Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προσδιορίζει τα ποσοστά πρόσθετης χρηματοδότησης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.
Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προσδιορίζει τα ποσοστά πρόσθετης χρηματοδότησης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου. Με τη δημοσίευση της απόφασης κλείνει ένα ζήτημα που ταλάνισε την οικονομική αλλά και την πολιτική ζωή των νησιών μας επί ενάμιση χρόνο.
Τα νέα ποσοστά χρηματοδότησης των επενδύσεων που πραγματοποιούνται από μικρές επιχειρήσεις διαμορφώνονται στο 55% για τις ιδρύσεις και τους εκσυγχρονισμούς βιοτεχνιών και για τους εκσυγχρονισμούς ξενοδοχειακών μονάδων. Για τις ιδρύσεις ξενοδοχειακών μονάδων και για τη μετατροπή παραδοσιακών κτηρίων σε ξενοδοχεία, το ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται στο 60%.
Στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων με βάση τα κριτήρια του Αναπτυξιακού Νόμου εντάσσεται το 99,9% των επιχειρήσεων του νομού μας, αλλά και των άλλων νομών του Βορείου Αιγαίου. Με βάση την απόφαση του Ιουλίου του 2007, τα ποσοστά επιδότησης για τις μικρές επιχειρήσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου ήταν μόλις 42% και 47% αντίστοιχα.
Οι επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους είναι ελάχιστες, όπως για παράδειγμα στη Λέσβο, που επιχείρηση αυτού του μεγέθους είναι η ΕΑΣ Λέσβου της οποίας ο τζίρος κυμαίνεται στα 20 εκατ. ευρώ. Σε μέσα επίπεδα το ποσοστό χρηματοδότησης για επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους διαμορφώνεται στο 45%.
Η αύξηση των ποσοστών επιδότησης των επενδύσεων έρχεται σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη και σίγουρα θα αποτελέσει ουσιαστικό κίνητρο για τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.
Οι τυχεροί άτυχοι
Τα αυξημένα ποσοστά επιδότησης ισχύουν για τα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν ή θα κατατεθούν μετά τις 26 Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από επενδυτικά σχέδια που είτε έχουν εγκριθεί είτε έχουν ήδη κατατεθεί στην υπηρεσία αλλά δεν έχουν εγκριθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί η Υπουργική Απόφαση δεν καθορίζει μεταβατικές διατάξεις. Έτσι, όσες επιχειρήσεις είχαν καταθέσει αιτήσεις ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο πρόσφατα, αν και δικαιώνονται σε επίπεδο πολιτικό, δεν πρόκειται να δικαιωθούν σε επίπεδο οικονομικό. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις οι οποίες είχαν πραγματοποιήσει επενδύσεις στο πλαίσιο του αναθεωρημένου επενδυτικού νόμου το καλοκαίρι του 2007 έως τώρα.
Τι θα γίνει μετά
Οι νέες ρυθμίσεις ισχύουν μέχρι το τέλος του 2011, αν φυσικά δεν αλλάξει κάτι μέχρι τότε. Με βάση τον Αναπτυξιακό Νόμο, μετά το 2011 τα ποσοστά χρηματοδότησης μειώνονται σημαντικά για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ωστόσο, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των ανατροπών που επιφέρει στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, θα πρέπει να περιμένουμε σειρά αλλαγών στις χρηματοδοτήσεις των ιδιωτικών επενδύσεων.
Είπαν…
Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Γιάννης Λέκκας, επεσήμανε τα ακόλουθα: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, για την ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος για τους επενδυτές της Περιφέρειάς μας. Για το ζήτημα αυτό είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λέσβο, όντας ακόμα υφυπουργός στο υπουργείο του οποίου σήμερα προΐσταται, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, παρουσία του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Γιαννέλη, του νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή, και του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργου Ορφανού. Είμαι βέβαιος ότι η ρύθμιση αυτή θα βοηθήσει στην αναπτυξιακή ενδυνάμωση της περιοχής μας λειτουργώντας προς όφελος όλων των εν δυνάμει επενδυτών μας.»
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, μας είπε: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι διότι αποδείξαμε με συγκεκριμένα στοιχεία ότι έχουμε δίκιο. Η τελική δικαίωσή μας δείχνει ότι δεν γκρινιάζαμε για να γκρινιάζουμε, αφού και η κυβέρνηση αποδέχθηκε ότι το αίτημά μας ήταν απολύτως δίκαιο.
Τα νησιά μας αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα, τα οποία στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης γίνονται ακόμη μεγαλύτερα. Η αύξηση των ποσοστών επιχορήγησης θα λειτουργήσει ευεργετικά για όλες τις επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις.»
Επίσης, ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, μας είπε: «Είναι πάρα πολύ καλό για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές του νομού μας, αλλά και όλου του Βορείου Αιγαίου, η αύξηση των ποσοστών χρηματοδότησης των επενδύσεων που εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο. Βέβαια αδικήθηκαν για ενάμιση χρόνο περίπου οι επενδυτές του νομού μας. Επίσης, είναι θετικό ότι ο κ. Παπαθανασίου τήρησε την υπόσχεση που έδωσε σε όλους όσοι τον είχαμε επισκεφθεί και είχαμε θέση το ζήτημα αυτό.»