΟΥ των νησιών μας υπάρχει έντονη ανησυχία για τις θέσεις εργασίας τους. Ανησυχία που εντείνεται ακόμη περισσότερο από την έλλειψη οποιασδήποτε επίσημης ενημέρωσης για το σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Οι υπάλληλοι που θα αποδεσμευτούν από τις ΔΟΥ, θα αξιοποιηθούν σε ελεγκτικούς μηχανισμούς για να συλλάβουν αποκρυπτόμενη φορολογητέα ύλη.
Παράλληλα, προβλέπονται πιο αυστηροί έλεγχοι για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα διαφθοράς.

Η περίπτωση της Μήθυμνας
Η ΔΟΥ της Μήθυμνας, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», είναι μία από 12 μικρές εφορίες της χώρας που το προηγούμενο εξάμηνο δεν κατάφεραν να κλείσουν ούτε μία από τις εκκρεμότητες που είχαν. Συνολικά στις 288 εφορίες της χώρας δεν είχαν εξεταστεί έως το τέλος του προηγούμενου μήνα 189.553 υποθέσεις.
Όσοι γνωρίζουν την κατάσταση της ΔΟΥ Μήθυμνας σημειώνουν ότι σε αυτήν εργάζονται τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ο ένας είναι επιμελητής. Το προσωπικό της υπηρεσίας είναι τόσο λίγο, που δεν επαρκεί ούτε για να καλύψει την καθημερινή δουλειά της υπηρεσίας. Γι’ αυτό και είναι πρακτικά αδύνατο να κάνει ελέγχους. Επιπλέον, σημειώνουν πως τόσο μικρές ΔΟΥ μπορούν να κάνουν ελέγχους μόνο σε πολύ μικρές υποθέσεις. Ίσως γι’ αυτό και το Υπουργείο προσανατολίζεται στο κλείσιμό τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey