Στις 29 Σεπτεμβρίου θα γίνει πλειστηριασμός όλου του εξοπλισμού της Lesvoshop A.E.. Τον πλειστηριασμό τον ζητάει η Συνεταιριστική Τράπεζα προκειμένου να εισπράξει μέρος των κεφαλαίων που έχει δανείσει στην επιχείρηση και την ΑΕΝΑΛ.
Στις 29 Σεπτεμβρίου πρόκειται να γίνει πλειστηριασμός όλου του εξοπλισμού της Lesvoshop A.E., ήτοι του συσκευαστηρίου. Τον πλειστηριασμό τον ζητάει η Συνεταιριστική Τράπεζα προκειμένου να εισπράξει μέρος των κεφαλαίων που έχει δανείσει στην επιχείρηση και την ΑΕΝΑΛ. Τα κεφάλαια που επιδιώκει να πάρει η Τράπεζα είναι ύψους 372.000 ευρώ και τα αντικείμενα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό έχουν εκτιμηθεί στα 558.000 ευρώ. Η κατάσχεση, όπως προκύπτει από το απόσπασμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, έγινε στις 15 Ιουλίου.
Ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, δήλωσε στο «Ε» ότι έχει κατατεθεί από την εταιρεία αίτηση αναστολής και γι’ αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού.
Η επίσπευση των διαδικασιών του πλειστηριασμού αποδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις της νομαρχίας Λέσβου με τη Συνεταιριστική Τράπεζα, όπως και το ότι δεν έχει προχωρήσει καμμία προσπάθεια ρύθμισης των χρεών της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop Α.Ε. προς την Τράπεζα. Χθες το απόγευμα, ο νομάρχης μάς είπε ότι συνεχίζει τις προσπάθειες λήψης δανείου για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop A.E., διαβουλεύσεις που γίνονται με εμπορική τράπεζα και όχι με τη Συνεταιριστική.
Προσπάθειες
Θυμίζουμε πως εδώ και πολλούς μήνες η νομαρχία επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα δάνειο που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του ανοίγματος των Lesvoshop.
Αρχικά ο νομάρχης είχε έρθει σε συμφωνία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα για τη λήψη δανείου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο η πρότασή του δεν πέρασε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, το οποίο αποφάσισε να εγγυηθεί τη λήψη δανείου 800.000 ευρώ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η προσπάθεια της νομαρχίας να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις των δύο επιχειρήσεων μέσω της Συνεταιριστικής ματαιώθηκε. Τότε στράφηκε προς την Τράπεζα Πειραιώς από την οποία ζήτησε δάνειο. Οι υπηρεσίες της Τράπεζας, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, απάντησαν αρνητικά και τότε ο κ. Βογιατζής στράφηκε και πάλι προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα. Ωστόσο, και η δεύτερη προσπάθεια διευθέτησης του θέματος ματαιώθηκε.
Τώρα η νομαρχία έχει στραφεί σε άλλη εμπορική τράπεζα, την οποία ο κ. Βογιατζής δε θέλει να αποκαλύψει, φοβούμενος ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα του χαλάσουν τα σχέδια.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, Μιχάλης Μαμάκος, αναφερόμενος στο ζήτημα του πλειστηριασμού, δήλωσε στο «Ε»: «Ήταν επόμενο ότι θα καταλήξουμε εδώ. Δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλα όσα έλεγα εδώ και χρόνια.
Η σημερινή τραγική κατάληξη οφείλεται στο ότι το Lesvoshop στήθηκε για ψηφοθηρικούς και πολιτικούς λόγους και όχι για να στηρίξει τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου. Η περίπτωση του Lesvoshop είναι κλασσικό παράδειγμα κακοδιαχείρισης και κακού προγραμματισμού.
Βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της υπόθεσης. Πιστεύω έχουμε να δούμε πολλά περισσότερα πράγματα το επόμενο διάστημα στα δικαστήρια.
Οι διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών θα έπρεπε να είχαν κινηθεί πολύ νωρίτερα. Ελπίζω, έστω και τώρα, να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς όπου ανήκουν. Από τους πλειστηριασμούς δεν πρόκειται να καλυφθεί παρά μόνο ένα μικρό μέρος των υποχρεώσεων της επιχείρησης.»
Τι βγαίνει «στο σφυρί»
Τα σημαντικότερα από τα μηχανήματα που βγαίνουν «στο σφυρί» είναι τα εξής:
- Σύστημα συσκευασίας μπουκαλιών Agrogem Μηχαναγροτική Α.Ε.. Η αξία του συστήματος εκτιμάται στα 300.000 ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 200.000 ευρώ.
- Σύστημα συσκευασίας βάζων Agrogem Μηχαναγροτική Α.Ε.. Η εκτιμωμένη αξία του είναι 240.000 ευρώ και τιμή πρώτης προσφοράς 160.000 ευρώ.
- Δύο ανοξείδωτες δεξαμενές των 1.000 λίτρων, αξίας 2.100 ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς 1.400 ευρώ.