Σχολή Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας στη Λέσβο

Ένα όνειρο χρόνων παίρνει σάρκα και οστά

01/08/2020 - 09:00 Ενημερώθηκε 31/07/2020 - 17:26

Της Ανδρονίκης Κουτσαβλή

Ένα όνειρο χρόνων παίρνει φέτος σάρκα και οστά με την λειτουργία της Σχολή Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας του ΟΑΕΔ, που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι μεγάλο μέρος της οικονομίας του νησιού βασίζεται στην κτηνοτροφία. Μια σχολή που -όχι αδίκως- μπορεί να χαρακτηριστεί επένδυση για τις μελλοντικές γενιές.

Για δέκα συνεχόμενα χρόνια η διεύθυνση της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Μυτιλήνης πάλευε για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, αλλά βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα τεράστιο εμπόδιο που είχε να κάνει με τις οικονομικές απαιτήσεις δημιουργίας ενός εργαστηρίου γαλακτοκομίας-τυροκομίας. Μέχρι πρότινος όποιος ενδιαφερόμενος ήθελε να αποκτήσει γνώσεις και εξειδίκευση σε αυτό το τομέα έπρεπε να φοιτήσει στις σχολές των Ιωαννίνων ή του Κιλκίς. Πράγμα καθόλου εύκολο αν αναλογιστεί κανείς τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί. Ωστόσο εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι με επιμονή, υπομονή και συνεργασία όλα μπορούν να στεφθούν με επιτυχία. Καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία της σχολής έπαιξε ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας και Β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Χάρη στη παρέμβαση του κ. Αθανασίου, όπως υποστηρίζει ο διευθυντής της σχολής, Αθανάσιος Ιατρίδης, ξεπεράστηκαν αρκετά εμπόδια, ένα από αυτά ήταν να έρθει η σχολή σε συμφωνία με ένα από τα τυροκομεία του νησιού και συγκεκριμένα του κ. Βερβέρη, το οποίο βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή. Ο κ. Βερβέρης παραχώρησε το χώρο του τυροκομείου για να γίνονται τα εργαστηριακά μαθήματα. Παράλληλα παραχωρήθηκε μία αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Παρασκευής όπου θα γίνεται η θεωρητική κατάρτιση του τμήματος. Ακόμη κατορθώθηκε με την παρέμβαση Αθανασίου να εξασφαλιστούν κλίνες για μαθητές που τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Αθανασίου: Πολλαπλά τα οφέλη

Σε δήλωσή του ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι τα οφέλη από τη λειτουργία της σχολής θα είναι πολλαπλά. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εκπαίδευση μαθητών που θα αποτελέσουν το εξειδικευμένο προσωπικό, που θα απασχοληθεί στον τομέα της γαλακτοκομίας και της τυροκομίας τόσο στο νησί μας όσο και στα γειτονικά μας νησιά, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας» είπε μεταξύ άλλων.

Θετικά ανταποκρίθηκαν και όλα τα τυροκομεία και συνεταιρισμοί του νησιού για να μπορούν οι μαθητές να κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι η σχολή θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων γεγονός που θα τονώσει την οικονομία του νησιού.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους έως και τις 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 23:59. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι γεννήθηκαν τα έτη 1997-2004 και είναι κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α΄ Τάξης Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXIS στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-seepaggelmatike-skhole-epas-tou-oaed Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ

Ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι η σχολή θα είναι ανοιχτή για εκείνους που θέλουν βοήθεια ως προς την υποβολή της αίτησης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey